NieuwNieuws

Tech & Crypto

Instagram start deze week met NFT´s

Een selecte groep Amerikanen mag als eerste de digitale verzamelobjecten delen op IG 

Kunstenaars van non-fungible tokens (NFT's) krijgen een nieuw podium: Instagram. Deze week kunnen makers en kopers van NFT's hun digitale kunst delen via het social medium. In eerste instantie gaat het om een test, kondigde Instagrams Adam Mosseri aan.

De NFT`s kunnen gedeeld worden op de tijdlijn, in stories of in berichten. Zie je een gave NFT voorbij komen in je tijdlijn dan wil je natuurlijk ook weten wie de kunstenaar en de eigenaar is. Deze details worden zichtbaar via een tag die gekoppeld is aan de NFT. Klik je hier op dan zie je onder andere de naam van de kunstenaar. 

Wat is een NFT ook alweer?

Een NFT is een token die gekoppeld is aan iets dat digitaal is. Het geeft zodoende uniek digitaal eigenaarschap weer. Je toont hiermee aan dat je eigenaar bent van een uniek bestand: jouw bestand is het origineel. Aangezien dit op een blockchain staat vastgelegd, valt dit niet te wijzigen en alleen jij kunt de NFT verhandelen.

In eerste instantie is de stap van Instagram richting NFT’s een test. Voor doorontwikkeling wil het platform namelijk eerst klein beginnen en leren van de community. Daarom is het aantal mensen dat deze week NFT´s op Instagram kan delen beperkt tot een selecte groep in Amerika. Nog even geduld dus voordat je jouw Bored Ape Yacht Club NFT kan showen op Instagram.

Spanningsveld tussen NFT´s en Instagram

Maar wacht even, NFT’s draaien op blockchaintechnologie. Een technologie die bekend staat om zijn decentrale karakter, oftewel peer-to-peer zonder tussenkomst van een grote, centrale partij. Waarom moet Instagram, dat juist centraal georganiseerd is, hier nu tussen zitten? Blockchain maakt een keten transparant waardoor er vertrouwen ontstaat. Zodra Instagram zich met NFT’s bemoeit, neemt de transparantie af en kan het vertrouwen afnemen. Meneer Mosseri erkent dit ‘spanningsgebied’ zoals hij dit zelf noemt en zegt met de testfase te willen ervaren hoe de vertrouwensfunctie van blockchaintechnologie samen kan gaan met Instagram. Wordt vervolgd dus. 

NFT´s passen goed bij Instagrams creators community

De uitbreiding van Instagram biedt een mooie kans om een nog groter publiek met NFT’s kennis te laten maken. Aangezien Instagram al een community van creators kent sluit het delen van digitale kunst als NFT’s hier goed op aan. Ook Facebook haakt binnenkort aan. Mark Zuckerberg, CEO van Instagram, meldt dat augmented reality gecombineerd wordt met NFT´s. Hoe dit werkt: bij augmented reality wordt er aan de echte wereld een 3D-laag toegevoegd die je via een bril kunt waarnemen. Een NFT zou je in die 3D-wereld kunnen plaatsen om er vervolgens van te genieten. Instagram is overigens niet het eerste social medium dat zich begeeft op het gebied van NFT’s. Op Twitter is het sinds januari dit jaar mogelijk om deze digitale kunst te tonen via de profielfoto van een gebruiker. 

Politiek

Collegewatch - Vrouwen aan de macht in Utrecht, omstreden Jos van Rey terug in Roermond

Lees verder

Sport

Koen Bouwman eerste Nederlandse winnaar van bergklassement in Giro

Lees verder

Wachtgeldwatch - Driekwart oud-ministers Rutte III heeft geen werk

Politiek

'Werkgevers weten niet wat een minister doet of kan'

Lees verder

Leclerc crasht NIET in FP1 #MonacoGP

Sport

Sterker nog: hij is de snelste

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vacature: school op bijna verlaten Schots eiland zoekt docent

Lees verder

Raadslid vergeet videovergadering op mute te zetten voor het schelden

Lees verder

Vrouw doodgereden, bestuurder rijdt door

Lees verder

Nederlander in Torremolinos doodgestoken na wedstrijd Feyenoord

Lees verder

Jude Law te zien in nieuwe Star Wars-serie

Lees verder

Amsterdammer woedend om laadpaalklevende Tesla-rijder

Lees verder

Ook flitsbezorger Getir ontslaat duizenden mensen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bakstenen met verdachte inhoud: politie vindt 100 pallets met drugsstenen

Lees verder

Amerikanen gearresteerd voor illegaal vervoeren van compleet huis

Lees verder

Ram veroordeeld tot drie jaar cel na bloeddorstige moord

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: