NieuwNieuws

Binnenland

50 ton coke onderschept. Is dat veel?

Douane maakt halfjaarcijfers bekend

De Douane en internationale opsporingsinstanties hebben in de eerste helft van 2021 ruim 50.000 kilo drugs bestemd voor Nederlandse havens onderschept en in beslag genomen. Dat heeft onze overheid vandaag bekend gemaakt. 

Bijna helft - 22.400 kilo - werd door Nederlandse douaniers in beslag genomen. De rest, 28.000 kilo met bestemming Nederland, werd door buitenlandse diensten onderschept. De totalen zijn iets lager dan in het eerste half jaar van 2020, toen bijna 26 ton marcheerpoeder werd onderschept. 

Het gros van de harddrugs komt via havens het land in, met 82 'vangsten' in havens in de eerste helft van dit jaar. Via luchthavens Schiphol en Maastricht zijn slechts enkele honderden kilo's opgespoord en onderschept voordat ze bij iemand de neus in konden.

50.000 kilo op welk totaal?

De hoeveelheden andere drugs die bij smokkelaars, handelaren en gebruikers door de neus zijn geboord, liggen aanzienlijk lager dan wat er aan coke is onderschept. Dat er 50 ton van de witte sloper in beslag is genomen, werpt ook de vraag op hoeveel er in totaal naar ons land gesmokkeld wordt. Is dit maar een topje van de sneeuwberg ijsberg?

Wereldwijd werd de cocaïneproductie door Europol in 2019 geschat op 2 miljoen kilo. Op zo'n totaal is 50 ton 'kwijtraken' een kleine afschrijving. Binnen Nederland wordt naar schatting 3600 kilo per jaar door de neus gehaald, oftewel een kwart miljard euro aan straatwaarde, waarvan een derde in Amsterdam in de neus verdwijnt: 3,5 kilo per dag, volgens rioolmetingen uit 2018. Nederland is weliswaar grootafnemer, maar nog steeds is het overgrote deel van de door de douane opgespoorde ladingen bedoeld voor verdere distributie: Europa snuift volgens schattingen zo'n 120.000 kilo per jaar van het witte goedje weg. Andere ramingen gaan richting de 140.000 kilo, ofwel '60 lijntjes per seconde'.

Er dient wel opgemerkt te worden dat alle berekeningen over productie, transport en gebruik op schattingen berust. Er is - uiteraard - geen centrale boekhouding van de consumentenmarkt voor cocaïne. Een 'goed ingevoerde crimineel' denkt dat 1 op de 4 ladingen onderschept wordt, in hetzelfde AD-artikel uit 2019 beweert een opsporingsambtenaar dat het meer is. De waarheid is dat niemand het zeker weet.

Gebruik daalde nauwelijks tijdens pandemie

Het Trimbos Instituut heeft aan de hand van rioolwatermetingen geconcludeerd dat er in 2020 minder cocaïne (en MDMA) gebruikt is in Amsterdam, maar in andere steden is dat ongeveer gelijk gebleven. De vraag lijkt daarmee niet significant te lijden onder de pandemie. De "consumentenprijs" van Boliviaans, Colombiaans of Peruviaans poeder ligt al jaren tussen de 50 en 70 euro per 'eenheid', hoewel de inhoud van de kleine envelopjes soms kleiner is: niet 1 gram, maar 0,9 of nog iets minder.

Dat duidt dus op een lichte prijsstijging, maar in combinatie met een door corona ook licht gedaalde vraag (minder feestjes, minder drugs) lijkt het meer op een inflatiecorrectie dan op een druk op het aanbod. Met andere woorden: de onderschepping van ruim 50 ton poedervormige werklust voor de Zuidas of weekendplezier in de Lange Leidsedwarsstraat lijkt voor de groothandelaren in genotsmiddelen niet zo veel uit te maken.

XTC en coke, de echte kiloknallers

De cokehandel is overigens niet de enige prijspony van het pretmiddelenpark: In 2017 werd de waarde van de Nederlandse handel in synthetische drugs (xtc en amfetaminen, geen cocaïne) geschat op bijna 19 miljard euro. Dat is in theorie net zo veel als de cokehandel.

Er voor de berekening van uitgaande dat het klopt dat ongeveer een kwart van de ladingen coke onderschept wordt, zou je namelijk op basis van een extrapolatie van de vandaag vrijgegeven onderscheppingscijfers kunnen concluderen dat de totale handelswaarde van het Zuid-Amerikaanse exportproduct op 10 miljard ligt: tweemaal 50 ton, maal vier, maal 25.000 euro per kilo handelsprijs. 

De straatwaarde van die hoeveelheid (400 ton à minimaal 50 euro per gram) komt dan op minstens 20 miljard euro uit. Dat is dan alleen nog maar wat in of via Nederland getransporteerd en gedistribueerd wordt. Het lijkt ons nog een hele voorzichtige schatting. Omgerekend naar kopstukken: er is een reëele kans dat Ridouan Taghi milljardair is.

Goffertstadion voorlopig gesloten na tribunefaal

Sport

Opruimen en onderzoeken

Lees verder

FvD wil weten of NTR Squid Game-filmpje strafbaar is

Binnenland

Pepijn van Houwelingen vergelijkt satire met genocide Rwanda

Lees verder

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

Binnenland

MeToo-affaire blijkt volgens rechter geen MeToo

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Video - Informateurs nodigen Pieter Omtzigt uit voor gesprek

Lees verder

Colin Powell overleden aan coronavirus

Lees verder

Erfgenamen King of Pop willen King of Pop verbieden

Lees verder

Kourtney Kardashian verloofd met Travis Barker

Lees verder

Marc van Ranst: Gelobotomiseerde platwormen intelligenter dan Thierry Baudet

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Brits Lagerhuislid David Amess (Tory) neergestoken (Update: Politicus is overleden)

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: