NieuwNieuws

Tech & Gaming

Rapmuziek factcheck: zoveel proteïne bevat sperma

Wetenschapper kijkt of teksten feitelijk kloppen

Als wetenschapper is het belangrijk dat je de feiten op een rij zet. Onderzoeken, berekenen, hypotheses checken en dat waar nodig voor de leek begrijpelijk maken. Iemand die daar zeer bedreven in is, is Raven Baxter. Beter bekend als Raven the Science Maven.

Baxter is moleculair bioloog en naast wetenschapper ook nog eens muzikaal. Om haar studenten te motiveren, combineert ze regelmatig muziek en wetenschap met elkaar. Meestal rondom haar vakgebied, zo nu en dan maakt ze een uitstapje naar een ander werkveld.

Vandaag factcheckt ze op Twitter het nummer Throat Baby van BRS Kash. In het nummer wordt vrij grafisch beschreven hoe de ideale pijpbeurt van de rapper er aan toe gaat. Daarin benoemt Kash ook dat hij de vrouw die hem bevredigt proteïne geeft.

Rekensommetje

"Het is mijn werk als wetenschapper en rapper je te laten weten dat wanneer BRS Kash zegt: 'Ze krijgt proteïne als ik haar de babies geef', dat het wetenschappelijk klopt", begint ze een draadje op Twitter. "Hij beschrijft de chemische samenstelling van sperma correct. De gemiddelde hoeveelheid sperma bevat 5,040 milligram eiwitten per honderd milliliter."

Als wiskunde-enthousiasteling besluit ze wat berekeningen op de songtekst los te laten. "Bij een ejaculatie wordt er gemiddeld zo'n 5 milliliter sperma geproduceerd", begint ze. Dat betekent dat er 252 milligram eiwitten vrijkomen. "Dus, voor de wetenschap: hoeveel moet je eten om de nodige hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen?"

Hoop ejaculaties per dag

Met een waarschuwing dat ze geen diëtist is en dit dus geen officieel voedingsadvies is, begint ze de berekening. Baxter rekent met andere eenheden, voor het gemak houden we even de kilo's aan. "De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht", schrijft het Voedingscentrum, in Amerika wordt ongeveer hetzelfde aangeraden. Baxter gaat uit van een man van ongeveer 80 kilo, die heeft ongeveer 63 gram eiwitten per dag nodig.

"Dat is 63.000 milligram", schrijft Baxter. "Als de gemiddelde ejaculatie 252 milligram eiwitten bevat, kom je uit op 250 ejaculaties." Ze benadrukt nog eens dat ze geen diëtist is, maar: "Ik zou niet aanraden dit je grootste bron van eiwitinname te maken."

Het nummer dat wordt gefactcheckt, kun je hier nog even rustig beluisteren.

Buitenland

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

'Afghaanse tolk op Nederlandse evacuatielijst vermoord'

Binnenland

Video - Ben Knapen (CDA) licht Tweede Kamer in tijdens Afghanistan-debat

Lees verder

Video - Caroline van der Plas van BBB denkt mee: We kunnen die Afghanen ook in de Tweede Kamer opvangen

Binnenland

'We hebben hier vier lege verdiepingen'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Sietse Fritsma (PVV): Liegende Sigrid Kaag moet ook als Kamerlid opstappen

Lees verder

Agenten nodigen dief politiefiets uit op bureau en het werkt

Lees verder

Bedreiger van Lale Gül krijgt jaar jeugddetentie

Lees verder

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (33)

Lees verder

Gidi Markuszower (PVV) heeft 3 microfoons nodig totdat hij zijn asielpunt kan maken

Lees verder

Video - Martin Bosma (PVV) sloopt 'NPO66' en Sigrid Kaag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: