NieuwNieuws

Tech & Crypto

Darknetmarktplaats Hydra offline gehaald

De darknet marktplaats Hydra is opgerold, meldt de Duitse politie. Er druppelt steeds meer informatie binnen, maar over aanhoudingen is nog geen uitspraak gedaan.

De Duitse federale Politie heeft dinsdag bekendgemaakt dat het de marktplaats Hydra heeft opgerold. Hydra was een darknet marktplaats, een marktplaats op het darknet die alleen via een TOR-browser te benaderen is. Op de marktplaats werd gehandeld in onder andere drugs, gestolen data en vervalste documenten. Hydra heeft in korte tijd een groot marktaandeel kunnen vergaren en was in zijn eentje goed voor zo'n 75% van de geschatte wereldwijde handel schrijft blockchain-analyse bedrijf Chainalysis. Er zouden ruim zeventien miljoen actieve gebruikers zijn en meer dan negentien duizend actieve verkopers. Hoewel er de laatste jaren geen jaarrekeningen van Hydra zijn gedeponeerd, worden de verkopen in 2020 alleen al geschat op zo'n 1,2 miljard USD.

Treasure hunt anno 2022

Hoewel Hydra niet de eerste - en ook zeker niet de laatste - darknet marktplaats is, is het wel een vreemde eend in de bijt. Toen in 2017 de Russische marktplaats RAMP (Russian Anonymous MarketPlace) offline werd gehaald, zag Hydra haar kans schoon en zette de marktplaats alles op alles om de grootste te worden. Er werd geadverteerd op Youtube en andere 'mainstream' kanalen en door middel van DDoS aanvallen op de servers van andere marktplaatsen werd de concurrentie op afstand gehouden. Ook de handel ging nét wat anders. 'Gewoonlijk' werd drugs via de post verstuurd, maar Hydra werkte met treasures of schatten. De verkoper zocht een publieke plaats uit en begroef de treasures onder de grond of plakte deze door middel van magneten onder objecten zoals vuilnisbakken. De locatie van de schat werd doorgegeven en de koper kon beginnen aan zijn treasure hunt. 

Bitcoin Bank Mixer

De Duitse federale politie heeft samengewerkt met onder andere de Amerikaanse FBI om Hydra uit de lucht te kunnen halen. Opsporingsdiensten wereldwijd zijn blij met deze vangst; niet alleen om de drugshandel een klap toe te dienen, maar ook omdat er Bitcoin Bank Mixing activiteiten werden aangeboden. Cryptocurrencies zoals bitcoin konden vrij eenvoudig worden omgezet naar cadeaubonnen, debit cards of zelfs cash. Bij het offline halen van de dienst zijn 543 bitcoin in beslag genomen, goed voor zo'n 23 miljoen euro. Tot op heden is nog geen uitspraak gedaan over het aanhouden van verdachten.

Sport

Oud-F1 chef Bernie Ecclestone (91) in Brazilië opgepakt wegens verborgen pistool(tje)

Lees verder

Schoolschutter Texas was net 18, kocht vuurwapen een week voor de shooting

Algemeen

Met zijn verjaardagsgeld kocht hij een semi-automatisch wapen, Ramos kondigde shooting aan in een SMS'je aan een Duitse tiener

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Rotterdam ruimt scherven op na teleurstelling Tirana: vernielingen en 72 arrestaties

Lees verder

Rellen in Rotterdam - Politie verwacht nog meer aanhoudingen

Lees verder

NFT's moeten nieuw leven blazen in postzegel-hobby

Lees verder

VVD wil dat kabinet kijkt naar slachtoffers Molukse gijzeling school Bovensmilde in 1977

Lees verder

Schoolschutter barricadeerde zich in klaslokaal

Lees verder

Gevallen van apenpokken in Nederland verdubbeld

Lees verder

Kabinet gaat gemeenten en provincies dwingen asielzoekers op te nemen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Tientallen verdwenen verkeersborden Terschelling duiken plotseling weer op

Lees verder

Vrouw op de vlucht loopt vast in nat beton

Lees verder

Klant van koffiebar in Florence belt politie wegens te dure koffie

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: