NieuwNieuws

Binnenland

NS zet personeel op straat om ze te vervangen door 65-plussers

Vakbond boos en beschuldigt NS van arbeidsverdringing

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat reorganiseren, het plan is om te gaan snoeien in de bezetting op stations. Baliemedewerkers en ander servicepersoneel worden er via de achterdeur uitgetrapt omdat zoveel service toch niet nodig zou zijn. Er zouden 341 vaste banen gaan verdwijnen, schrijft het AD.

Terwijl vaste arbeidskrachten eruit worden gewerkt, legt de NS de rode loper uit voor bejaarden die een zakcentje willen verdienen bij hun magere AOW. 'Wij zoeken gepensioneerden die reisassistentie willen verlenen op treinstations' zo schrijft het treinbedrijf in een vacature bij uitzendbureau Veluwe 65 Plus.

Reisassistent

Het idee van een reisassistent is dat deze mensen met een mobiliteitsbeperking zal begeleiden bij het in- uit- of overstappen. "Dit betekent dat de reisassistent de brug (waarmee rolstoelers in en uit de trein worden gereden) van het slot haalt en naar de juiste plek op het perron rijdt." De vacature van reisassistent doet verdacht veel denken aan die van servicemedewerker.

Waar de medewerkers die vakkundig worden weggebonjourd per uur betaald kregen, gaat de vacature over flexwerk. Zo zouden de reisassistenten een melding krijgen in een app van een assistentievraag. Per assistentie wordt één uur vol uitbetaald.

Ophef

Op Twitter wordt niet heel enthousiast gereageerd op de aanpak van het treinbedrijf. Zo plaatste 'FNV Spoor'-bestuurder Roos Rahimi een bericht dat het een schande zou zijn van NS "om te beweren dat de behoefte veranderd is om ondertussen vrijwilligers hetzelfde werk te laten doen." 

Hoewel er dus geen sprake is van vrijwilligerswerk, de reisassistenten worden immers per uur betaald, spreekt FNV Spoor van arbeidsverdringing van vaste medewerkers door Flex-gepensioneerden. 

In een reactie op een tweet van SP-Kamerlid Sadet Karabulut corrigeert Rahimi de bewering dat het om vrijwilligers zou gaan, maar stelt wel dat er sprake zou zijn van een laag tarief dat overeenkomt met het type vergoedingen dat vrijwilligers krijgen.

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Binnenland

Overvallers zouden zich hebben voorgedaan als pakketbezorgers

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Sport

Politie onderzoekt de zaak

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Glamorama

Raketbouwer onthult zijn geheim en torpedeert ook nog even een cryptomunt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Klaas Dijkhoff maakt transfer naar PSV

Lees verder

Jongen wilde 'mening uiten' met middelvinger voor politie

Lees verder

Raven van Dorst voortaan als non-binair door het leven

Lees verder

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: