NieuwNieuws

Buitenland

Marokko krijgt liberaler cannabisbeleid dan Nederland

Marokkaanse hasj vanaf volgende week ook daadwerkelijk legaal in thuisland

De Marokkaanse regeringscoalitie is bezig om alles wat met cannabis te maken heeft te decriminaliseren in het zuiden van het land. Volgens bronnen in Rabat moet er volgende week een handtekening gezet worden onder een wet die wiet uit de illegaliteit moet halen. Belangrijkste uitgangspunt van het nieuwe beleid is dat het land in de nabije toekomst over een legale cannabis-industrie moet beschikken, schrijft Morocco World News.

Legaal of niet. In het zuiden van het land wordt al eeuwenlang massaal gekweekt. Via een wereldwijd netwerk van smokkelaars is het exportproduct bijna in iedere uithoek van de planeet verkrijgbaar. De nieuwe wet moet voor eens en altijd duidelijk maken hoe groot deze precies is. Volgens schattingen zou het gaan om een bedrijfstak waar zo'n 13 miljard euro per jaar in omgaat, vergelijkbaar met die van chipmachinefabrikant ASML.

Van zwarte markt naar eerlijke landbouw

Op dit moment belandt de opbrengst van dat deze zwarte markt oplevert in handen van criminelen en drugsbendes. Dit moet vanaf komende week veranderen per direct veranderen. Door de boel te legaliseren moet het een duurzame inkomstenbron voor boeren worden die zich in speciale cannabiscorperaties moeten gaan verenigen. Deze corporaties bepalen vervolgens wat er precies met de oogst moet gebeuren.

De vrijstelling is niet op het hele land van kracht. De decriminalisatie wordt eerst ingevoerd in een aantal regio's rondom het Rifgebergte waar van oudsher al geteeld werd. In deze 'groene' gebieden moeten zo duizenden landbouwers uit de illegaliteit gehaald worden.

Hasjpas

Niet alleen de producent wordt gedecriminaliseerd, ook de consument kan in deze delen land binnenkort rustig op straat een jointje opsteken. Hiervoor wordt een hasjpas in het leven geroepen waar alleen meerderjarige Marokkanen die woonachtig zijn in een van de Rif-regio's een aanvraag voor kunnen indienen.  Een hashtripje naar het land als toerist, is en blijft strengverboden.

Het 'liberale' Nederlandse gedoogbeleid op cannabisproducten was decennialang een vreemde eend in de bijt op globaal niveau. Toch is in de voorbije jaren het ene na het andere land de softdrugs gaan legaliseren waardoor ze veel verder gaan dan onze halfbakken polderoplossing. Voorbeelden hiervan zijn Georgië, Uruguay, Zuid-Afrika, Canada, een groot aantal Amerikaanse staten en - gek genoeg - Noord-Korea.

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Glamorama

Lekker bingen als de kroegen om middernacht dichtgaan

Lees verder

Meer NieuwNieuws

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

TeamNL verliest tweede atleet aan corona

Lees verder

Populaire Clarkson's Farm krijgt tweede seizoen

Lees verder

Noorse handbalsters beboet voor niet spelen in strings

Lees verder

Topmodel Lara Stone trouwt met Tinderdate

Lees verder

Artsen houden pleidooi voor '#VaccineEmoji'

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: