NieuwNieuws

Algemeen

Eindexameneisen op drie punten versoepeld wegens coronacrisis

De pandemie leidt tot achterstanden bij leerlingen die over een paar maanden examen moeten doen

Minister van Onderwijs Arie Slob gaat de eisen voor middelbare scholieren die dit jaar eindexamen moeten doen op drie manieren versoepelen zodat ze toch slagen. Vanwege de coronacrisis zit regulier onderwijs er voorlopig niet in met als gevolg dat ze massaal zouden zakken als de 'normale' normeringen van kracht zouden blijven. Deze regels zijn op alle schoolniveau's van toepassing.

Ten eerste wordt de planning verspreidt over een langere periode zodat ze zich beter voor kunnen bereiden op de centrale schriftelijke examens. Daarnaast krijgen kandidaten de mogelijkheid om een onvoldoende op een van hun vakken niet mee te laten tellen voor hun eindbeoordeling. Dit mag ieder vak zijn behalve de drie kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Hier moet nog altijd op zeker twee van de drie een 5,5 of hoger gehaald worden.

Hierbij krijgen leerlingen een extra kans op een herkansing waardoor ze bij elkaar opgeteld drie pogingen mogen doen om hun eindexamen naar behoren te volbrengen. "Daarnaast krijgen ze ook extra ondersteuning als dat nodig is", zegt vertelt Slob na de Ministerraad tegen RTL Nieuws.

Achterstanden en anderhalve meters

Het volgen van onderwijs op middelbare scholen tijdens de coronacrisis is een forse uitdaging. Mogelijk wordt de anderhalve meter-regel opnieuw ingevoerd waardoor het een nog grotere uitdaging wordt om de fysieke lesroosters sluitend te krijgen. De kans op achterstanden is reëel. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen wordt een budget van 37 miljoen euro vrijgemaakt voor extra ondersteuning en begeleiding.

Scholierenorganisatie LAKS vindt de tegemoetkomingen niet ver genoeg gaan. Zij zouden liever zien dat de extra vrijstelling voor alle vakken zou gelden en dat de aanpassingen veel verder zouden moeten gaan. Het LAKS vertelt dat scholieren onder zware druk staan en dat de voorbereiding op examens totaal niet uit de verf komt vanwege alle pandemische perikelen.

Ondanks alle corona-ellende is het ministerie dit schooljaar wel van plan om de examens in mei en juni door te laten gaan. Waarschijnlijk gebeurt dit wel met extra veiligheidsmaatregelen. Die anderhalve meter moet overigens wel goedkomen want de tafeltjes moeten ook ongeveer op deze afstand uit elkaar staan om spieken te voorkomen.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: