NieuwNieuws

Algemeen

BREEK: Avondklok blijft tot uitspraak hoger beroep

Dat heeft de rechtbank zojuist geoordeeld tijdens een spoedappèl over de avondklok

De avondklok is vanaf vanavond 21:00 nog altijd van kracht. Dat heeft het hof in Den Haag vanavond op de valreep besloten na een zitting op verzoek van de Staat. 

Vanochtend oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de avondklok per direct moet worden opgeheven. Via de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) werd voor de invoering van de maatregel besluitvorming in het parlement overgeslagen. Deze wet is hier volgens de voorzieningenrechter in Den Haag niet voor bedoeld.  Daarop werd door de Nederlandse Staat een 'turbo spoedappèl' aangevraagd om de avondklok van kracht te laten blijven totdat er een inhoudelijke uitspraak is geweest in Hoger Beroep. Dit verzoek is zojuist gehonoreerd.

De rechtbank wilde vandaag niet inhoudelijk op de zaak in gaan, maar moest een afweging maken tussen het belang van Willem Engel en het belang van de Staat. Het Hof zegt het belang van Viruswaarheid kleiner te vinden dan dat van de staat. Voor de actiegroep gaat het om een paar dagen, voor de staat om het voorkomen van een verwarrend 'jojo-effect.' Dit alles wil volgens het Hof niet zeggen dat de kans nu groter is dat er vrijdag in het hoger beroep in het voordeel van de Staat wordt beslist. Engel benadrukte op de valreep dat de rechtbank vandaag wel degelijk inhoudelijk in de zaak is gedoken, onder andere door een getuigenis van RIVM-hoofd Jaap van Dissel toe te staan.

Goede case

De landsadvocaat, die pleitte namens het Kabinet, had Van Dissel meegenomen om te helpen beargumenteren dat de avondklok ook niet voor een paar dagen opgeheven zou kunnen worden. Premier Rutte zei eerder vandaag al te geloven een 'goede case' te hebben om na het hoger beroep de avondklok aan te kunnen houden. Landsadvocaat Veldhuis verwees ook naar de uitspraak van Willem Engel vandaag, die massale straatfeesten voorspelde als de avondklok vanavond niet in zou gaan.

De advocaat van Willem Engel en Viruswaarheid stelde dat de 'acute dreiging' die nodig is om een avondklok via de gebruikte wet in te stellen niet bewezen is en alleen maar bestaat in de modellen van het RIVM. Ook wijzen ze naar het overleg dat mede in de Tweede Kamer is gevoerd over de avondklok als bewijs dat het helemaal niet zo'n spoed had. 

Reacties

In een eerste reactie zei premier Rutte vanavond blij te zijn met de uitspraak. Hij herhaalde het belang van de maatregel om de Britse variant onder de duim te houden. Minister Grapperhaus zei dat er vanavond gewoon gehandhaaft gaat worden op de avondklok. Willem Engel noemde de uitspraak buiten in de regen een 'flagrante schending van de rechtsstaat.' Ook zei hij te hopen dat mensen vanavond massaal de straat op gaan. In Amsterdam op het Museumplein en in Den Haag voor het gebouw van de Tweede Kamer is de ME op de been.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: