NieuwNieuws

Tech & Gaming

PODCAST - Het NieuwNieuws van 26 januari

Het NieuwNieuws van vandaag in een paar luttele podcast-minuutjes! 

Met vandaag: teleurgestelde Aboutaleb spreekt relschoppers toe, persbureau ANP treft maatregelen om geweld tegen fotografen te voorkomen en doodverklaarde Spaanse vrouw is springlevend.

Dit en meer hoor je hapklaar samengevat in het NieuwNieuws van de  Dag, ons dagelijkse NieuwNieuws-nieuwsoverzicht in een paar minuten.  Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, bij Google Podcasts, of op YouTube. Zouden we echt vet erg waarderen, dus superthanks! Beluister de uitzending van vandaag hieronder.   

Transcriptie

Voelt het goed om wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je? Is dat de Rotterdamse identiteit. Is dat waar je trots op bent? De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft in een videoboodschap zijn stad toegesproken. Niet alleen sprak hij de relschoppers aan, maar ook de ouders (heeft u uw zoon gemist), de ondernemers (wij laten jullie niet in de steek) en de politiemensen. Na de chaos likt de stad zijn wonden en komen vele winkeleigenaren de schade opnemen. Daarbij liepen de emoties natuurlijk hoog op na de gitzwarte avond in Rotterdam-Zuid. Ondertussen laten ook Rutte, Grapperhaus, de korpschef van de politie… Nou ja, iedereen is boos. De stad huilt en verschillende ziekenhuizen hebben mensen opgeroepen niet op bezoekuur te komen vanwege nieuwe dreigingen van geweld en ook in Den Bosch en Haarlem is de angst groot voor een vervolg van gisteren. 

Persbureau ANP gaat niet langer de namen van fotografen publiceren bij afbeeldingen van rellen. De aanleiding is het toenemende geweld tegen journalisten, cameramensen en persfotografen. Ook gaan fotografen voortaan in tweetallen op pad bij rellen en demonstraties. Een andere maatregel die het persbureau treft is dat fotografen voortaan bij 'planbare' rellen en demonstraties in koppels te werk zullen gaan. Het idee hierbij is dat één van hen de foto's maakt, en dat de ander oplet op de omgeving. Ook wordt er een zogeheten remote-editor ingezet op onrustige avonden, dit zodat de persfotografen niet langer zelf ter plekke de foto's hoeven klaar te maken voor publicatie. Remote-editor echt? Kunnen we hier niet mooi Nederland woord voor verzinnen? Redacteur op afstand? Veldredacteur! Mooi woord al zeg ik het zelf, dieptriest nieuws natuurlijk. 

Het gerechtshof van de Canadese provincie Nova Scotia gaat experimenteren met het faxen van documenten. Tot nu toe kunnen politieagenten een Proces Verbaal uitsluitend per koerier bij het hof aanleveren, dat schrijft CBC. Door coronamaatregelen heeft het gerechtshof eerder dit jaar een tijdelijke oplossing moeten zoeken voor het elektronisch indienen van documenten. Deze vooruitgang is zo goed bevallen dat vanaf 1 februari informatie standaard per fax kan worden aangeleverd. De politie in de provinciehoofdstad Halifax (geen grapje) zal niet langer een koerier hoeven sturen om formulieren bij het gerechtshof te doen belanden. Het progressieve proefballonnetje zal lopen tot eind juni, in dezelfde maand als de pinpas, de Nokia 3310 en flippo’s worden geïntroduceerd. 

Het correctief referendum heeft vanmiddag in de Eerste Kamer een meerderheid van de stemmen gekregen. 39 van de 75 senatoren stemden voor de initiatiefwet. De bedoeling van een correctief referendum is een soort noodrem voor burgers om aangenomen wetten tegen te houden. Om dat de door de SP aangedragen wet een Grondwetswijziging betreft, zal er na de aankomende Tweede Kamer verkiezingen nogmaals in beide Kamers over gestemd worden. Die tweede stemming overleeft het wetsvoorstel alleen als er met een tweederdemeerderheid vóór wordt gestemd. Het vorige initiatief voor een bindend correctief referendum werd in 2017 de nek omgedraaid. 

Een Spaanse vrouw die doodverklaard was, is na negen dagen plots weer haar verzorgingstehuis binnengerold. Dit tot grote schrik van haar familie die dacht dat de 85-jarige vrouw al lang en breed onder de zoden lag en waarschijnlijk de erfenis al aan het verdelen was. Het bleek om een administratieve blunder te gaan. De familie van de 85-jarige Rogelia Blanco kreeg op 13 januari te horen dat de vrouw was overleden aan het coronavirus. Door de coronamaatregelen konden ze niet aanwezig zijn bij de begrafenis die de volgende dag al plaatsvond. De verbazing bij haar man Ramon Blanco was dan ook groot toen ze afgelopen zaterdag plotseling gezond terugkeerde in haar verzorgingstehuis in Xove. Het bleek allemaal een grote vergissing te zijn. Rogelia was na haar positieve coronatest verplaatst naar een ander verzorgingstehuis voor een specialistische behandeling. Daar overleed haar kamergenoot aan het virus, maar in de administratie werden de namen verwisseld. Hierdoor kreeg de familie van deze jezus 2.0 te horen dat ze was 

Politiek

Video - Pieter Omtzigt spreekt de natie toe (En Vera Bergkamp wil hem korthouden)

Lees verder

Algemeen

Politie gaat herkenbare foto tonen van getuige van kopschoppers Mallorca

Lees verder

Koopkrachtdaling kan oplopen tot 200 euro per maand

Algemeen

We gaan er gemiddeld 40 euro op achteruit

Lees verder

'2G en 3G werken nauwelijks tegen virus'

Politiek

Vrijheidsbeperkende maatregelen werken niet tegen besmettingen

Lees verder

Nog meer adverteerders keren The Voice of Holland de rug toe #TVOH

Glamorama

Na T-Mobile nu ook Renault en isla pastilles (wie?) weg

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Johan Remkes (70) nog steeds niet met pensioen - Gaat nu Groningers helpen

Lees verder

Producent ITV laat The Voice of Holland-affaire onderzoeken door advocaat #TVOH

Lees verder

Humberto Tan doet aangifte tegen Albert Verlinde #TVOH

Lees verder

DENK ziet geen probleem in meerdere functies campagneleider

Lees verder

Linda de Mol verbreekt relatie met Jeroen Rietbergen #TVOH

Lees verder

Nederland hoeft Afghaanse gezinnen niet met spoed te evacueren van rechter

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Paus ontvlucht Vaticaan voor platenzaak

Lees verder

Landmijnopsporende buidelrat Magawa (8) overleden

Lees verder

Agenten ontslagen nadat ze overval negeerden om Pokémon te vangen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: