NieuwNieuws

Algemeen

Poetin: Rusland start militaire operatie in Oost-Oekraïne

'Invasie is begonnen'

Terwijl de VN-Veiligheidsraad in spoedoverleg was over de urgente situatie in Oost-Oekraïne, kondigde president Poetin aan dat Rusland een militaire operatie in het gebied start. "Gevechten tussen Russische en Oekraïense troepen zullen onvermijdelijk zijn", aldus Poetin in een toespraak op de Russische televisie.

In de spoedvergadering van de VN-veiligheidsraad werd nog gesproken over een laatste kans voor Rusland om een diplomatieke oplossing te zoeken. "Geef vrede een kans", sprak een vertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. Poetin sprak ondertussen in zijn eigen toespraak over een poging om Oekraïne te "demilitariseren".

Al de hele nacht is het onrustig in de regio's Donjetsk en Luhansk (Donbas). De gebieden, die deels in handen zijn van pro-Russische separatisten, worden sinds deze week door Rusland erkend als onafhankelijk. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken voorspelde vannacht al dat een Russische invasie in Oekraïne waarschijnlijk deze nacht aanstaande was.

Explosies

Volgens Oekraïense journalisten is Rusland onder andere de Oekraïense grens overgestoken bij Charkov en volgens Interfax zijn er Russische troepen aan land gekomen via de Zwarte Zee. Daarmee zijn onder andere de havensteden Odessa en Marioepol bereikt door Russische grondtroepen. Ook vanuit Belarus zijn Russische en Belarussische troepen de grens gepasseerd.

Veel grensgebieden en steden in Oekraïne werden de afgelopen uren herhaaldelijk opgeschrikt door explosies, melden mensen in het gebied op sociale media. Vlak na de onverwachte toespraak van Poetin was het raak: vrijwel alle steden in het land lijken inmiddels doelwit te zijn van Russische luchtaanvallen.

Volgens onbevestigde berichten is onder andere de luchthaven van hoofdstad Kiev doelwit van een Russische luchtaanval en waren de explosies daar afkomstig van het Oekraïense luchtafweergeschut. Reuters meldt dat ook in grensprovincie Belgorod explosies zijn gehoord. Op sociale media verschijnen beelden waarop te zien is hoe er vanuit verschillende gebieden in de Donbas talloze raketten worden afgevuurd.

De tekst gaat verder na de Tweets.

Invasie

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken meldt op Twitter dat "de invasie is begonnen". De explosies die worden waargenomen in de steden zijn stuk voor stuk luchtaanvallen van Rusland, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan CNN.

President Joe Biden van de Verenigde Staten heeft gezegd dat het Westen fel zal reageren op de inval van Rusland in Oekraïne. "Rusland alleen is verantwoordelijk voor de oorlog die zal leiden tot veel slachtoffers, menselijk lijden en alle destructie die deze oorlog zal opleveren. De wereld zal Rusland verantwoordelijk houden."

Ook premier Mark Rutte heeft namens Nederland de Russische inval veroordeeld.

Vluchten

Het lijkt erop dat veel inwoners van Kiev de kans grijpen om de stad te ontvluchten nu de ochtend na het begin van de Russische aanval op Oekraïne is aangebroken. Op beelden die worden gedeeld op sociale media is te zien hoe er op de snelwegen van de Oekraïense hoofdstad grote paniek lijkt te ontstaan. 

Mensen hebben in korte tijd de Russische dreiging zien groeien, en met de luchtaanvallen in de steden lijkt plotseling de oorlog dan echt begonnen. Pas gisteravond sprak president Zelensky voor het eerst over een waarschijnlijke grootschalige inval van de Russen. Eerder was zijn toon gematigd, nu sprak hij voor het eerst over een mogelijke oorlog.. Buurland Polen verwacht de komende tijd een grote stroom aan Oekraïense vluchtelingen uit de crisisgebieden.

Dit artikel wordt aangevuld.

Algemeen

Ridouan Taghi voor het eerst genoemd als opdrachtgever moord Peter R. de Vries

Lees verder

Defensie is rapport over oorlogsmisdaden in Uruzgan kwijt

Politiek

Australiërs martelden en doodden Afghaan verdacht van aanslag op Nederlanders

Lees verder

Alle valuta hebben het zwaar, bitcoin nog het minst

Algemeen

Euro en Britse pond tikken nieuwe laagterecords aan

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Herfstweer creëert drukste ochtendspits van het jaar

Lees verder

Terra Luna co-founder op Interpol's most wanted list

Lees verder

Nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Lees verder

Kabinet gooit Groningse gasvelden op waakvlam

Lees verder

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: