NieuwNieuws

Algemeen

50 ton coke onderschept. Is dat veel?

Douane maakt halfjaarcijfers bekend

De Douane en internationale opsporingsinstanties hebben in de eerste helft van 2021 ruim 50.000 kilo drugs bestemd voor Nederlandse havens onderschept en in beslag genomen. Dat heeft onze overheid vandaag bekend gemaakt. 

Bijna helft - 22.400 kilo - werd door Nederlandse douaniers in beslag genomen. De rest, 28.000 kilo met bestemming Nederland, werd door buitenlandse diensten onderschept. De totalen zijn iets lager dan in het eerste half jaar van 2020, toen bijna 26 ton marcheerpoeder werd onderschept. 

Het gros van de harddrugs komt via havens het land in, met 82 'vangsten' in havens in de eerste helft van dit jaar. Via luchthavens Schiphol en Maastricht zijn slechts enkele honderden kilo's opgespoord en onderschept voordat ze bij iemand de neus in konden.

50.000 kilo op welk totaal?

De hoeveelheden andere drugs die bij smokkelaars, handelaren en gebruikers door de neus zijn geboord, liggen aanzienlijk lager dan wat er aan coke is onderschept. Dat er 50 ton van de witte sloper in beslag is genomen, werpt ook de vraag op hoeveel er in totaal naar ons land gesmokkeld wordt. Is dit maar een topje van de sneeuwberg ijsberg?

Wereldwijd werd de cocaïneproductie door Europol in 2019 geschat op 2 miljoen kilo. Op zo'n totaal is 50 ton 'kwijtraken' een kleine afschrijving. Binnen Nederland wordt naar schatting 3600 kilo per jaar door de neus gehaald, oftewel een kwart miljard euro aan straatwaarde, waarvan een derde in Amsterdam in de neus verdwijnt: 3,5 kilo per dag, volgens rioolmetingen uit 2018. Nederland is weliswaar grootafnemer, maar nog steeds is het overgrote deel van de door de douane opgespoorde ladingen bedoeld voor verdere distributie: Europa snuift volgens schattingen zo'n 120.000 kilo per jaar van het witte goedje weg. Andere ramingen gaan richting de 140.000 kilo, ofwel '60 lijntjes per seconde'.

Er dient wel opgemerkt te worden dat alle berekeningen over productie, transport en gebruik op schattingen berust. Er is - uiteraard - geen centrale boekhouding van de consumentenmarkt voor cocaïne. Een 'goed ingevoerde crimineel' denkt dat 1 op de 4 ladingen onderschept wordt, in hetzelfde AD-artikel uit 2019 beweert een opsporingsambtenaar dat het meer is. De waarheid is dat niemand het zeker weet.

Gebruik daalde nauwelijks tijdens pandemie

Het Trimbos Instituut heeft aan de hand van rioolwatermetingen geconcludeerd dat er in 2020 minder cocaïne (en MDMA) gebruikt is in Amsterdam, maar in andere steden is dat ongeveer gelijk gebleven. De vraag lijkt daarmee niet significant te lijden onder de pandemie. De "consumentenprijs" van Boliviaans, Colombiaans of Peruviaans poeder ligt al jaren tussen de 50 en 70 euro per 'eenheid', hoewel de inhoud van de kleine envelopjes soms kleiner is: niet 1 gram, maar 0,9 of nog iets minder.

Dat duidt dus op een lichte prijsstijging, maar in combinatie met een door corona ook licht gedaalde vraag (minder feestjes, minder drugs) lijkt het meer op een inflatiecorrectie dan op een druk op het aanbod. Met andere woorden: de onderschepping van ruim 50 ton poedervormige werklust voor de Zuidas of weekendplezier in de Lange Leidsedwarsstraat lijkt voor de groothandelaren in genotsmiddelen niet zo veel uit te maken.

XTC en coke, de echte kiloknallers

De cokehandel is overigens niet de enige prijspony van het pretmiddelenpark: In 2017 werd de waarde van de Nederlandse handel in synthetische drugs (xtc en amfetaminen, geen cocaïne) geschat op bijna 19 miljard euro. Dat is in theorie net zo veel als de cokehandel.

Er voor de berekening van uitgaande dat het klopt dat ongeveer een kwart van de ladingen coke onderschept wordt, zou je namelijk op basis van een extrapolatie van de vandaag vrijgegeven onderscheppingscijfers kunnen concluderen dat de totale handelswaarde van het Zuid-Amerikaanse exportproduct op 10 miljard ligt: tweemaal 50 ton, maal vier, maal 25.000 euro per kilo handelsprijs. 

De straatwaarde van die hoeveelheid (400 ton à minimaal 50 euro per gram) komt dan op minstens 20 miljard euro uit. Dat is dan alleen nog maar wat in of via Nederland getransporteerd en gedistribueerd wordt. Het lijkt ons nog een hele voorzichtige schatting. Omgerekend naar kopstukken: er is een reëele kans dat Ridouan Taghi milljardair is.

Politiek

Collegewatch - Vrouwen aan de macht in Utrecht, omstreden Jos van Rey terug in Roermond

Lees verder

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Wachtgeldwatch - Driekwart oud-ministers Rutte III heeft geen werk

Politiek

'Werkgevers weten niet wat een minister doet of kan'

Lees verder

Leclerc crasht NIET in FP1 #MonacoGP

Sport

Sterker nog: hij is de snelste

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vacature: school op bijna verlaten Schots eiland zoekt docent

Lees verder

Raadslid vergeet videovergadering op mute te zetten voor het schelden

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bakstenen met verdachte inhoud: politie vindt 100 pallets met drugsstenen

Lees verder

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: