NieuwNieuws

Binnenland

'Sla-een-mug-dood'-actie gestopt na bloedstollend succes

Universiteit Wageningen werd ruim 6.000 maal blij gemaakt met een dode mug.

Dat muggen behoren tot de absolute wereldtop als het gaat om de minst sympathieke dieren, is algemeen bekend. Toch worden de zoemende parasitaire nachtrustverstoorders ook gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Universiteit Wageningen trapte deze week een actie af waarin de Nederlanders werd opgeroepen om doodgemepte slaapkamerterroristen per brief naar ze op te sturen. 

Dit hebben ze geweten ook. Binnen een paar dagen tijd ontving de universiteit 6.000 muggenlijkjes in enveloppen. Vrijdag maakten de universiteit bekend dat ze nu meer dan genoeg materiaal voor hun insectenautopsies binnen hebben. De actie is dan ook per direct stilgezet. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen," zegt muggenexpert Sander Koenraadt in een reactie aan Omroep Gelderland.

Van een mug een olifant maken

Aanvankelijk zou de 'stuur-je-mug-naar-Wageningen-actie' lopen tot 16 maart. Maar omdat ze in een paar dagen tijd al hele postzakken vol fanmail binnen hadden, is de actie nu voortijdig afgeblazen. Koenraadt was niet alleen verbaast over de massale belangstelling voor de actie. Sommige muggenhaters hadden zelfs een speciaal briefje erbij gedaan met teksten als "veel succes ermee, ik hoef hem niet terug."

Door het mooie weer van de voorbije dagen zijn muggen alweer volop aan de bak met hun missie nachtrusten te verzieken. Toch bestaan er ook soorten die juist in de winter actief blijven. De Universiteit gaat in de komende periode aan de slag met hun muggenmortuarium. Ze willen kijken om welke soorten het precies gaat en of dit inderdaad dezelfde steekbeesten zijn die in de zomer de sfeer verpesten.

De universiteit herhaalt opnieuw: "Stuur niet nog meer muggen op!" Ondervind jij hinder van deze etterbakjes? Dan kan je ze anoniem aangeven op muggenradar.nl. Het OM onderzoekt dan of ze strafrechtelijk vervolgd kunnen worden voor praktijken als inbraak, geluidsoverlast, verkrachting en behangvandalisme.

Weer drie punten aftrek voor ADO Den Haag

Sport

Club gaat weer in beroep

Lees verder

President Poetin in zelfisolatie

Buitenland

Verschillende coronabesmettingen in zijn omgeving

Lees verder

Studentencorps verliest beurzen na gewelddadige ontgroeningen

Binnenland

Straf voor uit de hand gelopen ontgroeningen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Tot tien maanden cel voor datadiefstal GGD

Lees verder

'Je wordt bedankt, Bin Laden': 'De missiemachine bleef draaien'

Lees verder

Hamilton is trots op stewards na straf voor Verstappen

Lees verder

Nieuwe arrestatie in verband met de vergisontvoering

Lees verder

Lingo-legende François Boulangé overleden

Lees verder

Kanye West ontvolgt Kim Kardashian op Instagram

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Luipaard bijt fotomodel in haar gezicht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: