NieuwNieuws

Algemeen

Waakhond partijfinanciering: Kajsa Ollongren te sloom met controle boekhouding FvD

Minister komt méér toezeggingen niet na

De Commissie toezicht financiën politieke partijen (Ctfpp) is teleurgesteld dat demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) ondanks eerdere toezeggingen te weinig stappen heeft gezet om de haperende boekhouding van Forum voor Democratie (FvD) te laten onderzoeken. Dat blijkt uit het advies van de Ctfpp dat Ollongren maandag aan de Tweede Kamer stuurde. Ook komt ze andere toezeggingen niet na.


De commissie adviseerde Ollongren vorig jaar FvD een bestuurlijke boete te geven van 25.000 euro wegens een ondeugdelijke boekhouding over de jaren 2017, 2018 en 2019. Ollongren wilde toen nog niet zover gaan. Wel zegde ze toe melding over de affaire bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te zullen doen en onderzoek te laten verrichten door de Auditdienst Rijk (ADR).

Van al die toezeggingen is niets terechtgekomen, concludeert de waakhond partijfinanciering in haar advies aan Ollongren:

"De commissie heeft onlangs vernomen dat de review door de ADR nog niet heeft plaatsgevonden en dat nog geen melding is gedaan bij de AFM en/of de NBA. (-) De commissie betreurt het dat zij momenteel onvoldoende inzicht heeft in de kwaliteit van de accountantscontrole bij Forum voor Democratie. Ook u beschikt nu niet over de benodigde gegevens om te beoordelen of een bestuurlijke boete aangewezen zou zijn."

'Controleprotocol nog steeds niet opgesteld'

De Ctfpp is sowieso weinig ingenomen met Ollongren en de snelheid waarmee zij adviezen uitvoert. In 2019 pleitte de waakhond voor een 'controleprotocol' zodat accountants van politieke partijen weten waar ze aan toe zijn qua het controleren van financiële jaarverslagen. Ook daar is niets van terechtgekomen blijkt nu:

"Twee jaar na haar initiële advies heeft de commissie vernomen dat het controleprotocol nog steeds moet worden opgesteld, en dat hiervoor een externe partij zal worden ingeschakeld die nog moet worden gecontracteerd. De commissie betreurt het dat er — ondanks uw toezegging om het advies over te nemen — nog geen noemenswaardige voortgang is bereikt bij de totstandkoming van het controleprotocol."

Ollongren belooft een soort van beterschap. De ADR gaat op haar verzoek reviews uitvoeren bij de accountants van FvD, GroenLinks en de PvdA wegens verschillende onregelmatigheden.

Micky Adriaansens (VVD) veroorzaakt verwarring over Chinabeleid

Politiek

VVD in Brussel (en Jesse Klaver) boos op minister: 'Dit is een politieke strijd die het waard is om te voeren'

Lees verder

Paniek! Gemeenten mogen straks fastfoodrestaurants weigeren

Algemeen

Is dan niets meer heilig?!

Lees verder

Nu al meer mensen betrapt op rijden onder invloed dan in heel 2021

Algemeen

Staatskas wordt goed gespekt

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vanaf volgend jaar ook statiegeld op blikjes

Lees verder

Studentenetende Japanner (73) overleden

Lees verder

Medewerkers TikTok hebben volgende week toegang tot data gebruikers

Lees verder

Dennis Wiersma (VVD) in de fout met aanpak Koranscholen

Lees verder

Meer dan 200.000 kinderen leefden vorig jaar met armoederisico

Lees verder

Ziekenhuispatiënt haalt kamergenoot van beademing om irritant geluid

Lees verder

Australiër na veertig jaar achter de tralies dankzij podcast

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Melissa was tientallen jaren ontvoerd zonder het zelf te weten

Lees verder

Hond schiet baasje dood met jachtgeweer

Lees verder

Man wint rechtszaak: mag 'verplichte vrijdagmiddagborrel' skippen

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: