NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST- Het NieuwNieuws van 12 december

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: toch Catshuisoverleg, draag geen winterjas, en natuurlijk boerennieuws (en dierennieuws!).

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Max Verstappen luidt het jaar uit met een geweldige pole position in Abu Dhabi. In de laatste kwalificatie van het jaar was hij de Mercedessen net te snel af, want Bottas start op plek 2 en wereldkampioen Lewis Hamilton start op P3. Het is voor Verstappen zijn eerste en laatste pole van het jaar. Vettel is wederom aanzienlijk langzamer dan zijn teamgenoot en moet genoegen nemen met een P13. Ook beide Renaults stellen teleur met P11 en P12 en dat is een tegenvaller voor de Fransen in hun strijd voor de derde plek in het constructeurskampioenschap. Concurrent Racing Point zag Sergio Perez stranden op een P15, al moet hij op de startgrid nog verder naar achter vanwege straffen. De race start morgen om 14:10 uur Nederlandse tijd.

Werd er eerder nog gesproken over mogelijk versoepelingen rondom de Kerstdagen, die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Het aantal besmettingen lag gisteren boven de 9000 en dat is uitzonderlijk hoog, sterker nog, ongeveer 3000 meer dan een week geleden. Reden genoeg voor het kabinet om morgen weer samen te komen in het Catshuis en naar verwachting zal er dinsdag een nieuwe persconferentie volgen. Dat kan maar één ding betekenen: strengere maatregelen. Volgens Haagse bronnen zouden doorstroomlocaties als musea en dierentuinen weer dicht moeten, iets wat in november ook al gebeurde.

De ANWB roept automobilisten op om bij het autorijden geen winterjas te dragen. De oproep komt nadat het Duitse ADAC, de zuster van de Nederlandse wegenorganisatie, met een waarschuwing kwam na alarmerende resultaten van een laboratoriumonderzoek. Het dragen van een dikke jas kan gevaarlijke situaties opleveren. "Een ruim zittende jas beperkt niet alleen de manoeuvreerbaarheid op het stuur, maar levert ook gevaar op" zegt Marcus van Tol van ANWB in de Telegraaf. ADAC publiceerde deze week resultaten van een crashtest waarbij met dummy's van een volwassene en een kind gehuld in warme winterkleding een dagelijkse verkeerssituatie werd nagebootst. De auto reed stapvoets tot het tot een noodstop kwam. "De situatie is te vergelijken met een kop-staartbotsing in het stadsverkeer. Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam, snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik." aldus Van Tol. "Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden." De ANWB raadt aan de jas uit te doen of over de riem heen aan te trekken. Zeker bij kinderen is het belangrijk. "Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding." Wij hebben nog een klein advies als een kind begint te zeuren over de kou, zo zonder jas. Het simpelweg duidelijk maken dat een keuze is tussen nu een beetje fris of de eeuwige ijskoude verlossing van de dood! Kies maar! Ssshh!

Dierennieuws! Het ReddingsTeam Zeedieren Nederland (RTZ) heeft vandaag iets na het middaguur een levende blauwe haai gevonden. Het dier was aangespoeld op het strand van het Zuid-Hollandse Ouddorp. Het reddingsteam kreeg een melding binnen over de aangespoelde roofvis, en zette direct koers richting het strand. Eenmaal aangekomen probeerden de reddingswerkers de haai zo snel mogelijk terug in zee te zetten, omdat kraakbeenvissen als haaien en roggen niet lang kunnen overleven op het droge. Maar de haai werkte niet mee. Tot drie keer toe werd geprobeerd het eigenwijze dier weer te laten zwemmen, maar de haai keerde telkens terug. Fucking dom natuurlijk. Uiteindelijk is het blauwe gevaarte in een dolfijnenkist naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vervoerd. Tijdens de rit hiernaartoe kreeg het dier zuurstof toegediend doormiddel van een meegebrachte zuurstoffles. In Blijdorp stond er een bassin op hem te wachten. "De patiënt doet het prima", luidt de laatste update van de stichting. Het is uitzonderlijk, maar zo nu en dan zwemmen blauwe haaien een rondje door de Noordzee. Gemiddeld worden deze dieren 2 meter lang. Ze staan daarnaast op de negende plaats op de lijst van haaiensoorten die de meeste mensen aanvallen. Gelukkig gaat de nieuwjaarsduik niet door dit jaar. 

Boerennieuws! Sinds vanochtend 05.00 uur zijn de distributiecentra van supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl in verschillende steden geblokkeerd door trekkers van boze boeren. In Zwolle, Raalte, Geldermalsen en Oosterhout kan geen vrachtwagen het distributiecentrum in of uit. Hierdoor zijn de schappen van sommige versproducten in verschillende supermarkten leeg. Ook zijn duizenden bestelde boodschappen niet afgeleverd. De blokkades zijn tot nog toe niet opgeheven. De actievoerende boeren vinden onder andere dat ze te weinig geld krijgen voor hun producten, terwijl supermarkten topomzetten draaien. Het is niet duidelijk wanneer de boeren zullen stoppen met actievoeren. De tijd zal leren hoe lang de boeren blijven blokkeren door hun trekkers voor de centra te parkeren. Er vinden in verschillende steden gesprekken plaats tussen boeren en burgemeesters, maar wellicht zouden de supermarktketens ook eens moeten aanschuiven. 

Algemeen

Slachtoffer toevallig ontdekt, 'ontvoerderstrio' gepakt op tankstation A12

Lees verder

Algemeen

Dronken bejaarden Etten-Leur plassen in voortuinen, zoeken ruzie met politie

Lees verder

Net vrijgelaten man rijdt met gestolen auto politiebureau Rotterdam binnen

Algemeen

Agenten met de schrik vrij: 'Dit had heel anders af kunnen lopen'

Lees verder

Video - Mark Rutte vindt het ook heel erg voor Geert Wilders

Politiek

Wouter de Winther van de T. wil nog wat weten van de (geïrriteerde) premier

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Homohaat, stalkers en een doodenge baas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Elon Musk mag chips in hersenen van mensen plaatsen

Lees verder

Rusland wil vakantiehuisje Zelensky verkopen

Lees verder

Man die Bas van Wijk doodschoot krijgt 11,5 jaar cel

Lees verder

Passagier opent vliegtuigdeur tijdens landing

Lees verder

Italiaanse moordbeer mag volgens rechter blijven leven

Lees verder

Dronken asielzoeker Ter Apel die broek liet zakken in buurt van meisje niet vervolgd

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Amerikaans warenhuis daalt 9 miljard dollar in waarden door Pride-collectie

Lees verder

Tuinfeest met aparte wending: ligt er ineens een meterslange slang op de barbecue

Lees verder

'Olievlek': activisten vervuilen 300.000 liter water tegen klimaatverandering

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: