NieuwNieuws

Buitenland

Amerikaans dorp onder vuur na toestaan apartheid in nazikerk

De burgemeester benadrukt dat hijzelf en zijn gemeenschap niet racistisch zijn.

De gemeenteraad van het plaatsje Murdock in de Amerikaanse staat Minnesota heeft een vergunning verleend aan de Asatru Folk Assembly om een gebedshuis te openen waar alleen witte mensen naar binnen mogen. Toch benadrukt het dorp dat zij zelf niet racistisch zijn en de denkbeelden van de controversiële geloofsgemeenschap racisten niet delen. De rechterhandjesreligieuzen zouden het dorpsbestuur voor het blok gezet hebben na dreigementen met dure rechtszaken.

Op veel steun onder de 280 zielen tellende bevolking hoeft de Astratu Folk Assembly (AFA) niet te rekenen. Zij zijn kwaad op de gemeente die veel te simpel overstag zou zijn gegaan. De geloofsgemeenschap pretendeert uit Noord-Europa te komen en identificeert zich als een 'pre-christelijke natuurgodsdienst die het blanke ras eert'. De paganistische praatjes overtuigen echter allerminst. Een online petitie tegen de vestiging van de bleke pigmenttempel leverde ongeveer 50.000 handtekeningen op.

"Ze denken dat ze onder de radar kunnen blijven in een klein afgelegen plaatsje als Murdock, maar wij gaan de druk opvoeren", aldus Peter Kennedy die benadrukt dat er in zijn woonplaats voor apartheid en racisme absoluut geen ruimte is. "Ze moeten niet denken dat de dorpsbewoners hun komst accepteren puur omdat ze een vergunning hebben", vertelt Jean Lesteberg aan NBC News.

Germaanse natuurgodsdienst of neo-nazi's?

De AFA wordt beschouwd als een 'neo-nazistische haatgroepering' die de natuurgodsdienst van de oude Germanen zoals de vikingen en de saxen gebruiken als inspiratiebron om hun eigen witte-suprematistische gedachtegoed mee te rechtvaardigen. Ondanks dat de Noord-Europanen voor het jaar 1000 niet op de hoogte waren van het fenomeen verschillende huidskleuren, menen hun hedendaagse volgers dat hun 'voorouders' niets moesten weten exotische invloeden zoals lactose-intolerantie.

In de beschuldigingen van racisme en nazi-sympathieën, herkennen de Wappie de Vikingen zich totaal niet. Ze maken alleen wel onderscheid op basis van huidskleur bij het deurbeleid binnen hun Boreale bisdom. "Omdat we respect hebben voor onze eigen tradities en cultuur, betekent dat niet dat we anderen als minderwaardig beschouwen," nuanceert bestuurder Allen Turnage van Folk aSSembly die de vergunning rondkreeg met artikel 1 van de Amerikaanse Grondwet in zijn rechterhand.

De soap barste begin dit jaar los nadat een AFA-lid een leegstaand kerkgebouw in een woonwijk opkocht. Ze mochten na de sleuteloverdracht niet meteen open vanwege een bestemmingsplan dat het pand als woonhuis aanmerkte. Om de kogel definitief door de kerk te krijgen, hadden ze een kerkvergunning nodig van het vierkoppige dorpsbestuur. Onder dreiging van de juridische hamer van Thor verleende zij deze permissie met drie voor tegenover een tegenstem.

Murdock niet racistisch

Raadslid Stephanie Hoff die als enige tegenstemde vindt dat ze in de steek gelaten is. "We hebben ons veel te makkelijk laten intimideren. Ik heb het gevoel dat we een prima zaak hadden als we het emotionele en mentale belang van onze inwoners voorop zouden stellen."

Burgemeester Craig Kavanagh van Murdock laat in een reactie weten geen aanhanger te zijn van de wit suprematisme, maar hij zegt geen andere keuze te hebben vanwege de kosten van een eventuele rechtszaak. Wel laat hij optekenen dat zijn woonplaats geen racistische plek is. "Murdock is - op de KKKerk na - een hele betrokken, vriendelijke en gastvrije gemeenschap waar iedereen welkom is. Er wonen zelfs Hispanics bij ons in het dorp die altijd met open armen zijn ontvangen," verzekert hij.

Juristen zijn het niet met de burgemeester eens. "Geen enkel instituut mag op basis van huidskleur mensen uitsluiten in Minnesota. Alleen al dit feit was genoeg grond geweest om de vergunning te weigeren", concludeert rechtsgeleerde Laurence H. Tribe van de Harvard Universiteit aan NBC News.

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Buitenland

Bouwde meer piramides dan de Egyptenaren 

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: