NieuwNieuws

Niet Doodchecken

As van Star Treks Scotty naar ISS gesmokkeld

Overleden acteur bezoekt illegaal het ruimtestation

Het lijkt erop dat de laatste wens van acteur James Doohan alsnog is vervuld. De man die bekend werd door zijn rol van engineer James Montgomery Scott, oftewel Scotty, in de hitserie Star Trek wilde uiteindelijk nog de ruimte bezoeken en dat lijkt nu door een smokkelaar gelukt.

Doohan overleed in 2005, maar nu is bekend geworden dat een deel van zijn as in 2008 illegaal het ruimtestation ISS heeft bezocht. Game-ontwikkelaar Richard Garriott was in 2008 de zesde ruimtetoerist ooit en smokkelde stiekem as van Doohan mee tijdens zijn trip. 

Smokkelen

De zoon van Doohan legde contact met Garriott voorafgaand aan zijn vlucht in een poging de as van zijn vader alsnog in de ruimte te krijgen. "Het was volledig clandestien", onthult Garriott nu twaalf jaar later in een interview met The Times. Hij printte drie kaarten met de foto van Doohan erop, strooide as erop en lamineerde ze. Vervolgens verstopte hij deze kaarten in het vluchtgegevensbestand, dat al was goedgekeurd voor de twaalfdaagse vlucht. 

"Alles wat officieel aan boord gaat, wordt geregistreerd, geïnspecteerd en verpakt - er is een proces, maar er was geen tijd om dat proces te doorlopen", vertelt Garriott. De kaarten werden niet ontdekt en zo kwam de as van Scotty in het ruimtestation terecht. De ruimtetoerist sprak met da familie van Doohan af dat ze niet over dit voorval zouden praten om de relatie met de Russen, waarmee hij vloog, niet te verpesten. Nu acht Garriott het echter lang genoeg geleden om het verhaal te kunnen onthullen. 

Gebleven

De drie kaarten hebben ieder een eigen bestemming gekregen, zo vertelt Garriott. Eén van de kaarten keerde terug op aarde en is nu in handen van de familie van Doohan. Een andere kaart is in de ruimte geschoten en zal uiteindelijk verbranden in de dampkring. 

De derde kaart bevindt zich echter nog in het ruimtestation. De stiekeme toerist verstopte de kaart onder de bekleding op de vloer van de Columbus-module. "Voor zover ik weet heeft niemand het daar ooit gezien en heeft niemand het verplaatst", vertelt Garriott. "James Doohan heeft zijn rustplaats tussen de sterren gekregen."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: