NieuwNieuws

Tech & Gaming

Rapmuziek factcheck: zoveel proteïne bevat sperma

Wetenschapper kijkt of teksten feitelijk kloppen

Als wetenschapper is het belangrijk dat je de feiten op een rij zet. Onderzoeken, berekenen, hypotheses checken en dat waar nodig voor de leek begrijpelijk maken. Iemand die daar zeer bedreven in is, is Raven Baxter. Beter bekend als Raven the Science Maven.

Baxter is moleculair bioloog en naast wetenschapper ook nog eens muzikaal. Om haar studenten te motiveren, combineert ze regelmatig muziek en wetenschap met elkaar. Meestal rondom haar vakgebied, zo nu en dan maakt ze een uitstapje naar een ander werkveld.

Vandaag factcheckt ze op Twitter het nummer Throat Baby van BRS Kash. In het nummer wordt vrij grafisch beschreven hoe de ideale pijpbeurt van de rapper er aan toe gaat. Daarin benoemt Kash ook dat hij de vrouw die hem bevredigt proteïne geeft.

Rekensommetje

"Het is mijn werk als wetenschapper en rapper je te laten weten dat wanneer BRS Kash zegt: 'Ze krijgt proteïne als ik haar de babies geef', dat het wetenschappelijk klopt", begint ze een draadje op Twitter. "Hij beschrijft de chemische samenstelling van sperma correct. De gemiddelde hoeveelheid sperma bevat 5,040 milligram eiwitten per honderd milliliter."

Als wiskunde-enthousiasteling besluit ze wat berekeningen op de songtekst los te laten. "Bij een ejaculatie wordt er gemiddeld zo'n 5 milliliter sperma geproduceerd", begint ze. Dat betekent dat er 252 milligram eiwitten vrijkomen. "Dus, voor de wetenschap: hoeveel moet je eten om de nodige hoeveelheid eiwitten binnen te krijgen?"

Hoop ejaculaties per dag

Met een waarschuwing dat ze geen diëtist is en dit dus geen officieel voedingsadvies is, begint ze de berekening. Baxter rekent met andere eenheden, voor het gemak houden we even de kilo's aan. "De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht", schrijft het Voedingscentrum, in Amerika wordt ongeveer hetzelfde aangeraden. Baxter gaat uit van een man van ongeveer 80 kilo, die heeft ongeveer 63 gram eiwitten per dag nodig.

"Dat is 63.000 milligram", schrijft Baxter. "Als de gemiddelde ejaculatie 252 milligram eiwitten bevat, kom je uit op 250 ejaculaties." Ze benadrukt nog eens dat ze geen diëtist is, maar: "Ik zou niet aanraden dit je grootste bron van eiwitinname te maken."

Het nummer dat wordt gefactcheckt, kun je hier nog even rustig beluisteren.

R. Kelly heeft spuitje gehad

Glamorama

Al twee keer gevaccineerd tegen corona in de gevangenis

Lees verder

Groep strandgangers spontaan homoseksueel om gearresteerd koppel te bevrijden

Buitenland

'Ik ben ook gay!',  'Arresteer ons!'

Lees verder

Nicolette van Dam over man Bas: 'Hij spoort niet'

Glamorama

Heeft een nieuwe hobby ontdekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Britten heropenen scholen met berg thuistests

Lees verder

Indiase vechthaan geeft eigenaar fatale castratie

Lees verder

Dagcijfers corona: 4.729 nieuwe besmettingen

Lees verder

ME staat met waterkanon klaar tegenover demonstranten

Lees verder

Hoogbejaarde Fransoos racet met 191 km/u naar prikafspraak

Lees verder

FvD-bijeenkomst Nijmegen beëindigd door burgemeester

Lees verder

Facebook moet schadevergoeding betalen aan 1,6 miljoen Amerikanen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Lelijk stroomhuisje gepest in Baarn, gemeente doet mee

Lees verder

Kinderen van school getrapt na vondst Onlyfans-account moeder

Lees verder

Van Tupperware naar Tupper, waar?: Geen verkoop meer in Nederland

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: