NieuwNieuws

Tech & Crypto

Darknetmarktplaats Hydra offline gehaald

De darknet marktplaats Hydra is opgerold, meldt de Duitse politie. Er druppelt steeds meer informatie binnen, maar over aanhoudingen is nog geen uitspraak gedaan.

De Duitse federale Politie heeft dinsdag bekendgemaakt dat het de marktplaats Hydra heeft opgerold. Hydra was een darknet marktplaats, een marktplaats op het darknet die alleen via een TOR-browser te benaderen is. Op de marktplaats werd gehandeld in onder andere drugs, gestolen data en vervalste documenten. Hydra heeft in korte tijd een groot marktaandeel kunnen vergaren en was in zijn eentje goed voor zo'n 75% van de geschatte wereldwijde handel schrijft blockchain-analyse bedrijf Chainalysis. Er zouden ruim zeventien miljoen actieve gebruikers zijn en meer dan negentien duizend actieve verkopers. Hoewel er de laatste jaren geen jaarrekeningen van Hydra zijn gedeponeerd, worden de verkopen in 2020 alleen al geschat op zo'n 1,2 miljard USD.

Treasure hunt anno 2022

Hoewel Hydra niet de eerste - en ook zeker niet de laatste - darknet marktplaats is, is het wel een vreemde eend in de bijt. Toen in 2017 de Russische marktplaats RAMP (Russian Anonymous MarketPlace) offline werd gehaald, zag Hydra haar kans schoon en zette de marktplaats alles op alles om de grootste te worden. Er werd geadverteerd op Youtube en andere 'mainstream' kanalen en door middel van DDoS aanvallen op de servers van andere marktplaatsen werd de concurrentie op afstand gehouden. Ook de handel ging nét wat anders. 'Gewoonlijk' werd drugs via de post verstuurd, maar Hydra werkte met treasures of schatten. De verkoper zocht een publieke plaats uit en begroef de treasures onder de grond of plakte deze door middel van magneten onder objecten zoals vuilnisbakken. De locatie van de schat werd doorgegeven en de koper kon beginnen aan zijn treasure hunt. 

Bitcoin Bank Mixer

De Duitse federale politie heeft samengewerkt met onder andere de Amerikaanse FBI om Hydra uit de lucht te kunnen halen. Opsporingsdiensten wereldwijd zijn blij met deze vangst; niet alleen om de drugshandel een klap toe te dienen, maar ook omdat er Bitcoin Bank Mixing activiteiten werden aangeboden. Cryptocurrencies zoals bitcoin konden vrij eenvoudig worden omgezet naar cadeaubonnen, debit cards of zelfs cash. Bij het offline halen van de dienst zijn 543 bitcoin in beslag genomen, goed voor zo'n 23 miljoen euro. Tot op heden is nog geen uitspraak gedaan over het aanhouden van verdachten.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: