NieuwNieuws

Tech & Crypto

Grootste DeFi hack ooit – buit $620 miljoen

Hackers stelen 173.600 ether en $25.5 miljoen USDC in Ronin-bridge exploit

Sky Mavis, het bedrijf achter de populaire NFT game Axie Infinity, heeft bekendgemaakt dat het onderliggende Ronin Network is aangevallen door hackers. Via een exploit, een kwetsbaarheid in de code van contracten op de blockchain, hebben zij crypto weten te onttrekken. In totaal gaat het om 173.600 ether en $25.5 miljoen USDC, tegen de huidige koers zo'n $620 miljoen. Hoewel het nieuws gisteren pas naar buiten is gebracht, werd het grootste gedeelte van de buit al op 23 maart buitgemaakt, valt ook terug te zien op de blockchain.  

Crypto diefstal neemt toe

De diefstal kwam 29 maart aan het licht, toen een gebruiker 5.000 ether probeerde te verplaatsen over het Ronin Network en hierbij een foutmelding kreeg. Het Ronin Network is een DeFi (Decentralized Finance) protocol en wordt gebruikt als een bridge; een brug tussen games als Axie Infinity en blockchains om crypto in en uit het spel te versturen. Sky Mavis laat weten dat de hackers transacties naar zichzelf hebben kunnen maken door vijf van de negen transactieverwerkers, zogenaamde validator nodes, over te nemen. Hiermee hadden de hackers een meerderheid van het stemrecht in handen en konden zij hun eigen - onrechtmatige - onttrekkingen alsnog goedkeuren.  

Blockchain data platform Chainalysis plaatst deze diefstal in een grotere trend van hacks. In 2021 zijn er 250 hacks gemeld met totale schade van ruim $3 miljard, factor 6 vergeleken met het jaar ervoor. De kanttekening die daarbij gemaakt moet worden is dat óók de waarde van crypto t.o.v. 2020 sterk is toegenomen, die dus een gedeelte van de toename van de schade verklaart.   

Axie Infinity

Het Vietnamese bedrijf Sky Mavis is ontwikkelaar van ondere de NFT game Axie Infinity. Het spel is enorm populair en heeft wat weg van Pokémon. De digitale monsters - axies - zijn gelinkt aan NFT's (Non-Fungible Tokens) en spelers kunnen de monsters fokken en tegen elkaar laten vechten. De NFT's kunnen binnen maar ook buiten de game verhandeld worden. Business Insider India meldde eerder deze maand dat in 2021 ruim $3.5 miljard aan NFT's is verhandeld.  

Opnieuw White Hat hackers?

De Ronin-bridge exploit volgt ruim zeven maanden na de tot dan toe grootste hack. Op 10 augustus 2021 werd voor ruim $610 miljoen gestolen van het Poly Network. Hacker Mr. White Hat maakte gebruik van kwetsbaarheden in de code van het Poly Network en begon grote bedragen in ether en USDT naar zichzelf te versturen. De hacker zou het slechts voor de kick gedaan hebben en zocht contact met de beheerders van het netwerk door bedragen terug te sturen. In het 'opmerkingenveld' van de transacties vertelde hij dat het voor de lol was en dat alles teruggestuurd zou worden. Inmiddels is dat gebeurd en zou de hacker een baan als adviseur aangeboden hebben gekregen bij het Poly Network. 

Dat ook de Ronin-bridge hackers deze bedoelingen hebben lijkt onwaarschijnlijk. Hoewel het grootste gedeelte van de buit nog onverplaatst in de wallet van de hacker staat, zijn er vijf transacties van 1.250 ether (+/- $4,2 miljoen) per stuk verricht. Twee daarvan zijn uitgekomen op een wallet-adres bij de Aziatische exchange Huobi (om precies te zijn: 0x73f8fc2e74302eb2efda125a326655acf0dc2d1b) in deze en deze transacties, één is naar een adres van handelshuis FTX.com gegaan (0xc098b2a3aa256d2140208c3de6543aaef5cd3a94), een ander naar een ánder Huobi-adres (0x28ffe35688ffffd0659aee2e34778b0ae4e193ad) en hier staat nog een kleine 1.234 ether geparkeerd. 

Prachtig zo'n blockchain. Maar niet als je onopgemerkt wil blijven.

Politiek

Video - Coalitie blokkeert debat over uitslag verkiezingen, oppositie woest

Lees verder

Video - Sander Schimmelpenninck gecanceld door Vandaag Inside

Glamorama

Columnist teleurgesteld: 'Je mag ook niks meer zeggen in dit land!'

Lees verder

OM: Extinction Rebellion is niet vreedzaam

Algemeen

Extreemlinkse actiegroep 'neemt gevaar voor derden voor lief'

Lees verder

Gasprijswatch: prijs daalt flink dankzij zachte winter

Algemeen

Nog niet direct voelbaar in de portemonnee

Lees verder

Meer NieuwNieuws

iPhones worden strikt verboden rondom herverkiezing Poetin

Lees verder

'Fan' FC Groningen opgepakt voor slaan Jetro Willems, verdediger doet aangifte

Lees verder

Acteur Peter Hardy (66) omgekomen op strand, vermoedelijk bij snorkelincident

Lees verder

Verdwenen radioactieve cilinder in Thailand na 10 dagen eindelijk terecht

Lees verder

Voor fatale botsing reed voetballer Rai Vloet 203 km/u, OM eist 3,5 jaar cel

Lees verder

Catch Me If You Can-meesteroplichter hield ook jou voor het lapje

Lees verder

TikTok-moeder (30) overlijdt ineens na maandenlange klachten, laat twee zoontjes na

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Twee mannetjesmuizen krijgen samen kleintjes, wat betekent dit voor mensen?

Lees verder

Driekleur mag weer fier wapperen in Rood-Wit-Blauw, vinden boerenactiegroepen

Lees verder

VVD té 'liberaal' op auteursrecht: spotje schiet fotografen in verkeerde keelgat

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: