NieuwNieuws

Tech & Crypto

PODCAST - Het NieuwNieuws van 20 februari

Belangrijk en opvallend nieuws direct je oren in gepompt

Vandaag praten we je bij over een nieuwe fiscusblunder, een plakkerige piemelsituatie bij PostNL en de testsamenleving van Hugo de Jong.

Lijkt het je tof om dagelijks door Peter bijgepraat te worden? Abonneren kan in Spotify,  in Apple Podcasts, of bij Google Podcasts en sinds kort ook op YouTube. Wat je ook kiest, maakt niet uit! Wij zijn je sowieso superdankbaar. De uitzending van vandaag is hieronder te beluisteren.

Transcript

Het ministerie van Financiën schat dat er mogelijk 10 tot 15 duizend Nederlanders in de knel zijn gekomen doordat zij gebruikmaakten van de leenbijstand-regeling. Dat ontdekte de Volkskrant. Via deze bbz konden mensen in de bijstand via een renteloze lening een eigen bedrijf beginnen. De lening werd kwijtgescholden als de inkomsten uit de eigen onderneming niet boven de bijstandsnorm uitkwam, alleen werd het kwijtgescholden bedrag vervolgens bij het toetsingsinkomen van de persoon in kwestie opgeteld. Het gevolg was dat zij in het jaar na de lening duizenden euro's aan vermeend te veel ontvangen toeslagen moesten terugbetalen aan de Belastingdienst. Het boekhoudkundige gesteggel kwam elf jaar geleden al aan het licht, dat komt naar voren uit Kamervragen uit 2010. Vier jaar later kreeg de staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes al het verzoek om de regeling aan te passen en de gedupeerden te compenseren. Pas in 2017 lukte het Wiebes om de problemen op te lossen, maar onterechte schulden werden desondanks niet gecompenseerd. Na weerstand in de Tweede Kamer kwam Eric Wiebes met een compromis om de gedupeerden tussen 2014 en 2016 te vergoeden. Van de gevallen voor 2014 hebben mogelijk meer dan tienduizend mensen nog steeds problemen met de Belastingdienst. Sommigen gingen zelfs schulden aan bij private organisaties om de rekeningen van de fiscus te kunnen betalen, dat blijkt uit gesprekken die de Volkskrant voerde met getroffenen. Lekker hoor weer een toeslagenaffaire. Misschien moet Wiebes eens aftreden. Oh. Het kabinet dan! Oh. 

Vanaf april is het naar verwachting mogelijk om evenementen toe te staan met behulp van toegangstesten. Dat stelt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in een interview met de Volkskrant. Volgens De Jonge zou het mogelijk moeten zijn om dagelijks enkele honderdduizenden mensen van een testbewijs te voorzien. Maar volgens de Jonge moet  wel vaker wat mogelijk zijn. Maar goed, met behulp van deze testbewijzen zou toegang tot evenementen of sportwedstrijden mogelijk kunnen worden. Volgens de demissionair minister kan de testuitslag mogelijk via een app getoond worden. In maart wordt er gestart met experimenten waarbij mensen via een testbewijs toegang krijgen tot een evenement. Tegenover de Telegraaf reageren ondernemers boos op het plan van De Jonge. Met name omdat hij stelt dat de testaanpak niet zou gelden voor winkels en horeca. Volgens de coronaminister zijn 'cultuur, evenementen en sport nu eenmaal kleiner en veiliger te organiseren'.

Terwijl de laatste sneeuwrestjes net zijn weggesmolten staat de lente alweer voor de deur. In De Bilt is vanmiddag een temperatuur van 15 graden Celsius gemeten, hiermee is vandaag officieel de eerste 'zachte dag' van het jaar. Daarmee is de eerste zachte dag een stuk eerder aangebroken dan gemiddeld. Normaal gesproken wordt deze pas rond de tweede week van maart vastgesteld. Hoewel je zou kunnen spreken van lenteweer, is het niet de eerste lentedag. Daarvoor moet eerst de meteorologische lente begonnen zijn, dat is over precies een maand op 20 maart. De temperatuur kan in de loop van de dag in sommige delen van het land nog verder oplopen. Mogelijk wordt het zelfs een graad of 19 in het zuidoosten van het land.

Een vrouw uit Alaska schrok zich de tandjes toen ze tijdens een toiletbezoek ineens in haar bil werd gebeten.  "Ik sprong op en gilde terwijl het gebeurde", vertelt Shannon Stevens aan persbureau AP. Stevens was met haar broer en diens vriendin op reis, het incident gebeurde toen ze een buitentoilet gebruikte. Toen ze gewapend met een hoofdlamp een kijkje namen in de pot bleek het echter geen eekhoorn, nerts of ander klein knaagdier zoals Stevens vermoedde. De billen bijtende boosdoener was namelijk een beer. "Ik opende de wc-pot en daar zat een berenkop op de juiste hoogte, hij keek mij gewoon rechtstreeks door het gat aan", vertelt de broer van het slachtoffer. De beer is naar vermoedelijk door een opening aan de onderkant van de achterdeur het buitentoilet binnengekomen, en vond de ruimte onder het toilet waarschijnlijk zeer geschikt als hol voor een winterslaap. Een lokale bioloog stelt tegenover AP dat hij denkt dat Shannon Stevens niet werd gebeten door de beer,  maar dat deze haar kraste met zijn nagels. Ja dat lijkt me ook, want als je gebeten wordt door een beer, dan heb je geen reet meer lijkt me. Ik bedoel we hebben allemaal The Revenant gezien. Of er nou sprake was van kauwen of klauwen, Koch vermoedt dat zij hoe dan ook een record heeft als eerste persoon die dit is overkomen.

Commotie rondom een brievenbus in Nijmegen. Een brief op de post doen was nog nooit zo opwindend voor de buurtbewoners, de afgelopen weken hing er namelijk steevast een dildo met zuignap aan de bus. Inmiddels zijn de seksspeeltjes verdwenen. Een voorbijganger vertelde aan een verslaggever van de krant dat de witte dildo voorheen zwart was. "Die heb ik voor het eerst rond de jaarwisseling gezien: ik heb er direct een foto van gemaakt." De wandelaar was verbijsterd toen de kunstpenis ineens van kleur veranderd was. "Het ding hing er toch zeker een maand, totdat ik ineens een witte zag."De politie breekt het hoofd op het mysterie van de witte genotsknots. De piemelplakker is namelijk door niemand gesignaleerd en er is ook geen camera die gericht staat op de postbus. "Zolang er geen schade is aangericht, hebben wij hier niet per se een rol in", stelt de politiewoordvoerder tegenover de Gelderlander. En ja, durf het maar eens aan te raken en weg te halen, zon lul in de lockdown. 

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: