NieuwNieuws

Binnenland

QAnon-gekken storten zich op monumenten Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen

Familieleden stomverbaasd 

De nabestaanden van onder andere Marianne Vaatstra en Nicky Verstappen zijn ontstelt nadat doorgeslagen QAnon-aanhangers de gedenkstenen van hun overleden familielid hebben overspoeld met bloemen. Ook hebben de misleide Facebookfetisjisten de monumenten bestookt met brieven waarin ze claimen dat de kinderen vermoord zijn door satanisten.

Dat schrijft onder andere Nieuwsuur. Ook een graf in Bodegraven wordt belaagd. Op het gemeentehuis van het Zuid-Hollandse dorp staat de telefoon roodgloeiend met telefoontjes van complotgekken. Bedreigingen zijn naar verluidt geen uitzondering.

Complot

De aanleiding lijkt onder andere te zijn dat men gelooft dat coronawetenschapper Jaap van Dissel samen met een lokale huisarts kinderen gedood heeft. Het zouden satanisten zijn, onderdeel van een wereldwijd complot. 

De politie kan weinig tegen de complotboeketten beginnen aangezien het om openbare begraafplaatsen gaat. Wel heeft de politie volgens Nieuwsuur haar peilen gericht op een aanvoerder van het leger complotgelovigen, voormalig journalist en strafontloper Micha Kat. Het RIVM en de gemeente Bodegraven hebben aangifte tegen hem gedaan vanwege smaad, laster en opruiing. Kat heeft Van Dissel een “sado-pedomoordenaar” genoemd. Op dit moment verblijft hij in Noord-Ierland, waar hij in afwachting is van een oordeel over zijn uitlevering aan Nederland. 

Marianne Vaatstra was zestien toen ze door Jasper S. werd verkracht en vermoord in het Friese Veenklooster. S. heeft de moord in december 2012 bekend en werd later veroordeeld voor 18 jaar gevangenisstraf. Nicky Verstappen werd op elfjarige leeftijd verkracht en gedood door Jos Brech. Brech werd eind vorig jaar veroordeeld tot ruim twaalf jaar gevangenisstraf voor vrijheidsbeneming en seksueel misbruik dat de dood tot gevolg had. Beide daders werden jaren na hun moord via DNA-onderzoek opgespoord. 

Q

Aanhangers van de QAnon-theorieën geloven dat de wereld geregeerd wordt door een elitaire sekte van rituele satanistische kinderverkrachters. De originele verspreider van de theorie is waarschijnlijk een Amerikaan, iemand die zich verschuilt onder de naam Q. Het zouden ook meerdere mensen kunnen zijn. Onder die noemer worden er de meest bizarre complotten gedeeld op online fora als 4Chan, zogenaamd vanuit de hogere rangen van de Amerikaanse regering. Steeds meer mensen lijken in de waanbeelden te geloven. Nieuwsuur onthulde eerder dat er Nederlandse Facebook-groepen waren met bijna 12.000 leden. QAnon-posts op de site vergaarden zo’n half miljoen(!) interacties in een jaar tijd. Sommige gelovigen gaan ook de straat op om te protesteren tegen het vermeende kindermisbruik.

Red Bull wil dat FIA straf van Hamilton nogmaals beoordeelt

Sport

Verstappens team wil nieuw bewijs aandragen

Lees verder

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Lees verder

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: