NieuwNieuws

Tech & Crypto

Nieuwe fobie: angst om niet bereikbaar te zijn

Bijna iedereen heeft nomofobie

Nu de fear of missing out een beetje is getemperd bij de meesten omdat er simpelweg zo goed als niks kan, is het tijd voor een nieuwe angst: nomofobie. Wetenschappers kwamen erachter dat slechts 0.8 procent van hun testgroep geen last had van deze fobie.

Nomofobie is een benaming die wordt gebruikt voor de angst om niet bereikbaar te zijn. Tegenwoordig betekent dat vooral de angst om geen telefoon binnen handbereik te hebben. Al sinds 2008 hebben mensen last van no mobile-phone phobia. 

Iedereen aan de nomofobie

Australische wetenschappers aan de Monash Universiteit besloten onderzoek te doen naar dit fenomeen en het blijkt steeds meer voor te komen. De onderzoekers vermoeden dat het zelfs onze gezondheid en onze gemoedstoestand beïnvloed. De meesten van ons, dan: van de onderzoeksgroep had 99,2 procent in zekere mate de angst om de telefoon niet bij de hand te hebben.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Daarin vertellen de wetenschappers dat ze 2838 Australiërs hebben bestudeerd. Ze hebben vooral gekeken naar hoe verknocht ze waren aan hun telefoon. Bijna de helft, 43,3 procent, liet weten meer dan drie uur per dag op het kleine scherm te kijken.

Gevaarlijker leven

Dat houdt weer verband met de nomofobie: hoe meer tijd mensen spenderen op de telefoon, hoe groter de angst is dat het apparaat niet in de buurt is. Ook neemt de kans toe dat mensen extreme en soms zelfs illegale dingen uithalen om hun telefoon weer in bezit te krijgen.

Australiërs tussen de 18 en 25 hebben het vaakst last van de nieuwe aandoening. Mannen waren twee keer vaker bereid om iets gevaarlijks te doen om hun apparaat terug te krijgen. Mensen met nomofobie waren 11,7 keer vaker op een problematische manier afhankelijk van hun toestel en gebruikten 10,3 keer vaker hun telefoon op een plek waar dat niet mag - denk aan de bioscoop of een klaslokaal. Ze brengen zichzelf veertien keer vaker in gevaar om hun telefoon te gebruiken, zoals tijdens het rijden.

Afhankelijk van smartphone

De reden dat we zo verslaafd zijn, is overigens niet gek volgens hoofdonderzoeker Fareed Kaviani. "Het is een rationele reactie, we zijn afhankelijk van onze telefoons om contact te onderhouden met vrienden en familie, te betalen, QR-codes te scannen en het is ons toegangskaartje voor evenementen. We lezen en winkelen erop en we vinden er onze informatie."

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: