NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST- Het NieuwNieuws van 12 december

Het belangrijkste en meest opvallende nieuws in slechts een paar minuutjes!

Met vandaag onder andere: toch Catshuisoverleg, draag geen winterjas, en natuurlijk boerennieuws (en dierennieuws!).

Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten. Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts. Zouden we echt vet aardig vinden, dus dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. 

Transcript

Max Verstappen luidt het jaar uit met een geweldige pole position in Abu Dhabi. In de laatste kwalificatie van het jaar was hij de Mercedessen net te snel af, want Bottas start op plek 2 en wereldkampioen Lewis Hamilton start op P3. Het is voor Verstappen zijn eerste en laatste pole van het jaar. Vettel is wederom aanzienlijk langzamer dan zijn teamgenoot en moet genoegen nemen met een P13. Ook beide Renaults stellen teleur met P11 en P12 en dat is een tegenvaller voor de Fransen in hun strijd voor de derde plek in het constructeurskampioenschap. Concurrent Racing Point zag Sergio Perez stranden op een P15, al moet hij op de startgrid nog verder naar achter vanwege straffen. De race start morgen om 14:10 uur Nederlandse tijd.

Werd er eerder nog gesproken over mogelijk versoepelingen rondom de Kerstdagen, die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Het aantal besmettingen lag gisteren boven de 9000 en dat is uitzonderlijk hoog, sterker nog, ongeveer 3000 meer dan een week geleden. Reden genoeg voor het kabinet om morgen weer samen te komen in het Catshuis en naar verwachting zal er dinsdag een nieuwe persconferentie volgen. Dat kan maar één ding betekenen: strengere maatregelen. Volgens Haagse bronnen zouden doorstroomlocaties als musea en dierentuinen weer dicht moeten, iets wat in november ook al gebeurde.

De ANWB roept automobilisten op om bij het autorijden geen winterjas te dragen. De oproep komt nadat het Duitse ADAC, de zuster van de Nederlandse wegenorganisatie, met een waarschuwing kwam na alarmerende resultaten van een laboratoriumonderzoek. Het dragen van een dikke jas kan gevaarlijke situaties opleveren. "Een ruim zittende jas beperkt niet alleen de manoeuvreerbaarheid op het stuur, maar levert ook gevaar op" zegt Marcus van Tol van ANWB in de Telegraaf. ADAC publiceerde deze week resultaten van een crashtest waarbij met dummy's van een volwassene en een kind gehuld in warme winterkleding een dagelijkse verkeerssituatie werd nagebootst. De auto reed stapvoets tot het tot een noodstop kwam. "De situatie is te vergelijken met een kop-staartbotsing in het stadsverkeer. Omdat er door de vulling in winterkleding ruimte zit tussen de riem en het lichaam, snijdt die bij een noodsituatie diep in de buik." aldus Van Tol. "Dat kan ernstige verwondingen veroorzaken aan de zachte weefsels zoals darmen, lever of milt en zelfs tot inwendige bloedingen leiden." De ANWB raadt aan de jas uit te doen of over de riem heen aan te trekken. Zeker bij kinderen is het belangrijk. "Kinderen moeten ook op deze manier worden vastgemaakt of, nog beter, zonder dikke winterkleding." Wij hebben nog een klein advies als een kind begint te zeuren over de kou, zo zonder jas. Het simpelweg duidelijk maken dat een keuze is tussen nu een beetje fris of de eeuwige ijskoude verlossing van de dood! Kies maar! Ssshh!

Dierennieuws! Het ReddingsTeam Zeedieren Nederland (RTZ) heeft vandaag iets na het middaguur een levende blauwe haai gevonden. Het dier was aangespoeld op het strand van het Zuid-Hollandse Ouddorp. Het reddingsteam kreeg een melding binnen over de aangespoelde roofvis, en zette direct koers richting het strand. Eenmaal aangekomen probeerden de reddingswerkers de haai zo snel mogelijk terug in zee te zetten, omdat kraakbeenvissen als haaien en roggen niet lang kunnen overleven op het droge. Maar de haai werkte niet mee. Tot drie keer toe werd geprobeerd het eigenwijze dier weer te laten zwemmen, maar de haai keerde telkens terug. Fucking dom natuurlijk. Uiteindelijk is het blauwe gevaarte in een dolfijnenkist naar Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vervoerd. Tijdens de rit hiernaartoe kreeg het dier zuurstof toegediend doormiddel van een meegebrachte zuurstoffles. In Blijdorp stond er een bassin op hem te wachten. "De patiënt doet het prima", luidt de laatste update van de stichting. Het is uitzonderlijk, maar zo nu en dan zwemmen blauwe haaien een rondje door de Noordzee. Gemiddeld worden deze dieren 2 meter lang. Ze staan daarnaast op de negende plaats op de lijst van haaiensoorten die de meeste mensen aanvallen. Gelukkig gaat de nieuwjaarsduik niet door dit jaar. 

Boerennieuws! Sinds vanochtend 05.00 uur zijn de distributiecentra van supermarkten Albert Heijn, Jumbo en Lidl in verschillende steden geblokkeerd door trekkers van boze boeren. In Zwolle, Raalte, Geldermalsen en Oosterhout kan geen vrachtwagen het distributiecentrum in of uit. Hierdoor zijn de schappen van sommige versproducten in verschillende supermarkten leeg. Ook zijn duizenden bestelde boodschappen niet afgeleverd. De blokkades zijn tot nog toe niet opgeheven. De actievoerende boeren vinden onder andere dat ze te weinig geld krijgen voor hun producten, terwijl supermarkten topomzetten draaien. Het is niet duidelijk wanneer de boeren zullen stoppen met actievoeren. De tijd zal leren hoe lang de boeren blijven blokkeren door hun trekkers voor de centra te parkeren. Er vinden in verschillende steden gesprekken plaats tussen boeren en burgemeesters, maar wellicht zouden de supermarktketens ook eens moeten aanschuiven. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: