Regiodirecteur WHO maakt zich volgens medewerkers schuldig aan machtsmisbruik en racisme

Verziekte werksfeer bij Wereldgezondheidsorganisatie
Machtsmisbruik, het voortrekken van familieleden en racisme. NRC meldt op basis van intern onderzoek dat de misstanden welig tieren binnen de World Health Organization (WHO). Naast dat dit tekenen zijn van een alles behalve gezonde werkomgeving, belemmert het volgens medewerkers van de Wereldgezondheidsorganisatie ook een effectieve aanpak van de coronacrisis.
Binnen de WHO zou een angstcultuur zijn ontstaan waardoor medewerkers niet aan de bel durven te trekken over de misstanden uit angst voor consequenties. Door deze ongelijke verhoudingen zou de WHO in staat zijn een voortrekkersrol in de bestrijding van het coronavirus op zich te nemen. Een rol die juist aan de wereldwijde gezondheidsorganisatie is toebedeeld.
Brandbrief
Anonieme medewerkers van het WHO-kantoor in Manilla (Filipijnen) hebben onlangs via een brandbrief een dringende melding gemaakt bij de 'Executive Board' van de Wereldgezondheidsorganisatie. In de brief wordt de Japanse directeur van het regiokantoor 'West-Pacific' het verwijt gemaakt dat hij zich erg autoritair zou gedragen, familieleden voor zou trekken binnen de organisatie en dat hij zich schuldig zou maken aan racisme. Daarbij wordt hem verweten medewerkers in gevaar te hebben gebracht door ze gedwongen op kantoor te laten verschijnen terwijl in de Filipijnse hoofdstad een strikte lockdown gold.
De WHO zou volgens NRC niet op de hoogte zijn van dergelijke beschuldigingen en kondigt aan 'passende stappen te nemen'. Onduidelijk is wat hiermee precies wordt bedoeld. In 2020 kwam de WHO ook onder vuur te liggen na een groot misbruikschandaal in Congo. Tijdens de Ebola-crisis van 2018 tot 2020 maakten medewerkers op alle posities misbruik van hun macht om lokale werkzoekenden over te halen tot seks.