NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 29 december

Binnen een paar minuten weer helemaal op de hoogte van het allernieuwste Nieuwnieuws-nieuws! 

Met vandaag priklocaties van de GGD bekend, supersnoezige foto's van de leeuwenwelpjes uit Dierenpark Amersfoort en een schikking tussen John de Mol en Facebook na nepadvertenties. Dit en nog veel meer hoor je in een supersnelle samenvatting via de podcast. 

Dit doen we niet alleen vandaag, maar iedere dag praten we je binnen een paar minuten weer helemaal bij de tijd. Abonneren kan bij Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts. Dit is niet alleen helemaal gratis en vrijblijvend, we zouden het bovendien ook heel erg sympathiek van je vinden.

De gehele uitzending, die mede-mogelijk is gemaakt door Poliswijzer, is hieronder te beluisteren.

Transcript

Het NieuwNieuws van de dag wordt mede mogelijk gemaakt door Poliswijzer.nl. 

De GGD heeft de 25 locaties bekend gemaakt waar vanaf 18 januari zorgmedewerkers van verpleeghuizen terechtkunnen voor hun coronavaccin. De locaties openen hun deuren tien dagen nadat het vaccineren op 8 januari begint in Utrecht, Rotterdam en bij GGD Hart voor Brabant en weken nadat alle andere landen in Europa zijn begonnen. Oh en in Amerika. En Groot-Brittannië. In Rusland prikken ze al maanden, oké, slecht voorbeeld, maar we zijn dus laat.

Anyhoe, De vaccins zijn in eerste instantie voor zorgmedewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning. Het kabinet onderzoekt nog de mogelijkheid om ouderen ook al in te enten met het Pfizer-vaccin. Overigens worden ouderen in heel Europa al ingeënt met het Pfizer-vaccin. Oh en in Amerika. En Groot-Brittannië. En in China, oké slecht voorbeeld, anyhoe. De locaties zijn bekend en nu maar hopen dat we snel een inhaalslag gaan maken, want het is druk in de ziekenhuizen. De eerste militairen schieten inmiddels te hulp in het noorden van het land en de oversterfte was in 2020 aanzienlijk, dat meldde het CBS vandaag. 

De eerste sneeuw is gevallen in ons kikkerlandje. De gelukkige provincie was Groningen, want daar kleurde de omgeving vanochtend wit. Het was niet veel, maar er waren wel wat mooie winterse kiekjes te maken door de locals, van Oost-Groningen. De vorige keer dat in ons land een laag sneeuw lag was op 28 februari 2020 in de Limburgse heuvels, melden de experts van Weeronline

Deze winter was er nog geen enkele vlok gevallen, maar vanaf nu kan dat veranderen. "Het slot van het jaar brengt mogelijk nog wat meer sneeuwvlokken met zich mee", vertelt de weerdienst. "Elke dag is kans op neerslag en soms is de neerslag winters met kans op hagel en (natte) sneeuw. Heel misschien kleurt het komende week lokaal opnieuw ergens wit. De grootste kans daarop is voor de hogere delen van ons land, zoals de Veluwe, Sallandse Heuvelrug en de Limburgse heuvels.

Handelen naar de letter van de wet of met de menselijke maat. Het is soms maar al te moeilijk voor verschillende overheidsinstanties. De gemeente Wijdemeren is zich helemaal de touwpleuris geschrokken van de ophef rond een vrouw in de bijstand die ruim 7.000 euro moet terugbetalen omdat ze regelmatig boodschappen kreeg van haar moeder. Ze had deze boodschappen bij de gemeente moeten opgeven, besloot de rechter. Door dit niet te doen schond ze de zogeheten inlichtingenplicht. De vrouw heeft ondertussen nog niks betaald omdat ze in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak. 

Misschien is dat uiteindelijk niet nodig, want de gemeente gaat de zaak nogmaals bestuderen. "De rechter heeft ons ook gelijk gegeven, maar niet alles wat rechtmatig is, is ook rechtvaardig", zo sust wethouder Sociaal Domein Rosalie van Rijn de boel bij de NOS. "Hebben wij als gemeente de juiste balans weten te vinden? En heeft het besluit wel uitgepakt zoals de wet bedoeld heeft? Als het antwoord nee is, gaan we in overleg of we het moeten herzien. Die ruimte is er."

Dierennieuws! Moederleeuw Sabi uit Dierenpark Amersfoort beviel begin deze maand van twee welpjes. De jonge leeuwtjes mochten in de voorbije dagen voor het eerst wennen aan hun buitenverblijf in gezelschap bij de rest van de leeuwentroep. De jonkies delen het verblijf met moeder Sabi, haar zus Zaila en vader Ramses. Ramses de mannetjesleeuw is eveneens een vrij vers gezicht in het park. 

Hij kwam afgelopen zomer vanuit Slowakije naar Nederland om het hart van de Amersfoortse leeuwinnen te veroveren. In deze missie is hij klaarblijkelijk geslaagd. Om het publiek op afstand toch een beetje kennis te laten maken met de jongste dierentuinbewoners, werd ANP-fotograaf Sander Koning uitgenodigd voor een uitzonderlijk snoezige photoshoot. Deze shoot is natuurlijk te bekijken op nieuwnieuws.nl, maar wees gewaarschuwd, de foto’s zijn extreem snoezig.

Mediamagnaat John de Mol heeft een schikking getroffen met Facebook. De Mol had het bedrijf aangeklaagd omdat zijn naam en foto’s werden gebruikt door Bitcoin-oplichters, maar die werden gewoon toegelaten op het soms sociale medium. In een gezamenlijke verklaring laten de beide partijen weten dat de rechtszaak van de baan is door een minnelijke regeling. Welk bedrag Facebook heeft overgemaakt naar De Mol is niet bekend, maar misschien nog wel belangrijker, nee hoor, het geld is het belangrijkst natuurlijk, maar ook belangrijk is dat de advertenties in de toekomst niet meer verschijnen op Facebook. Volgens beide partijen wordt vanaf nu voorkomen dat er nepadvertenties verschijnen van De Mol vanwege nieuwe technologie. 

Ja, zoals een goed techbedrijf betaamd, een gebroken algoritme bestrijdt je natuurlijk weer met een nieuw algoritme. Waterdicht. Hoe het ook zij, mochten er toch nieuwe advertenties verschijnen, dan hebben De Mol en Facebook een deal bereikt "over een procedure die gevolgd wordt". 

Onderzoeksrapport rekent af met directeur toneelgroep Oostpool

Binnenland

Grensoverschrijdend gedrag kon jarenlang plaatsvinden

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 19 januari

Tech & Gaming

Het nieuwste NieuwNieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Populariteit e-books flink toegenomen tijdens lockdown

Tech & Gaming

Bibliotheken leenden 44% meer digitale boeken uit dan in 2019

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Fapacteur Ferry Doedens gaat zingen over zijn leven

Lees verder

Banketbakker gearresteerd vanwege peniscupcakes

Lees verder

KNVB en NOC*NSF waarschuwen voor desastreus gevolg avondklok

Lees verder

Inspectie bezorgd over werksituatie maaltijdbezorgers

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.335 nieuwe besmettingen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Hond bijt mishandelende man ziekenhuis in

Lees verder

Luie leraar stuurt ongepaste tekenopdracht

Lees verder

Feestgangers: 'Pandemie? Welke pandemie?'

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: