NieuwNieuws

Tech & Gaming

Verzamelaar telt bijna 3 ton neer voor zeldzame Pokémonkaart

Het ging om een holografische Engelstalige Blastoise-kaart uit het jaar 1998.

Een Pokémonkaart uit de allereerste Engelse oplage met een afbeelding van Blastoise, die schildpad met die kanonnen, is vorige week op een veiling voor 360.000 dollar (295.000 euro) verkocht aan een anonieme verzamelaar. Deze unieke speelkaart van uitgever Wizards of the Coast diende als prototype voor de Engelstalige versie nadat het bedrijf plannen had om Pokémon buiten Japan op de markt te brengen. 

Omdat hij zo uniek is, hadden een aantal rijke stinkerds hier bakken met geld voor over, meldt NY Post. "We beleven een historisch moment, dames en heren," zei de veilingmeester terwijl de geïnteresseerden elkaar met zescijferige bedragen overboden. Is de hele wereld krankzinnig geworden? Absoluut. Maar deze ruilkaart met de waarde van een woonhuis uit 1998 had ook wel wat bijzondere eigenschappen. 

De Blastoisekaart heeft een andere afbeelding, is slechts aan een zijde bedrukt en beschikt over andere lettertypes op dan de versies die van later de lopende band rolden. Er zouden slechts twee van deze 'presentatiekaarten' voor de Europese en Noord-Amerikaanse gedrukt zijn. Omdat de tweelingbroer van het veilingstuk al jaren spoorloos is, wordt deze beschouwd wordt als de enige in zijn soort.

De superzeldzame Blastoise-kaart /CGC Comics

Duurste ooit? Bijna...

Even leek het erop dat de schildpad de allerduurste Pokémonkaart ooit werd. Maar op slechts 9.000 dollar na werd het wereldrecord nét niet verbroken. Deze eer staat sinds vorige maand op naam van Blastoise's vuurspuwende concurrent Charizard waar iemand 303.000 euro voor over de balk smeet. Hier ging het om een drukfout waardoor de afbeelding van de draak geen schaduw had.

Maar wat bezielt iemand om meer dan drie ton neer te tellen voor een Pokémonkaart? Millennials met geld. De op tweede duurste verwisselde in oktober 2020 voor 180.000 euro van eigenaar. Koper Logic, een of andere rapper die zijn innerlijke kind in extase wilde brengen, vertelde dat hij groot fan was vroeger. Omdat hij opgroeide in een arm gezin, kon hij de kaart met zijn oranje jeugdheld echter nooit in zijn bezit krijgen.

De waarde van de millennialspeeltjes zijn vergelijkbaar met die van munten en postzegels: hoe ouder hoe beter, misdrukken of beperkte oplages zijn gewild en voor dat ene unieke exemplaar hebben liefhebbers een vermogen over. Toch kan ook een Pokémonkaart uit de allereerste reeks van 1999 aardig wat opleveren. Dit heeft overigens een concrete oorzaak: millennials. Ofwel de kinderen van vroeger die ermee speelden.

Het artikel gaat verder onder de peperdure Charizardkaart

Verborgen Pokéschatten op zolder?

Aangezien de papieren veilingstukken van nu oorspronkelijk bedoeld waren voor kinderen tot twaalf jaar oud, zijn ze destijds niet bepaald met fluwelen handschoenen behandeld. Een hele stapel werd met een elastiekje aan elkaar gehouden, in de broekzak gestopt en op schoolpleinen naar de muur gesmeten. De jeugd van toen moest zich immers ergens mee vermaken zonder fenomenen als smartphones, Tiktok of snel internet.

Omdat de originele reeks al meer dan twintig jaar niet meer geproduceerd wordt, zijn onbeschadigde exemplaren bijna niet te vinden. Zoals wel vaker gebeurt bij weinig aanbod, wordt de waarde opgestuwd indien de vraag stijgt. Maar verzamelaars trekken doorgaans alleen maar hun portemonnee voor een item in 'mint' conditie. Bij iedere minieme vouw, deuk, scheur, schram, kras of vorm van slijtage, keldert de marktwaarde.

Zijn de kaarten bij jou op zolder een vermogen waard? Waarschijnlijk niet. Tenzij je er heel - maar dan ook écht heel - erg zuinig mee omging. Hieronder een overzicht van wat er zoal op PWCC Marketplace te koop staat. Heb je zelf ook duizenden euro's tot tonnen over voor prijzige Pokémon-nostalgie? Op 25 maart sluit de volgende veiling op Heritage Auctions. Hieronder een aantal voorbeelden die op dit moment te koop staan.

Vliegtuigmotorregen: inmiddels 200 onderdelen ingeleverd

Binnenland

Kapotte motor viel dit weekend in Zuid-Limburg met brokken uit de lucht

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.420 nieuwe besmettingen

Binnenland

Nieuwe dag, nieuwe cijfers

Lees verder

Nog nooit zoveel warmte achter elkaar in de winter

Binnenland

En de warmste 24 februari everooit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Australisch schaap verlost van 35 kilo vacht

Lees verder

Douane vindt 23.000 kilo coke in zeecontainers

Lees verder

Halsema: Gooi de terrassen en Artis weer open!

Lees verder

Rode Kruis: noodzaak voor voedselhulp groeit

Lees verder

Tieners steken omstander neer bij gefaalde overval op slijter

Lees verder

Max Verstappen toont zijn nieuwe helm

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Vader komt om bij voorbereidingen gender reveal-machine

Lees verder

Coca-Cola tegen werknemers: Probeer minder wit te zijn

Lees verder

Kenia verhoogt elektriciteitsdraden na fatale botsing giraffes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: