NieuwNieuws

Tech & Gaming

Nieuwe fobie: angst om niet bereikbaar te zijn

Bijna iedereen heeft nomofobie

Nu de fear of missing out een beetje is getemperd bij de meesten omdat er simpelweg zo goed als niks kan, is het tijd voor een nieuwe angst: nomofobie. Wetenschappers kwamen erachter dat slechts 0.8 procent van hun testgroep geen last had van deze fobie.

Nomofobie is een benaming die wordt gebruikt voor de angst om niet bereikbaar te zijn. Tegenwoordig betekent dat vooral de angst om geen telefoon binnen handbereik te hebben. Al sinds 2008 hebben mensen last van no mobile-phone phobia. 

Iedereen aan de nomofobie

Australische wetenschappers aan de Monash Universiteit besloten onderzoek te doen naar dit fenomeen en het blijkt steeds meer voor te komen. De onderzoekers vermoeden dat het zelfs onze gezondheid en onze gemoedstoestand beïnvloed. De meesten van ons, dan: van de onderzoeksgroep had 99,2 procent in zekere mate de angst om de telefoon niet bij de hand te hebben.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het International Journal of Environmental Research and Public Health. Daarin vertellen de wetenschappers dat ze 2838 Australiërs hebben bestudeerd. Ze hebben vooral gekeken naar hoe verknocht ze waren aan hun telefoon. Bijna de helft, 43,3 procent, liet weten meer dan drie uur per dag op het kleine scherm te kijken.

Gevaarlijker leven

Dat houdt weer verband met de nomofobie: hoe meer tijd mensen spenderen op de telefoon, hoe groter de angst is dat het apparaat niet in de buurt is. Ook neemt de kans toe dat mensen extreme en soms zelfs illegale dingen uithalen om hun telefoon weer in bezit te krijgen.

Australiërs tussen de 18 en 25 hebben het vaakst last van de nieuwe aandoening. Mannen waren twee keer vaker bereid om iets gevaarlijks te doen om hun apparaat terug te krijgen. Mensen met nomofobie waren 11,7 keer vaker op een problematische manier afhankelijk van hun toestel en gebruikten 10,3 keer vaker hun telefoon op een plek waar dat niet mag - denk aan de bioscoop of een klaslokaal. Ze brengen zichzelf veertien keer vaker in gevaar om hun telefoon te gebruiken, zoals tijdens het rijden.

Afhankelijk van smartphone

De reden dat we zo verslaafd zijn, is overigens niet gek volgens hoofdonderzoeker Fareed Kaviani. "Het is een rationele reactie, we zijn afhankelijk van onze telefoons om contact te onderhouden met vrienden en familie, te betalen, QR-codes te scannen en het is ons toegangskaartje voor evenementen. We lezen en winkelen erop en we vinden er onze informatie."

CNN: Het was kantje boord voor Donald Trump toen hij corona kreeg

Buitenland

'The President was in danger of dying'

Lees verder

Rechterhand Ridouan Taghi uitgeleverd

Binnenland

Saïd R. werd opgepakt in Colombia

Lees verder

André Hazes en Sarah zetten relatie op pauze

Glamorama

En weten niet hoe lang dat gaat duren

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Joodse organisaties dagen Thierry Baudet voor de rechter om oorlogs-tweets

Lees verder

Kerstpakket - Formatie is rond voor de Kerst

Lees verder

Kamil E. en Delano G. langer vast als verdachten moord Peter R. de Vries

Lees verder

Het paleis deelt mede - Foto's van de Prinses van Oranje (morgen 18 jaar oud!)

Lees verder

Video - Sylvana Simons (BIJ1) krijgt op haar sodemieter tijdens emancipatiedebat

Lees verder

Video. Keeper Jensen scoort prachtige eigen goal

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bordeel biedt half uurtje met dames bij vaccinatie

Lees verder

Belgische kerk reinigt altaar met wijwater en gebed na seksvideo

Lees verder

Celstraf dreigt voor blotebillenfoto Russisch model

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: