NieuwNieuws

Tech & Crypto

'Crypto binnen tien jaar mainstream'

Eerst ons kennisniveau opkrikken

Van de institutionele beleggers verwacht 88 procent dat cryptocurrencies binnen tien jaar wereldwijd mainstream worden. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van handelsplatform Bitstamp. Van de particuliere beleggers ligt die verwachting op 75 procent. Hierbij geldt: kennis is key. Hoe meer kennis over crypto, hoe groter het vertrouwen erin en hoe aannemelijker dat erin geïnvesteerd wordt. 

Meer kennis = meer vertrouwen

Zodra een particuliere belegger of institutionele belegger meer kennis heeft over cryptocurrencies neemt het vertrouwen er in toe. En vertrouwen is een belangrijke voorspeller van het aantal investeringen in crypto. Dit blijkt ook uit het onderzoek van Bitstamp: kennisgebrek weerhoudt een particuliere belegger van investeren in crypto. Vragen die spelen zijn welk handelsplatform is te vertrouwen? Hoe doe ik überhaupt mijn eerste investering? En: ik wil investeren, maar waar moet ik heen? 

Deze vragen geven duidelijk de tegenstrijdigheid rondom crypto weer. Aan de ene kant verwacht 87 procent van de respondenten dat crypto binnen tien jaar mainstream wordt. Aan de andere kant weet 33 tot 42 procent niet hoe ze hun eerste investering moeten doen. Werk aan de winkel dus om de kennis over het onderwerp te vergroten onder…. Tja, eigenlijk iedereen. 

Onbekend maakt namelijk onbemind. Maar ook: hoe meer kennis, hoe meer vertrouwen. Dit is precies hetgeen dat nodig is om crypto op te nemen in ons dagelijkse, financiële leven. 

Risico van investeren

Nog even over dat gebrek aan vertrouwen. Waar komt dit vandaan? Vooral het (financiële) risico dat investeren in crypto met zich meebrengt en de volatiliteit van de koers spelen een rol. Ook is er de aanname dat er nauwelijks regulatie bestaat voor crypto-investeringen. Nu is dit zeker een belangrijk punt van aandacht, maar eind 2021 hadden al 103 landen regulering ontwikkeld waar institutionele beleggers zich aan dienen te houden.       

Meeste vertrouwen in arme landen

Het vertrouwen in crypto is in ontwikkelde landen over het algemeen lager dan in minder ontwikkelde landen. Frankrijk bungelt ergens onderaan en ook Japan bijvoorbeeld heeft zijn reserves. Niger is een voorbeeld van een ontwikkelingsland land dat juist voorop loopt qua vertrouwen. De noodzaak om zich te verdiepen in crypto is hier waarschijnlijk groter. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat alle inwoners toegang hebben tot het financiële systeem. 

Om dit toe te lichten: voor het openen van een bankrekening dien je jezelf te kunnen identificeren met een paspoort. Je paspoort meenemen naar de bank is voor ons Nederlanders net zo logisch als het koekje bij de koffie. Alleen inwoners van minder bedeelde landen hebben lang niet altijd een identificatiedocument en kunnen dus bij voorbaat al geen rekening openen. 

Crypto brengt hier verandering in. Enige voorwaarde: het hebben van een smartphone. Een logische ontwikkeling dus dat in landen als Niger en India, waar de behoefte aan financiële inclusiviteit groter is, de kennis over crypto én het vertrouwen in crypto ook groter is. 

In onderstaande afbeelding zie je duidelijk de positieve relatie tussen kennis over crypto en het vertrouwen in het digitale geld. 

De landen waar veel kennis over crypto is onder particuliere beleggers
De landen waar veel kennis over crypto is onder institutionele beleggers
Het vertrouwen in crypto per land

Binnen 10 jaar is crypto mainstream

Van de institutionele beleggers verwacht 88 procent dat crypto in de komende tien jaar mainstream wordt. Onder particuliere beleggers is dit 75 procent. Het vertrouwen in crypto is dus groot en groeit op het moment dat de kennis erover toeneemt. Institutionele beleggers zijn in ieder geval van plan om meer over crypto te leren (33,8 procent) en hogere crypto-investeringen te doen (38 procent). 

Een goede ontwikkeling, want als je het rapport van Bitstamp mag geloven is crypto voorbestemd om deel uit te maken van onze maatschappij, maar mag de kennis over het onderwerp nog flink groeien. 

Bitstamp is een cryptocurrency exchange en actief sinds 2011. Aan het onderzoek van Bitstamp deden 5.502 institutionele beleggers mee en 23.113 particuliere beleggers uit 23 landen in Europa, Noord-Amerika, Latijns-Amerika, Afrika, het Midden-Oosten en Azië-Pacific.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: