NieuwNieuws

Algemeen

Akwasi niet vervolgd voor oude tweets


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten Akwasi niet te vervolgen voor tweets uit 2009 tot en met 2012. Dat laat het OM zojuist weten via de website van het OM. In die periode twitterde de spoken word-activist regelmatig gewelddadige teksten over het Sinterklaasfeest.

In de oude tweets, die door het weblog GeenStijl en een twitteraar waren opgedoken, vroeg de kersverse omroepdirecteur van Omroep Zwart zich onder meer af ‘wat hij zou uitlokken als hij een Zwarte Piet vermoordt’ en hoe lang het nog zou duren totdat iemand ‘een Zwarte Piet gaat knallen’. 

@Antonkarel nam in september vorig jaar, na het opduiken van de tweets, afstand van zijn eigen uitspraken en hij verwijderde tijdelijk zijn Twitteraccount. Het OM laat vandaag weten dat meer dan twintig aangiften zijn gedaan.  

‘Sinterklaas van de boot schieten’

Het OM oordeelt: “Twee van de tweets waarvan aangifte is gedaan, zijn volgens het OM strafbaar op grond van opruiing (artikel 131 Sr). Het gaat om de uitlatingen: “RT @StatikMusic: Kan iemand sinterklaas dit jaar van die boot schieten, ik leg €500 op z’n hoofd.// Brraapp !!!” van 30 oktober 2009 en “Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen? #damn” van 12 november 2011.“

Het Openbaar Ministerie acht vervolging voor deze oude teksten echter ‘niet opportuun’. Het OM neemt genoegen met het feit dat Akwasi ‘expliciet afstand heeft genomen‘ van zijn uitspraken in een verklaring, waarin hij ook afstand nam van zijn tot geweld oproepende betoog op de Dam op 1 juni 2020. Ook daarvoor werd de activist niet vervolgd, op voorwaarde dat hij binnen een jaar geen strafbaar feit mocht begaan. De tweets uit 2009 tot en met 2012 beschouwt het OM als ”geplaatst ver voordat het OM de beslissing tot een voorwaardelijk sepot nam voor de uitlatingen op de Dam.”

Sport

Oud-F1 chef Bernie Ecclestone (91) in Brazilië opgepakt wegens verborgen pistool(tje)

Lees verder

Schoolschutter Texas was net 18, kocht vuurwapen een week voor de shooting

Algemeen

Met zijn verjaardagsgeld kocht hij een semi-automatisch wapen, Ramos kondigde shooting aan in een SMS'je aan een Duitse tiener

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rotterdam ruimt scherven op na teleurstelling Tirana: vernielingen en 72 arrestaties

Lees verder

Rellen in Rotterdam - Politie verwacht nog meer aanhoudingen

Lees verder

NFT's moeten nieuw leven blazen in postzegel-hobby

Lees verder

VVD wil dat kabinet kijkt naar slachtoffers Molukse gijzeling school Bovensmilde in 1977

Lees verder

Schoolschutter barricadeerde zich in klaslokaal

Lees verder

Gevallen van apenpokken in Nederland verdubbeld

Lees verder

Kabinet gaat gemeenten en provincies dwingen asielzoekers op te nemen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Vrouw op de vlucht loopt vast in nat beton

Lees verder

Klant van koffiebar in Florence belt politie wegens te dure koffie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: