NieuwNieuws

Binnenland

Akwasi niet vervolgd voor oude tweets


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten Akwasi niet te vervolgen voor tweets uit 2009 tot en met 2012. Dat laat het OM zojuist weten via de website van het OM. In die periode twitterde de spoken word-activist regelmatig gewelddadige teksten over het Sinterklaasfeest.

In de oude tweets, die door het weblog GeenStijl en een twitteraar waren opgedoken, vroeg de kersverse omroepdirecteur van Omroep Zwart zich onder meer af ‘wat hij zou uitlokken als hij een Zwarte Piet vermoordt’ en hoe lang het nog zou duren totdat iemand ‘een Zwarte Piet gaat knallen’. 

@Antonkarel nam in september vorig jaar, na het opduiken van de tweets, afstand van zijn eigen uitspraken en hij verwijderde tijdelijk zijn Twitteraccount. Het OM laat vandaag weten dat meer dan twintig aangiften zijn gedaan.  

‘Sinterklaas van de boot schieten’

Het OM oordeelt: “Twee van de tweets waarvan aangifte is gedaan, zijn volgens het OM strafbaar op grond van opruiing (artikel 131 Sr). Het gaat om de uitlatingen: “RT @StatikMusic: Kan iemand sinterklaas dit jaar van die boot schieten, ik leg €500 op z’n hoofd.// Brraapp !!!” van 30 oktober 2009 en “Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen? #damn” van 12 november 2011.“

Het Openbaar Ministerie acht vervolging voor deze oude teksten echter ‘niet opportuun’. Het OM neemt genoegen met het feit dat Akwasi ‘expliciet afstand heeft genomen‘ van zijn uitspraken in een verklaring, waarin hij ook afstand nam van zijn tot geweld oproepende betoog op de Dam op 1 juni 2020. Ook daarvoor werd de activist niet vervolgd, op voorwaarde dat hij binnen een jaar geen strafbaar feit mocht begaan. De tweets uit 2009 tot en met 2012 beschouwt het OM als ”geplaatst ver voordat het OM de beslissing tot een voorwaardelijk sepot nam voor de uitlatingen op de Dam.”

Red Bull wil dat FIA straf van Hamilton nogmaals beoordeelt

Sport

Verstappens team wil nieuw bewijs aandragen

Lees verder

Nederlandse OM neemt onderzoek naar kopschoppers Mallorca over

Binnenland

Groep mogelijk verdacht van meerdere mishandelingen

Lees verder

Politie zoekt getuigen van mishandeling Frédérique (14)

Binnenland

Puber hield ernstige verwondingen over aan mishandeling

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Gewonden bij grote explosie chemische fabriek Leverkusen

Lees verder

Aalsmeer krijgt een Peter R. de Vriesstraat

Lees verder

Kabinet zet streep door Lowlands, Mysteryland en Down The Rabbit Hole

Lees verder

Zangeres Pink wil Noorse bikiniboete betalen

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

GroenLinks vindt bikinilijn Den Haag seksistisch

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Binnenhof ontruimd om brandgevaarlijke man

Lees verder

Vrouw stopt tijdens politieachtervolging in McDrive voor maaltijd

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips: