NieuwNieuws

Algemeen

Legalisering wiet zorgt voor recordverkoop junkfood

Meer jointjes, meer vreetbuien

In steeds meer Amerikaanse staten kun je een jointje opsteken zonder het risico te lopen op juridische gevolgen. Wel worden er in het land andere nadelen ondervonden: de vreetbuien. Sinds de legalisering van het geestverruimende middel is de verkoop van ongezond eten flink gestegen.

Vooral ijs, koekjes en chips gaan als warme broodjes over de toonbank, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers aan de Universiteit van Georgia Staten keken als eerste Amerikanen naar de correlatie tussen het gebruik van cannabis en de verkoop van junk food. "Je zou denken dat mariuana geen kwaad kan", zegt econoom Alberto Chong tegen The Academic Times. "Maar er zitten consequenties aan. Eén van de gevolgen is dat je hongerig wordt en heel veel troep gaat eten."

Overgewicht

Chong onderzocht hetfenomeen samen met Michele Baggio van de Universiteit van Connecticut. Ze zagen dat sinds recreatief roken legaal is, de verkoop van ongezond eten steeg. Hoe vaak mensen troep kochten steeg met 6,3 procent, de hoeveelheid steeg met 5,1 procent.

De vreetbui na het roken van een jointje wordt altijd gezien als een vooroordeel over de drug, zeggen de wetenschappers. "Je zegt altijd dat je honger hebt na het roken", zegt Chong. "Deze resultaten laten zien dat het ook echt zo is." Ze hopen dat de resultaten van het onderzoek worden meegenomen in verder beleid rondom het bedwelmende plantje. In Amerika heeft 40 procent van de volwassenen overgewicht. Volgens de wetenschappers moeten beleidsmakers dat meewegen in het besluit om recreatief wietgebruik te legaliseren.

Data naast data

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar de verkoop van ongezond eten tussen 2006 en 2016 in de staten Colorado, Oregon en Washington. Daarna keken ze naar wanneer het in deze staten legaal werd om te blowen voor je plezier. In Colorado en Washington werd dat in 2012 legaal, in Oregon in 2014. 

Door die data naast elkaar te leggen, konden de onderzoekers vergelijken en kijken of er ook daadwerkelijk meer gesnaaid wordt na een rokertje. De verkoop van ijs steeg met 3,1 procent, koekjes werden 4,1 procent vaker gegeten en chips 5,3 procent.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: