NieuwNieuws

Glamorama

Muziek uit de jaren tachtig meest rustgevend

Techno geeft juist stress

Wil je even een momentje ultiem relaxen - en dat is in deze tijden geen overbodige luxe - slinger dan een playlist vol popmuziek uit de jaren tachtig aan. Dit genre zorgt voor een lagere bloeddruk door 'positieve nostalgie', blijkt uit nieuw onderzoek.

Wetenschappers uit Turkije onderzochten 1540 mensen tussen de 18 en 64. Ze kregen verschillende muziek te horen terwijl de bloeddruk van de participanten werd gemeten. Bij bands als Pet Shop Boys, Duran Duran en Wham! ging de bloeddruk een lekker stukje naar beneden. Kylie Minogue, Rihanna en Black Sabbath deden het ook niet slecht tijdens het onderzoek.

Geen rock anthems

Techno, dubstep en rock anthems uit de jaren zeventig daarentegen zijn een stuk minder goed voor je bloeddruk. Deze ging omhoog, wat vaak een teken is van angst. "De resultaten klinken in eerste instantie misschien verrassend, maar medisch gezien is het heel logisch", zegt Ömer Avlanmış, één van de onderzoekers aan de Vera Clinic waar het onderzoek heeft gedaan, meldt Daily Mail.

Het heeft te maken met 'positieve nostalgie' die wordt opgeroepen door hits uit de jaren 80. "Ze zijn lekker uptempo en klinken feestelijk. Dit soort geluiden kunnen zorgen dat er meer endorfine en serotonine wordt vrijgegeven in de hersenen. Deze stofjes zorgen dat je je blijer en kalmer voelt", legt de arts uit. Verklaart vermoedelijk waarom deze jaren 80-remix van Hans Teeuwen's iconische Lul in de Lockdown zo'n hit is.

Metal mag blijven

Je hoeft niet meteen je platencollectie te zuiveren, ook een metalplaatje kan op z'n tijd goed zijn. Boze gitaarmuziek zorgt ervoor dat je gevoelens beter kunt verwerken, wat op termijn gezonde effecten heeft. 

Naast techno, dubstep en de rock anthems uit de jaren 70, zijn ook jazz, blues en liedjes uit de jaren zestig niet echt goed voor je bloeddruk. Ook naar klassieke muziek werd gekeken: dat genre bleef een beetje rond het gemiddelde hangen. Beethoven, Bach en Brahms geven weinig stress maar reduceren de spanning ook niet. Dat is wel een opvallend resultaat: in 2016 bleek uit onderzoek dat Mozart en Strauss de bloeddruk en hartslag juist naar beneden brengen.

André Hazes jr. gaat samenwonen met Sarah

Glamorama

Korte relatie nu al in stroomversnelling

Lees verder

Ajax geeft alle fans stukje kampioensschaal

Sport

Iedereen een sterretje

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rabobank gaat meer negatieve rente doorberekenen aan klanten

Lees verder

'Vrouw PSV-speler Zahavi mishandeld bij overval'

Lees verder

Eredivisiespeler verdacht van matchfixing

Lees verder

Elon Musk bij SNL: 'Ik ben een autist'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Inbreker gepakt na fapje achter laptop

Lees verder

VIDEO - Varaan sloopt Thaise winkel

Lees verder

Lol! Verslaggeefster aangevallen tijdens live uitzending

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: