NieuwNieuws

Binnenland

Belastingdienst geeft arbeidsmigranten duizenden euro's toeslag te veel

Blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws

De Belastingdienst keert al jaren te veel toeslagen uit aan arbeidsmigranten. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het probleem is intern al sinds 2016 bekend, toch is er tot nog toe nooit iets veranderd.

Het gaat volgens de nieuwssite vooral om het kindgebonden budget (KGB), een toeslag die wordt uitgekeerd aan mensen met kinderen onder de 18. Door een systeemfout van de Belastingdienst worden arbeidsmigranten vaak behandeld als alleenstaanden, ondanks dat ze gewoon hebben aangegeven dat ze een partner hebben in het thuisland. Hierdoor kunnen arbeidsmigranten tot wel 3240 euro meer KGB ontvangen.

In Nederland verbleven vorig jaar 15.000 arbeidsmigranten, waarvan er volgens de systemen 5000 alleenstaande ouders zijn. Vaak hebben mensen niet door dat ze te veel geld krijgen, toch krijgt de belastingdienst jaarlijks 200 tot 250 verzoeken om het extra hoge KGB te laten stoppen. Volgens RTL Nieuws kregen mensen in sommige gevallen tienduizenden euro's te veel, verspreid over meerdere jaren.

Vluchtelingen

In 2018 en 2019 werd er bij de Belastingdienst alarm geslagen nadat bleek dat vluchtelingen werden benadeeld door de systeemfout. Iemand die naar Nederland was gevlucht werd in het systeem vaak onterecht gemarkeerd als alleenstaande ouder. Wanneer diens partner in Nederland aankwam eiste de Belastingdienst al het onterecht uitgekeerde geld terug. 

De problemen zijn al jaren bekend bij de Sociale Verekeringsbank (SVB). Die dienst laat in een reactie weten dat de Belastingdienst verantwoordelijk is. Volgens de belastingdienst zijn de gegevens van migranten vaak niet compleet, dit zou de systeemfout veroorzaken. De Tweede Kamer is tot nu toe nooit ingelicht over de problemen rondom de toeslagen bij arbeidsmigranten. 

PSV sluit deal met Joël Drommel

Sport

Doelman maakt overstap naar Eindhoven

Lees verder

Nieuw deel Fast & Furious vanaf 8 juli in bios

Glamorama

Eerste blockbuster in lange tijd

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Parlementslid verschijnt ongekleed in Zoom-vergadering

Lees verder

Superoplichter Bernie Madoff overleden

Lees verder

Dochter David Hasselhoff uit de kleren voor Playboy

Lees verder

Don Diablo verdient miljoen met NFT

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Khloé Kardashian wil foto zonder filter van het internet hebben

Lees verder

Hülkenberg tekent nieuwe deal bij Aston Martin

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

School verbiedt 'slordig' matje in de nek

Lees verder

Moeder komt met bokshandschoen naar school, vecht met scholiere

Lees verder

Scholier (12!) verkoopt tasers aan klasgenootjes

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: