NieuwNieuws

Algemeen

Advocaat A2-verdachte Mourad O.: 'Mogelijk allemaal misverstand'

Veerle Hammerstein stuurt persverklaring

In de auto van Mourad O. zijn geen strafbare goederen aangetroffen en hij werkt mee aan het onderzoek van de politie, zegt Veerle Hammerstein, de advocaat van de 36-jarige Mourad O., die woensdagmiddag op de A2 werd aangehouden na een achtervolging.

De politie vreesde voor een aanslag op misdaadjournalist John van den Heuvel, die op dat moment met zijn colonne persoonsbeveiligers op de A2 reed, en greep met groot vertoon in. "Het is niet uitgesloten is dat een en ander op een misverstand berust", zegt de advocaat van de verdachte vandaag.

Vrijdag meldde het Openbaar Ministerie nog dat de verdachte langer vast blijft zitten "op verdenking van het voorbereiden van een ernstig misdrijf." Later op de dag werd bekend dat de verdachte, die een strafblad heeft, begin vorig jaar gehoord is in het Marengo-proces tegen drugscrimineel Ridouan Taghi.

'Misschien te dicht op auto's gereden'

Advocaat Veerle Hammerstein heeft een persverklaring uitgestuurd. Die luidt als volgt:

" Op 6 januari jl. is er een incident geweest op de A2 waarbij mijn cliënt is aangehouden. De politie zag in zijn rijstijl en overige omstandigheden een dreiging en de noodzaak om in te grijpen. Mijn cliënt heeft echter vanaf het begin verklaard dat hij van zijn werk kwam en op enig moment op de A2 te hard reed en misschien ook te dicht op auto’s waarvan hij niet wist dat dit de journalist John van den Heuvel en de omringende beveiliging betrof. Client is na een stopteken van de politie meteen gestopt en heeft meegewerkt aan het onderzoek. In zijn auto zijn geen strafbare goederen aangetroffen. 

Op dit moment wordt de verklaring van cliënt geverifieerd en wordt onderzoek gedaan naar de overige omstandigheden die voor de politie aanleiding waren om van een dreiging uit te gaan. Hoewel de onrust die er bij de politie is ontstaan te begrijpen is, is het van belang om het onderzoek af te wachten alvorens mijn cliënt in de media als dader van een zeer ernstig misdrijf neer te zetten. Nu tot op heden ook niet uitgesloten is dat een en ander op een misverstand berust, verzoek ik de media de privacy van mijn cliënt en van zijn bedrijf te respecteren."

Eerdere veroordeling voor poging tot doodslag

Mourad O. is in 2007 veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf en het betalen van een schadevergoeding voor een poging tot doodslag, nadat hij bij een ruzie in 2006 met twee messen op zijn opponent instak. Daarbij werd het slachtoffer in het hart geraakt. Het vonnis in die zaak is hier te lezen.

Algemeen Dagblad kent ook wat andere veroordelingen: "De laatste veroordeling van Mourad O. was vanwege het mogelijk beroven van een wietkwekerij. Veel langer geleden zat hij eens in een auto die aan een serieus misdrijf werd gelinkt", schreef de krant vrijdag.

Met zo'n dossier is het niet vreemd dat de politie alert reageerde op het moment dat ze een specifiek type sportieve Audi opvallende verkeersbewegingen zien maken. Hammerstein verwacht dat "vandaag of morgen duidelijk zal worden" of haar cliënt mogelijk onterecht als verdachte is aangemerkt.

UPDATE 31-01: De zaak tegen O. is geseponeerd. 

Politiek

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf (76) - Huilie Huilie Special

Lees verder

Politiek

Prinses Amalia wil niet meer lid worden van omstreden Amsterdams studentencorps

Lees verder

Australië overweegt staatsbegrafenis voor Olivia Newton-John

Glamorama

De actrice overleed maandag op 73-jarige leeftijd

Lees verder

IND-baas: we gaan asielzoekers vaker 'voordeel van de twijfel' geven

Algemeen

IND heeft het te druk

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Woning Trump doorzocht vanwege 'gestolen' geheime documenten

Lees verder

Dagsluiting - Donald Trump wilde generaals zoals Adolf Hitler die had

Lees verder

Actrice Olivia Newton-John (73) overleden

Lees verder

Crypto mixer Tornado Cash op zwarte lijst VS

Lees verder

Politie start onderzoek naar nazivlag Stroe - Recherche beschikt over camerabeelden

Lees verder

Nederlander (20) lazert lazarus in leeg Grieks zwembad

Lees verder

Barça wil van contract De Jong af en dreigt met rechtszaak

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Alwéér een skelet: gruwelijke geheimen stuwmeer komen boven water

Lees verder

Man gedood door slang na uitvaart van door slang gedode broer

Lees verder

Vrouw ontdekt grote slang in zak popcorn

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: