NieuwNieuws

Niet Doodchecken

As van Star Treks Scotty naar ISS gesmokkeld

Overleden acteur bezoekt illegaal het ruimtestation

Het lijkt erop dat de laatste wens van acteur James Doohan alsnog is vervuld. De man die bekend werd door zijn rol van engineer James Montgomery Scott, oftewel Scotty, in de hitserie Star Trek wilde uiteindelijk nog de ruimte bezoeken en dat lijkt nu door een smokkelaar gelukt.

Doohan overleed in 2005, maar nu is bekend geworden dat een deel van zijn as in 2008 illegaal het ruimtestation ISS heeft bezocht. Game-ontwikkelaar Richard Garriott was in 2008 de zesde ruimtetoerist ooit en smokkelde stiekem as van Doohan mee tijdens zijn trip. 

Smokkelen

De zoon van Doohan legde contact met Garriott voorafgaand aan zijn vlucht in een poging de as van zijn vader alsnog in de ruimte te krijgen. "Het was volledig clandestien", onthult Garriott nu twaalf jaar later in een interview met The Times. Hij printte drie kaarten met de foto van Doohan erop, strooide as erop en lamineerde ze. Vervolgens verstopte hij deze kaarten in het vluchtgegevensbestand, dat al was goedgekeurd voor de twaalfdaagse vlucht. 

"Alles wat officieel aan boord gaat, wordt geregistreerd, geïnspecteerd en verpakt - er is een proces, maar er was geen tijd om dat proces te doorlopen", vertelt Garriott. De kaarten werden niet ontdekt en zo kwam de as van Scotty in het ruimtestation terecht. De ruimtetoerist sprak met da familie van Doohan af dat ze niet over dit voorval zouden praten om de relatie met de Russen, waarmee hij vloog, niet te verpesten. Nu acht Garriott het echter lang genoeg geleden om het verhaal te kunnen onthullen. 

Gebleven

De drie kaarten hebben ieder een eigen bestemming gekregen, zo vertelt Garriott. Eén van de kaarten keerde terug op aarde en is nu in handen van de familie van Doohan. Een andere kaart is in de ruimte geschoten en zal uiteindelijk verbranden in de dampkring. 

De derde kaart bevindt zich echter nog in het ruimtestation. De stiekeme toerist verstopte de kaart onder de bekleding op de vloer van de Columbus-module. "Voor zover ik weet heeft niemand het daar ooit gezien en heeft niemand het verplaatst", vertelt Garriott. "James Doohan heeft zijn rustplaats tussen de sterren gekregen."

Neus van Kaj Gorgels onder handen genomen

Glamorama

Is herstellende van een operatie

Lees verder

Thierry is niet alleen: Zeeuwse 50PLUS-kandidaat ronselt volmachten met briefjes

Binnenland

Frans C. ontkent alles 

Lees verder

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Lees verder

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: