NieuwNieuws

Buitenland

Artsen Wuhan moesten liegen over corona-uitbraak

Medici waren al vroeg op de hoogte van de gevaren van Covid-19

Chinese medici waren reeds aan het einde van december 2019 op de hoogte van de gevaren van het coronavirus, maar mochten daar van de overheid niet over spreken. Dat komt naar voren uit een documentaire van ITV

"Reeds eind december of begin januari overleed een familielid van een bekende van mij aan het virus, veel mensen waarmee hij samenleefde raakten besmet." Dat verklaart een arts uit Wuhan in een gesprek dat voor de documentaire heimelijk werd opgenomen door een burgerjournalist.

Een andere dokter vertelt in het gesprek dat ze op de hoogte waren van de overdracht van mens op mens, maar dat tijdens een vergadering werd verteld dat ze zich daar niet over mochten uitspreken. "Provinciale leiders instrueerden de ziekenhuizen om de waarheid niet naar buiten te brengen." Volgens de artsen wisten de autoriteiten dat nieuwjaarsvieringen de verspreiding zouden doen versnellen.

Tekst gaat verder onder de video

Pandemie had voorkomen kunnen worden

De documentaire onthult dat terwijl Covid-19 zich op een hoog tempo verspreidde, geen nieuwe gevallen werden bekendgemaakt tussen 5 en 17 januari 2020. In diezelfde periode ontkenden de Chinese autoriteiten nog altijd dat het virus van mens op mens kon worden overgedragen.

De bekentenissen van de medici worden ondersteund door hoog aangeschreven virologen, onder wie de Taiwanese specialist op het gebied van infectieziekten Dr. Yi-Chun Lo. "De aanpak van de vroege uitbraak heeft gefaald, het was een rotzooi", vertelt de adjunct-directeur-generaal van het Centrum voor Ziektebestrijding.

Hij meent dat de pandemie had kunnen worden voorkomen als China transparant was geweest over de uitbraak en tijdig essentiële informatie had gedeeld. Volgens ITV was de Chinese overheid niet bereid om op de aantijgingen te reageren. Zij stelde eerder dat belangrijke informatie direct werd gedeeld. 

De documentaire 'The Virus That Shook The World' wordt vanavond uitgezonden op ITV.

Romain Grosjean even terug in de Formule 1

Sport

Gaat in een Mercedes rijden

Lees verder

José Mourinho aan de slag bij AS Roma

Sport

Grote terugkeer in Italië

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Marvel kondigt enorme lading nieuwe films aan

Lees verder

Billie Eilish verrast met foto's in Vogue

Lees verder

Nieuw drankspel: bierdoppen inslikken

Lees verder

Politie rukt uit voor seksende zwanen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Victoria Koblenko weer uit de kleren voor FHM

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: