NieuwNieuws

Tech & Gaming

Rapmuziek factcheck: zoveel proteïne bevat sperma

Wetenschapper kijkt of teksten feitelijk kloppen

Als wetenschapper is het belangrijk dat je de feiten op een rij zet. Onderzoeken, berekenen, hypotheses checken en dat waar nodig voor de leek begrijpelijk maken. Iemand die daar zeer bedreven in is, is Raven Baxter. Beter bekend als Raven the Science Maven.

Baxter is moleculair bioloog en naast wetenschapper ook nog eens muzikaal. Om haar studenten te motiveren, combineert ze regelmatig muziek en wetenschap met elkaar. Meestal rondom haar vakgebied, zo nu en dan maakt ze een uitstapje naar een ander werkveld.

Vandaag factcheckt ze op Twitter het nummer Throat Baby van BRS Kash. In het nummer wordt vrij grafisch beschreven hoe de ideale pijpbeurt van de rapper er aan toe gaat. Daarin benoemt Kash ook dat hij de vrouw die hem bevredigt proteïne geeft.

Rekensommetje

"Het is mijn werk als wetenschapper en rapper je te laten weten dat wanneer BRS Kash zegt: 'Ze krijgt proteïne als ik haar de babies geef', dat het wetenschappelijk klopt", begint ze een draadje op Twitter. "Hij beschrijft de chemische samenstelling van sperma correct. De gemiddelde hoeveelheid sperma bevat 5,040 milligram eiwitten per honderd milliliter."

Als wiskunde-enthousiasteling besluit ze wat berekeningen op de songtekst los te laten. "Bij een ejaculatie wordt er gemiddeld zo'n 5 milliliter sperma geproduceerd", begint ze. Dat betekent dat er 252 milligram eiwitten vrijkomen. "Dus, voor de wetenschap: hoeveel moet je eten om de nodige hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen?"

Hoop ejaculaties per dag

Met een waarschuwing dat ze geen diëtist is en dit dus geen officieel voedingsadvies is, begint ze de berekening. Baxter rekent met andere eenheden, voor het gemak houden we even de kilo's aan. "De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht", schrijft het Voedingscentrum, in Amerika wordt ongeveer hetzelfde aangeraden. Baxter gaat uit van een man van ongeveer 80 kilo, die heeft ongeveer 63 gram eiwitten per dag nodig.

"Dat is 63.000 milligram", schrijft Baxter. "Als de gemiddelde ejaculatie 252 milligram eiwitten bevat, kom je uit op 250 ejaculaties." Ze benadrukt nog eens dat ze geen diëtist is, maar: "Ik zou niet aanraden dit je grootste bron van eiwitinname te maken."

Het nummer dat wordt gefactcheckt, kun je hier nog even rustig beluisteren.

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Buitenland

Autoriteiten waarschuwen voor "extreem gevaar"

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

TeamNL verliest tweede atleet aan corona

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: