NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 24 december

Geen trek in lezen? Nieuwnieuws is er ook als supersnelle podcast met het allernieuwste nieuws.

Majoor Marco Kroon is het niet eens met zijn straf voor de kopstoot, Donald Trump strooit met graties en de Hiddemeister keert terug bij het FvD. Dit en nog veel meer hoor je handig samengevat in het NieuwNieuws van de Dag, ons dagelijkse nieuwsoverzicht in een paar minuten.

Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit sowieso vet aardig vinden, dus op voorhand dikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag hieronder. De uitzending van vandaag wordt mede mogelijk gemaakt door Poliswijzer.nl.

Transcript

Er is maar één ding mooier dan een held, dat is een mooie held geveld. Ja, je kunt ook nooit eens even rustig op een voetstuk staan, moet Marco Kroon al vele malen gedacht hebben tijdens zijn carrière. Vorige week werd de oorlogsheld veroordeeld door het gerechtshof vanwege het uitdelen van een kopstoot en het wildplassen. Een boete van 120 euro en een taakstraf van 80 uur stonden op hem te wachten, maar Kroon legt zich er niet bij neer. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops betoogt dat het gerechtshof onvoldoende oog had voor de bezwaren van de verdediging. Volgens Knoops is er tijdens zijn arrestatie in strijd is gehandeld met de regeling Geweldsbeheersing politie. Dit resulteerde bij de gedecoreerde militair in "blijvend letsel aan zijn handen". Kroon claimt dat de handboeien erg strak zaten en dat daardoor zijn pink blijvend is beschadigd. 

Het is de tijd van kerst en dat betekent voor veel mensen cadeautjes onder de boom. Dat geldt ook voor veel vrienden van Donald Trump, want als een volleerd Oprah Winfrey geeft hij bijna 50 graties weg. And you get a gratie, and you get a gratie. Je snapt hem. Hij sprak veel bondgenoten vrij die waren bestraft in het Ruslandonderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Onder meer zijn oud-campagneleider Paul Manafort en zijn goede vriend Roger Stone zagen hun straffen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gisteren zagen de Nederlandse advocaat Alex van der Zwaan en zijn oud-campagne-adviseur George Papadopoulos al hun straffen verdampen. Ook zij waren betrokken bij het Ruslandonderzoek. Opvallend is de gratie voor Charles Kushner, de vader van Trumps schoonzoon Jared Kushner. Charles kreeg in 2005 twee jaar cel wegens belastingontduiking en het beïnvloeden van getuigen. Zo liet hij filmen hoe een hoer zijn zwager verleidde om medewerking van zijn zus te krijgen. Door deze gratie is zijn strafblad plots weer schoon. Voor zover bekend heeft Joe Exotic nog geen gratie gekregen van de president.  

Theo Hiddema komt terug bij het Forum voor Democratie. De bekende advocaat wordt deze keer niet de nummer twee op de verkiezingslijst, maar kiest voor een rol als lijstduwer. Alleen bij voldoende voorkeursstemmen overweegt hij een terugkeer in de Tweede Kamer. "Ik wil het op eigen kracht doen", zegt hij over zijn nieuwe plek op de lijst in een interview met de Volkskrant. "Krijg ik een overweldigende duw, dan moet ik." Het welbespraakte FvD-lid gaf exact een maand geleden zijn zetel in de Kamer op. In een brief aan Kamervoorzitster Arib verklaarde hij zichzelf "politiek arbeidsongeschikt". Hoewel hij er zelf niets over zei, ging iedereen ervan uit dat dit was vanwege het gedonder binnen de FvD. Overigens hebben vandaag alle 7 ex-Forum-senatoren gezegd zich aan te sluiten bij JA21, de nieuwe partij van Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Hiermee wordt JA21 de vierde grootste partij in de Eerste Kamer dat nu een gelijk aantal zetels heeft als D66, zonder ooit aan verkiezingen te hebben meegedaan. 

Dierennieuws! Medewerkers van Dierenzorg Zaanstreek hebben er hun handen vol aan. De parelhoen die Pareltje heet is voor de zoveelste keer ontsnapt en de medewerkers van Dierenzorg noemen het beestje dan ook gekscherend Houdini. Na zijn laatste ontsnapping kwamen er al snel klachten binnen, met name over de herrie die het beest maakt. Ook kan het gevogelte gevaarlijke situaties doen ontstaan, zo is er al een keer een trein gestopt voor Pareltje. Ook werd het beestje eerder aangetroffen op het perron van station Zaandam. Het beest is overigens nog steeds niet gepakt, maar dat is volgens een medewerker niet het einde van de wereld: "Volgens mij is hij daar heel happy, hij is lekker vrij en komt gewoon aan z'n eten.  Ik denk ook wel eens, laat hem gewoon z'n gang gaan. Maar als er een klacht komt, moeten we erop af." Indien de medewerkers van Dierenzorg het beestje later toch nog te pakken krijgen, zal deze worden teruggebracht naar de eigenaar, al is dat in deze tijd natuurlijk wel een risico.

Mochten agenten tijdens oudjaar worden geconfronteerd met ernstige delicten, dan mogen zij in het uiterste geval hun dienstwapen trekken. Dat stelde de Nationaal Commandant Jaarwisseling Max Daniel gisterenvanavond bij Nieuwsuur. Combinatie van corona en het vuurwerkverbod vergroot volgens hem het risico op incidenten. "Omdat er nu drie dingen bij elkaar komen: de emoties die horen bij elke jaarwisseling, maar ook de spanning rond corona en het vuurwerkverbod," aldus Daniel. "Als politiemensen zich bedreigd voelen, kunnen ze overgaan tot het trekken en gebruiken van hun dienstwapen. Daar waarschuw ik voor. Nu maar hopen dat de Nederlandse politie niet als John McClane uit Die Hard het nieuwjaar inluiden. Happy New Year Motherfucker.

Onderzoeksrapport rekent af met directeur toneelgroep Oostpool

Binnenland

Grensoverschrijdend gedrag kon jarenlang plaatsvinden

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 19 januari

Tech & Gaming

Het nieuwste NieuwNieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Populariteit e-books flink toegenomen tijdens lockdown

Tech & Gaming

Bibliotheken leenden 44% meer digitale boeken uit dan in 2019

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Fapacteur Ferry Doedens gaat zingen over zijn leven

Lees verder

Banketbakker gearresteerd vanwege peniscupcakes

Lees verder

KNVB en NOC*NSF waarschuwen voor desastreus gevolg avondklok

Lees verder

Inspectie bezorgd over werksituatie maaltijdbezorgers

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.335 nieuwe besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond bijt mishandelende man ziekenhuis in

Lees verder

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: