NieuwNieuws

Sport

EK Handbal: Nederlandse dames strijdend ten onder tegen Duitsland

Ondanks overwinning geen halve finale

Op het EK Handbal hebben dames van het Nederlandse handbalteam maandagavond met 28-27 gewonnen van Duitsland. Om nog door te kunnen naar de halve finales was een overwinning van twee doelpunten vereist. Nederland speelde fel, toch is het niet gelukt om met een voldoende voorsprong van Duitsland te winnen.

Het is voor het eerst in tijden dat Nederland op een groot toernooi niet meedoet voor de medailles. In 2015 haalden de dames van oranje de zilveren plak binnen op het WK, in 2019 werd Nederland zelfs wereldkampioen.

Houdini-act

Nederland had een zelfbenoemde "Houdini-act" nodig om de dreiging van Kroatië in de poule af te schudden. Van Kroatië werd eerder met 27-25 verloren. Om de eerste ronde te overleven moest het team zich ook in vreemde bochten wurmen, het was al met al dus geen makkelijk toernooi.

In tegenstelling tot wat bondscoach Emanuel Mayonnade voor ogen had bleef het bijna continu een nek-aan-nekrace.

In de eerste helft leek het even of de Nederlanders een stabiel doelpuntenverschil konden bereiken, maar na een intern spoedoverleg met de bondscoach aan de kant van Duitsland werd de 7-5 voorsprong omgebogen naar een 11-7 achterstand voor oranje. In de tweede helft kwamen beide teams steeds voor korte tijd op voorsprong, toch duurde het nooit lang voordat de gelijkmaker kwam.

Lang rouwen om de uitschakeling op het EK is er voor de dames niet bij. Vrijdag speelt Nederland een duel om de vijfde plek in de groep.