NieuwNieuws

Algemeen

Volkskrant moet onterecht ontslagen recensent Arjan Peters 370.000 euro betalen #MeToo

MeToo-affaire blijkt volgens rechter geen MeToo

De Volkskrant gooide vorige jaar literair recensent/verslaggever Arjan Peters uit de redactieburelen. Hij zou iets te vrijpostig met schrijfsters te zijn geweest die zich vervolgens bij de krant beklaagden. Een gevalletje MeToo derhalve. De kantonrechter oordeelde vervolgens dat Peters terecht was ontslagen. Het Amsterdams Gerechtshof denkt daar anders over blijkt dinsdag na hoger beroep: er was geen sprake van een MeToo-situatie, het interne onderzoek van de Volkskrant deugde niet en derhalve moet de courant nu 370.000 euro bruto aan Peters overmaken.     

Volgens het Hof (gehele uitspraak hier) was er geen sprake van 'een #Me-Too situatie'. Peters heeft in zijn contacten met de schrijfsters in kwestie wel 'laakbaar gehandeld, maar niet stelselmatig misbruik gemaakt van zijn machtspositie als recensent'. Ook heeft hij 'niet willens en wetens gelogen' tegen de Volkskrant over deze contacten, iets wat de krant wel beweerde.

Helemaal brandschoon is Peters ook niet volgens het Gerechtshof. Hij benaderde de schrijfsters met name via Facebook Messenger. Deze berichten werden soms tijdens nachtelijke uren verzonden. Hoewel de berichten inhoudelijk werk gerelateerd waren, maakten zowel het tijdstip waarop de berichten vaak werden verzonden, als de toon (het gebruik van de woorden “liefs”, of “lieve”, of “lieverd”) dat een aantal vrouwelijke auteurs de indruk kreeg dat een bepaalde vorm van intimiteit werd gezocht. Omdat deze auteurs afhankelijk zijn van het oordeel van de recensent had Peters zich volgens het Gerechtshof van dergelijk berichtenverkeer 'dienen te onthouden'.

Boeken recenseren blijkt overigens lucratief: het bruto salaris van Peters op basis van een werkweek van 38 uren bedroeg 5.132,82 euro per maand exclusief toeslagen en emolumenten. Hij had overigens gevraagd om een vergoeding van ruim negen ton.

Echtgenoot Nancy Pelosi mogelijk in gevangenis om rijden onder invloed

Glamorama

Veroorzaakte ongeluk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Lees verder

Auto rijdt etalage uit, twee mensen overleden

Lees verder

Holleeder de rest van zijn leven achter de tralies

Lees verder

Meta lanceert digital wallet Meta Pay

Lees verder

Dochter Elon Musk hoeft achternaam van vader niet meer te gebruiken

Lees verder

Online daters tot nu toe voor ruim 9 ton opgelicht dit jaar

Lees verder

Jon Snow krijgt officieel een eigen serie

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

66-jarige man weigert te zeggen of hij zwanger is en wordt weggestuurd bij bloeddonatie

Lees verder

Supermarkt krijgt ruim 800 kilo cocaïne geleverd

Lees verder

Man voorkomt autodiefstal dankzij vorkheftruck

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: