NieuwNieuws

Tech & Crypto

Instagram start deze week met NFT´s

Een selecte groep Amerikanen mag als eerste de digitale verzamelobjecten delen op IG 

Kunstenaars van non-fungible tokens (NFT's) krijgen een nieuw podium: Instagram. Deze week kunnen makers en kopers van NFT's hun digitale kunst delen via het social medium. In eerste instantie gaat het om een test, kondigde Instagrams Adam Mosseri aan.

De NFT`s kunnen gedeeld worden op de tijdlijn, in stories of in berichten. Zie je een gave NFT voorbij komen in je tijdlijn dan wil je natuurlijk ook weten wie de kunstenaar en de eigenaar is. Deze details worden zichtbaar via een tag die gekoppeld is aan de NFT. Klik je hier op dan zie je onder andere de naam van de kunstenaar. 

Wat is een NFT ook alweer?

Een NFT is een token die gekoppeld is aan iets dat digitaal is. Het geeft zodoende uniek digitaal eigenaarschap weer. Je toont hiermee aan dat je eigenaar bent van een uniek bestand: jouw bestand is het origineel. Aangezien dit op een blockchain staat vastgelegd, valt dit niet te wijzigen en alleen jij kunt de NFT verhandelen.

In eerste instantie is de stap van Instagram richting NFT’s een test. Voor doorontwikkeling wil het platform namelijk eerst klein beginnen en leren van de community. Daarom is het aantal mensen dat deze week NFT´s op Instagram kan delen beperkt tot een selecte groep in Amerika. Nog even geduld dus voordat je jouw Bored Ape Yacht Club NFT kan showen op Instagram.

Spanningsveld tussen NFT´s en Instagram

Maar wacht even, NFT’s draaien op blockchaintechnologie. Een technologie die bekend staat om zijn decentrale karakter, oftewel peer-to-peer zonder tussenkomst van een grote, centrale partij. Waarom moet Instagram, dat juist centraal georganiseerd is, hier nu tussen zitten? Blockchain maakt een keten transparant waardoor er vertrouwen ontstaat. Zodra Instagram zich met NFT’s bemoeit, neemt de transparantie af en kan het vertrouwen afnemen. Meneer Mosseri erkent dit ‘spanningsgebied’ zoals hij dit zelf noemt en zegt met de testfase te willen ervaren hoe de vertrouwensfunctie van blockchaintechnologie samen kan gaan met Instagram. Wordt vervolgd dus. 

NFT´s passen goed bij Instagrams creators community

De uitbreiding van Instagram biedt een mooie kans om een nog groter publiek met NFT’s kennis te laten maken. Aangezien Instagram al een community van creators kent sluit het delen van digitale kunst als NFT’s hier goed op aan. Ook Facebook haakt binnenkort aan. Mark Zuckerberg, CEO van Instagram, meldt dat augmented reality gecombineerd wordt met NFT´s. Hoe dit werkt: bij augmented reality wordt er aan de echte wereld een 3D-laag toegevoegd die je via een bril kunt waarnemen. Een NFT zou je in die 3D-wereld kunnen plaatsen om er vervolgens van te genieten. Instagram is overigens niet het eerste social medium dat zich begeeft op het gebied van NFT’s. Op Twitter is het sinds januari dit jaar mogelijk om deze digitale kunst te tonen via de profielfoto van een gebruiker. 

Algemeen

Politie grijpt in bij klimaatprotest A12, actievoerder Lucas Winnips gearresteerd

Lees verder

Politie vindt zes kinderen in Oostenrijkse wijnkelder

Algemeen

Vermoedelijke vader aangehouden

Lees verder

Italië boos op Ierland om waarschuwing op wijnen

Algemeen

Wijnlanden negeren alcoholische gezondheidsrisico's liever

Lees verder

'Kredietbeoordelaar Moody's werkt aan scoringssysteem stablecoins'

Tech & Crypto

Project in opstartfase

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Twee scholieren in Maastricht aangehouden om nepvuurwapens

Lees verder

Stikstoffabriek Zuidbroek inmiddels 1,5 jaar vertraagd (nu door ruziënde aannemers)

Lees verder

Musk sloopt weerbericht met Starlink-satellieten

Lees verder

Baas van biotechbedrijf bezig met verjongingskuur: longen van 18-jarige

Lees verder

Scheepswrak voor Britse kust blijkt Nederlands oorlogsschip

Lees verder

Nog duizenden mensen moeten langer wachten op medicatie

Lees verder

Rechter: Van opruiing verdachte activist Lucas Winnips mag niet naar A12-blokkade Den Haag

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Worstenlegger drijft eilanders tot waanzin met worst in brievenbus: 'Traumatisch'

Lees verder

Stroombesparende maatregel legt heel Pakistan plat: 'Geen grote crisis'

Lees verder

Doodgaan flink duurder door energiecrisis

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: