NieuwNieuws

Binnenland

Welke winkels mogen nou wel en niet (deels) openblijven?

Staatssecretaris Mona Keijzer komt met duidelijke richtlijnen en antwoorden! 

Grote verwarring onder winkeliers en consumenten over de sluiting van 'niet-essentiële winkels' in Nederland die sinds vandaag is ingegaan. Vanochtend ging het al mis bij de HEMA, maar nu blijkt dat over het hele land de nieuwe maatregelen totaal niet duidelijk zijn. Gelukkig is daar staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken die duidelijkheid schept met duidelijke spelregels en richtlijnen. 

Dit is voor een DA-drogist of Dirk geen punt omdat zij al op de lijst stonden van winkels die open mochten blijven. Voor een Media Markt of een Primarkt is het ook helder: niet essentiële producten in niet essentiële winkels dus deuren dicht. Het venijn zit hem echter in de winkels die zowel essentiële als niet-essentiële koopwaren aanbieden zoals de HEMA, Action of Bijenkorf.

Uit een Tweede Kamer-brief blijkt dat de hoofdactiviteit bij de Kamer van Koophandel in principe leidend is, maar dat hier wel wat mitsen en maren aan verbonden zitten. Zo mag de HEMA openblijven omdat zij meer dan 30% van hun omzet halen uit 'essentiële' producten zoals luiers, nachtcrème en rookworst. Dit percentage is niet gebaseerd op schapoppervlak of absolute hoeveelheden in de inventaris.

Niet-essentiële Jip en Janneke-artikelen

Toch betekent dit niet dat de HEMA zomaar de hele hut open kan gooien. Producten die niet onder de 'essentiële artikelen' vallen,  zoals pennenbakjes, boxershorts of houten trekdieren met Jip en Janneke-personages, vallen wel onder het verbod en dienen afgedekt te worden.

De sluiting van de winkels wordt er niet begrijpelijker op omdat ook 'essentiële winkels' zoals supermarkten en drogisterijen 'niet-essentiële spullen' in de schappen hebben liggen. Moeten zij deze spullen ook afdekken? Nee. Blijkt uit de uitleg van het kabinet.

In een Albert Heijn of Kruidvat is de verkoop van pennenbakjes, boxershorts of speelgoed zonder Jip en Janneke in principe toegestaan omdat hun hoofdactiviteit onder de 'essentiële categorie' valt. Volgens het kabinet mag een 'essentiële winkel' 'in beperkte mate' niet-essentiële producten verkopen. Wat deze 'beperkte mate' precies inhoudt of wat essentiële producten zijn, blijft een beetje in het midden.

Winkeliers die denken slim te zijn door nu snel hun assortiment aan te passen, komen bedrogen uit. Het speciaal aanpassen van het winkelaanbod om zo onder de lockdownsluiting uit te komen of voor een deel open te mogen, is wel nadrukkelijk verboden. Behalve in Amsterdam. Daar zijn de regels weer anders en beschouwen veel winkeliers zichzelf (iets te gemakkelijk) als 'essentieel', meldt het Parool.

via GIPHY

But wait there's more!

Daarnaast is er gedoe over de mogelijkheid tot afhalen bij winkels. Dit mag meestal niet, maar soms ook wel. Sommige toko's mogen net als de horeca aan zogenaamde take-away uitgifte doen. Maar dit is tot dusver alleen toegestaan voor doe-het-zelf-zaken en bibliotheken. Gezien de hoogoplopende discussie, kan de lijst met uitzonderingen in de komende dagen nog wel wat aanzwellen.

Veel lokale boekenwinkels bezorgen aan huis sinds vandaag, dat mag kennelijk ook. Maar daar had het kabinet het verder niet over. Het is niet duidelijk of dit alleen voor boeken is toegestaan of dat ook andere winkels mogen fietskoerieren. Het zou zomaar kunnen dat dit wellicht is toegestaan. Of niet.

Om het supereenvoudig samen te vatten: een niet-essentiële winkel mag de deuren openen mits zij hun omzet voor meer dan drietiende behalen uit opbrengsten door essentiële artikelen. Niet-essentiële artikelen mogen niet door niet-essentiële winkels verkocht worden, maar wel 'in beperkte mate' door essentiële winkels.

De niet-essentiële artikelen van niet-essentiële bouwmarkten vormen hier een uitzondering op en mogen als uitgiftebalie dienen indien de niet-essentiële producten vooraf besteld zijn door de essentiële of niet-essentiële klant. Vind je dit allemaal te moeilijk en wil je uitwijken naar België waar de winkels wel open zijn? Liever niet. Ze zitten daar totaal niet op Ollanders te wachten. Maar in theorie is het wel mogelijk.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: