NieuwNieuws

Algemeen

Waakhond partijfinanciering: Kajsa Ollongren te sloom met controle boekhouding FvD

Minister komt méér toezeggingen niet na

De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) is teleurgesteld dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) ondanks eerdere toezeggingen te weinig stappen heeft gezet om de haperende boekhouding van Forum voor Democratie (FvD) te laten onderzoeken. Dat blijkt uit het advies van de Ctfpp dat Ollongren maandag aan de Tweede Kamer stuurde. Ook komt ze andere toezeggingen niet na.


De commissie adviseerde Ollongren vorig jaar FvD een bestuurlijke boete te geven van 25.000 euro wegens een ondeugdelijke boekhouding over de jaren 2017, 2018 en 2019. Ollongren wilde toen nog niet zover gaan. Wel zegde ze toe melding over de affaire bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te zullen doen en onderzoek te laten verrichten door de Auditdienst Rijk (ADR).

Van al die toezeggingen is niets terechtgekomen, concludeert de waakhond partijfinanciering in haar advies aan Ollongren:

"De commissie heeft onlangs vernomen dat de review door de ADR nog niet heeft plaatsgevonden en dat nog geen melding is gedaan bij de AFM en/of de NBA. (-) De commissie betreurt het dat zij momenteel onvoldoende inzicht heeft in de kwaliteit van de accountantscontrole bij Forum voor Democratie. Ook u beschikt nu niet over de benodigde gegevens om te beoordelen of een bestuurlijke boete aangewezen zou zijn."

'Controleprotocol nog steeds niet opgesteld'

De Ctfpp is sowieso weinig ingenomen met Ollongren en de snelheid waarmee zij adviezen uitvoert. In 2019 pleitte de waakhond voor een 'controleprotocol' zodat accountants van politieke partijen weten waar ze aan toe zijn qua het controleren van financiële jaarverslagen. Ook daar is niets van terechtgekomen blijkt nu:

"Twee jaar na haar initiële advies heeft de commissie vernomen dat het controleprotocol nog steeds moet worden opgesteld, en dat hiervoor een externe partij zal worden ingeschakeld die nog moet worden gecontracteerd. De commissie betreurt het dat er — ondanks uw toezegging om het advies over te nemen — nog geen noemenswaardige voortgang is bereikt bij de totstandkoming van het controleprotocol."

Ollongren belooft een soort van beterschap. De ADR gaat op haar verzoek reviews uitvoeren bij de accountants van FvD, GroenLinks en de PvdA wegens verschillende onregelmatigheden.

Politiek

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (76) - Huilie Huilie Special

Lees verder

Politiek

Prinses Amalia wil niet meer lid worden van omstreden Amsterdams studentencorps

Lees verder

Australië overweegt staatsbegrafenis voor Olivia Newton-John

Glamorama

De actrice overleed maandag op 73-jarige leeftijd

Lees verder

IND-baas: we gaan asielzoekers vaker 'voordeel van de twijfel' geven

Algemeen

IND heeft het te druk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Woning Trump doorzocht vanwege 'gestolen' geheime documenten

Lees verder

Dagsluiting - Donald Trump wilde generaals zoals Adolf Hitler die had

Lees verder

Actrice Olivia Newton-John (73) overleden

Lees verder

Crypto mixer Tornado Cash op zwarte lijst VS

Lees verder

Politie start onderzoek naar nazivlag Stroe - Recherche beschikt over camerabeelden

Lees verder

Nederlander (20) lazert lazarus in leeg Grieks zwembad

Lees verder

Barça wil van contract De Jong af en dreigt met rechtszaak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Alwéér een skelet: gruwelijke geheimen stuwmeer komen boven water

Lees verder

Man gedood door slang na uitvaart van door slang gedode broer

Lees verder

Vrouw ontdekt grote slang in zak popcorn

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: