NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het Nieuwnieuws van 5 februari

Het allernieuwste Nieuwnieuws in een razend tempo aan elkaar gepraat door onze Peter

Nederland passeert Oostenrijk, Kroatië en Luxemburg in de Europese Pfizerprikpikorde, Hong Kongse jeugd krijgt voortaan Chinese staatspropaganda op school en wat zijn de regeltjes op de ijsbaan tijdens de pandemische perikelen? Dit en nog veel meer komt binnen in iets meer dan zes minuten voorbij gezoefd op onze dagelijkse podcast.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zouden dit vet aardig vinden, dus op voorhand superdikke dankjewel! Beluister de uitzending van vandaag die mede mogelijk gemaakt wordt door Deck Verzekeringen.

Transcript

Hoewel er al vermoedens waren, zijn er nu ook concrete resultaten over dat het Oxford-vaccin tegen de Britse coronavariant werkt. Volgens onderzoekers van de Oxford Universiteit is hun vaccin net zo effectief. Dit blijkt uit een prepublicatie van hun bevindingen dat nog wel gepeerreviewd dient te worden, schrijft MetroUK. Niet alleen worden mensen die met het AstraZenica-vaccin geïnjecteerd zijn beschermd tegen de ziekte. Ook de verspreiding van deze besmettelijkere variant wordt erdoor gestopt. 

De Britten hebben ruim 100 miljoen doses van de vaccins besteld. In de komende weken moeten er ook in Nederland met enige vertraging een voorraad van het goedje binnenkomen. Volgens het Coronadashboard heeft Nederland op dit moment 757.000 Pfizer-prikjes op voorraad. 454.998 stuks hiervan zijn reeds in bovenarmen gespoten. En wat denk je? We stijgen op de Europese ranglijst en zijn Letland, Kroatië, Luxemburg en Oostenrijk voorbij en we hebben Frankrijk en Cyprus in het oog! Had Hugo de Jonge gelijk met zijn voorspelde inhaalslag?! Deze podcasthost heeft zich vaak genoeg druk gemaakt over De Jonge, vandaag niet, ik hoop het met heel het hart. 

Het wordt ijskoud de komende periode en natuurlijk gaat er dan ook heerlijk geschaatst worden. Maar wat maakt schaatspret in Nederland nog leuker? Een nieuw protocol! Een corona coördinator!  Adviezen, tips en spelregels! Vanwege de pandemie mag natuurlijk niet worden afgeweken van de anderhalve meter. Verder is er een limiet van kracht op het aantal deelnemers  op het ijs. Ben jij 17 jaar of jonger? Dan mag je wel met meer scholieren samenscholen. Maar je ouders zullen het met z'n tweetjes moeten doen voor een 'veilig schaats- en skateklimaat'. De veiligheidsregio's adviseren ijsverenigingen bovendien om een zogenaamde 'coronacoördinator' aan te stellen die toezicht houdt of de schaatspret niet te gezellig wordt. 

Koek-en-Zopie? Ja, mag. Dit komt omdat die dingen in de buitenlucht staan en ook buiten corona om een sterk afhaalkarakter hebben. Indien het te druk wordt op de baan kan de burgemeester besluiten om de boel te gaan ontruimen. Burgemeester Bruls van Nijmegen en eindbaas van de 25 veiligheidsregio's, normaal altijd een baken van optimisme, hoop en positiviteit, heeft nog wel een waarschuwing voor de onbeholpen schaatser. Voorzichtig doen. De ziekenhuizen hebben het al druk zat zonder dat amateur-Sven Kramers door het ijs zakken of op hun muil gaan. De En de Elfstedentocht? Die gaat niet door. Maakt niet uit of er nog wekenlang gevoelstemperaturen van 20 graden onder nul in het land blijven. Mag niet. Vanwege de Corona.

Volgens Gerard Joling heeft Gordon "altijd ruzie met iedereen"

We kijken er elk jaar reikhalzend naar uit: de Politieke Integriteitindex. Maar, we moeten ook eerlijk zijn, het is de laatste jaren alsof je de Formule 1 kijkt. Er is altijd maar één winnaar. Er is niet te winnen van die hele dure en snelle auto’s van de VVD. Jaar na jaar pakken ze het goud en laten ze de concurrenten ver achter zich. Tot dit jaar! Voor het eerste sinds 2013 eindigt niet de VVD maar het CDA op die eerste begeerlijke plek! 

De index is dit keer gepubliceerd in de Volkskrant en het meest in het oog springende voorbeeld is natuurlijk de bruiloft van CDA-minister Ferd Grapperhaus, die door een fotograaf werd betrapt op het niet-afstand-houden-en-knuffelen-met-schoonmoeders-schandaal. In totaal telde de Index dit jaar 44 affaires, wat gezien de aantallen van de laatste jaren niet bijzonder veel of weinig is en het CDA had tien vergrijpen. Naast Grapperhaus was er ook ophef over collega-minister Bijleveld die naar de kerk ging en burgemeester Brenninkmeijer van Waalre werd in juni zingend aangetroffen in een café. Namens de gehele redactie van NieuwNieuws, van harte gefeliciteerd. 

Scholen in Hong Kong hebben een brief gekregen naar aanleiding van de nieuwe en controversiële Veiligheidswet die vorig jaar is aangenomen. Het maakt duidelijk dat anti-Chinese wereldbeelden niet welkom zijn in het klaslokaal, en dat kinderen van jongs af aan ‘geholpen’ moeten worden hun ‘Chinese identiteit’ te omarmen. In de brief is onder andere te lezen dat Hong Kong een ‘onvervreemdbaar’ onderdeel van China is, en dat de nationale veiligheid de verantwoordelijkheid is van elke inwoner van de stad. Het ‘versterken’ van de ‘nationale identiteit’ van kinderen is de ‘inherente verantwoordelijkheid’ van scholen. 

Het document staat vol met tips over hoe je dat kunt bereiken. Als een student goed gedrag vertoont, bijvoorbeeld door de ‘toegewijde houding’ van de student die de Chinese vlag hijst of het ‘positieve gebaar en de goede manieren’ van de scholieren die het volkslied zingen, moeten ze beloond worden. Slecht gedrag, zoals het uiten of verspreiden van een politieke mening, wordt niet toegestaan.In kleuterklassen komt het regime met een behulpzame suggestie. Koters kunnen ‘geholpen worden hun affectie voor Chinese gebruiken te vergroten’ door middel van verhaaltjes, toneelstukken, tekeningen, dansjes en prentenboeken. 

Een van de oprichters van een van ’s lands grootste acts, gitarist George Kooymans van Golden Earring, stopt met optreden. De 72-jarige artiest lijdt aan spierziekte ALS. Vanmorgen kwam naar buiten dat George ernstig ziek was. Nu heeft hij zelf maar op het nieuws gereageerd, schrijft het AD. “Ik heb niet echt in de stemming om daar verder veel over te zeggen. Ik sta onder behandeling in het universitair ziekenhuis in Leuven. That’s it.” Hij verwacht niet meer op te kunnen treden in de toekomst. Inmiddels heeft de manager van de band aan de NOS laten weten dat dit het einde betekent voor de Haagse band. 

Politiek

Timmermans gaat Caroline van der Plas (BBB) 'uitleggen wat de Europese regels zijn'

Lees verder

Verdachte aangehouden na gezinsdrama A59

Algemeen

Bestuurder had teveel gedronken en drugs gebruikt

Lees verder

Heleen van Royen (58) trots op geslaagde fitgirl-missie

Glamorama

'Je kunt op elke leeftijd starten'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Volledig bestuur meldpunt Mores afgetreden, 'imago aangetast'

Lees verder

'Koopwoningen voor het eerst in bijna 10 jaar goedkoper'

Lees verder

Dassen versus ProRail: 2-0. Treinverkeer hele week plat

Lees verder

Video - Coalitie blokkeert debat over uitslag verkiezingen, oppositie woest

Lees verder

Jutta Leerdam ook in vorm in gesmolten ijs

Lees verder

Chanteur van André van Duin bekent en zegt sorry

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Belg rent nét op tijd ultramarathon in Amerikaanse bergen uit

Lees verder

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: