NieuwNieuws

Binnenland

Kuipers wil avondklok, politie is er klaar voor

Vermoedelijk niet eerder dan woensdag een besluit

Wat Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) betreft, moet er niet langer worden gewacht op een avondklok. Hij pleitte vandaag in een persconferentie voor nog strengere maatregelen, inclusief de avondklok. 

De reden daarvoor is de mutatie van het virus uit Engeland, die zich inmiddels ook in Nederland verspreidt. Volgens Kuipers is het een race tegen de klok dankzij deze mutatie, die is namelijk een stuk besmettelijker dan de versie die hier al rondwaarde.

Hoe sneller we de maatregel invoeren, hoe meer impact deze heeft, stelde Kuipers volgens Nu.nl. "De tijd die je hebt, is maar heel beperkt." Hoewel de ziekenhuisopnames op dit moment nog dalen, denkt Kuipers dat daar door de mutatie verandering in gaat komen.

Politie staat klaar

Om te zorgen dat een eventuele avondklok gehandhaafd kan worden, heeft de politie een aantal aanpassingen gedaan. Zij zijn vanaf donderdag klaar voor de mogelijke maatregel, bevestigt de politie volgens NOS na berichtgeving van NRC. Er wordt rekening gehouden met extra bezetting in de avond en nacht. 

Late diensten worden volgens de krant naar achteren geschoven. Agenten in Den Haag wordt gevraagd later te beginnen zodat men later klaar is. Gekeken wordt naar een dienst van 15:30 tot 01:00 in plaats van 13:30 tot 23:00.

's Nachts extra agenten inzetten, heeft gevolgen voor de bezetting overdag. Dan is er minder capaciteit voor toezicht en contacten in de wijk. Ook vraagt de maatregel veel van agenten. Rooster waren al krap en mensen moeten vaker op onregelmatige tijden werken.

Woensdag op de agenda

Waarschijnlijk wordt er niet eerder dan woensdag besloten over de eventuele nieuwe maatregel. Het demissionaire kabinet hoopt op steun van oppositiepartijen. Zowel de Tweede Kamer als de coalitie is verdeeld over de maatregel. Alleen wanneer er voldoende steun is, wil het kabinet het voorstel presenteren.

Vooral D66 zou nog niet met de maatregel akkoord willen gaan. Er is volgens de partij nog te weinig duidelijk over de effecten, zegt NOS. Daarnaast zijn er vragen over of de regel wel te handhaven is. Het OMT werkt aan een nieuw advies rondom het plan.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: