NieuwNieuws

Buitenland

Legalisering wiet zorgt voor recordverkoop junkfood

Meer jointjes, meer vreetbuien

In steeds meer Amerikaanse staten kun je een jointje opsteken zonder het risico te lopen op juridische gevolgen. Wel worden er in het land andere nadelen ondervonden: de vreetbuien. Sinds de legalisering van het geestverruimende middel is de verkoop van ongezond eten flink gestegen.

Vooral ijs, koekjes en chips gaan als warme broodjes over de toonbank, blijkt uit nieuw onderzoek. Wetenschappers aan de Universiteit van Georgia Staten keken als eerste Amerikanen naar de correlatie tussen het gebruik van cannabis en de verkoop van junk food. "Je zou denken dat mariuana geen kwaad kan", zegt econoom Alberto Chong tegen The Academic Times. "Maar er zitten consequenties aan. Eén van de gevolgen is dat je hongerig wordt en heel veel troep gaat eten."

Overgewicht

Chong onderzocht hetfenomeen samen met Michele Baggio van de Universiteit van Connecticut. Ze zagen dat sinds recreatief roken legaal is, de verkoop van ongezond eten steeg. Hoe vaak mensen troep kochten steeg met 6,3 procent, de hoeveelheid steeg met 5,1 procent.

De vreetbui na het roken van een jointje wordt altijd gezien als een vooroordeel over de drug, zeggen de wetenschappers. "Je zegt altijd dat je honger hebt na het roken", zegt Chong. "Deze resultaten laten zien dat het ook echt zo is." Ze hopen dat de resultaten van het onderzoek worden meegenomen in verder beleid rondom het bedwelmende plantje. In Amerika heeft 40 procent van de volwassenen overgewicht. Volgens de wetenschappers moeten beleidsmakers dat meewegen in het besluit om recreatief wietgebruik te legaliseren.

Data naast data

Voor het onderzoek keken de wetenschappers naar de verkoop van ongezond eten tussen 2006 en 2016 in de staten Colorado, Oregon en Washington. Daarna keken ze naar wanneer het in deze staten legaal werd om te blowen voor je plezier. In Colorado en Washington werd dat in 2012 legaal, in Oregon in 2014. 

Door die data naast elkaar te leggen, konden de onderzoekers vergelijken en kijken of er ook daadwerkelijk meer gesnaaid wordt na een rokertje. De verkoop van ijs steeg met 3,1 procent, koekjes werden 4,1 procent vaker gegeten en chips 5,3 procent.

Neus van Kaj Gorgels onder handen genomen

Glamorama

Is herstellende van een operatie

Lees verder

Thierry is niet alleen: Zeeuwse 50PLUS-kandidaat ronselt volmachten met briefjes

Binnenland

Frans C. ontkent alles 

Lees verder

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Lees verder

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: