NieuwNieuws

Binnenland

Mona Keijzer: 'Coronamaatregelen niet meer uit te leggen'

Ontslagen bewindspersoon vertrekt nu ook als CDA-politica

In een persoonlijke verklaring schrijft vertrekkend CDA-Kamerlid Mona Keijzer dat ze niet meer achter de coronamaatregelen van het kabinet kan staan, omdat ze tot "onlogische situaties" leiden die "niet meer uit te leggen zijn" en zorgen voor "groeiende tegenstellingen in de samenleving."

Maandag maakte het CDA bekend dat Keijzer haar zetel opgeeft en de Tweede Kamer verlaat. Volgens de officiële verklaring van het CDA doet ze dat "na overleg met de Tweede Kamerfractie", maar Keijzer zelf formuleert het iets anders. Zij zegt dat ze "op verzoek van de fractie" haar zetel opgeeft. Dat wekt de suggestie dat er van overleg niet veel sprake is geweest.

Coronapas onvoldoende gerechtvaardigd

De politica werd zaterdag ontslagen door demissionair premier Mark Rutte, nadat ze in een interview in De Telegraaf haar twijfels over het coronatoegangsbewijs (CTB) had geuit. Het kabinet wordt geacht met één mond te spreken over (aangenomen) besluiten en dat werd door Keijzer niet in stand gehouden met haar uitspraken.

In de verklaring die Keijzer zojuist openbaar heeft gemaakt, schrijft ze dat ondernemers in diverse sectoren onevenredig getroffen worden door maatregelen waar een 'fundamentele vraag' bij gesteld dient te worden of het CTB nog wel gerechtvaardigd is nu Nederland "internationaal een van de hoogste vaccinatiegraden" kent, die "ook nog vrijwillig tot stand gekomen is."

Bijl aan de wortel

Keijzer suggereert daarnaast dat de nevenschade van corona en de coronamaatregelen de afgelopen anderhalf jaar voor alleenstaanden en jongeren onderschat is. Maar het is vooral het coronabewijs waar ze zich niet mee kan vereenzelvigen, omdat het mensen bang maakt en van elkaar vervreemdt:

"De samenleving is niet maakbaar, een virus al helemaal niet. Mensen horen bij elkaar. Mensen horen bij elkaar. Mensen bang maken voor elkaar door nu weer op allerlei plekken toegangsbewijzen te vragen, is voor mij de bijl aan de wortel van samenleven."

Vorig jaar deed Keijzer nog een gooi naar het fractieleiderschap. Nadat ze afviel, verklaarde ze haar steun aan Pieter Omtzigt, die uiteindelijk nipt verloor van Hugo de Jonge - de minister die nu verantwoordelijk is voor de invoering van de coronapas, een middel waarover hij ruim een jaar lang verklaarde dat het niet zou worden ingevoerd.

The Queen (95) hekelt ageism: Geef die prijs voor oude mensen maar aan iemand anders

Buitenland

'Ik voldoe niet aan de criteria'

Lees verder

Goffertstadion voorlopig gesloten na tribunefaal

Sport

Opruimen en onderzoeken

Lees verder

FvD wil weten of NTR Squid Game-filmpje strafbaar is

Binnenland

Pepijn van Houwelingen vergelijkt satire met genocide Rwanda

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

Lees verder

Video - Informateurs nodigen Pieter Omtzigt uit voor gesprek

Lees verder

Colin Powell overleden aan coronavirus

Lees verder

Erfgenamen King of Pop willen King of Pop verbieden

Lees verder

Kourtney Kardashian verloofd met Travis Barker

Lees verder

Marc van Ranst: Gelobotomiseerde platwormen intelligenter dan Thierry Baudet

Lees verder

Mustwatch: de beste films en series voor dit weekend

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Noorwegen waarschuwt burgers: niet op Rusland plassen!

Lees verder

Naked Attraction-advertenties moeten van Londense bus

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: