NieuwNieuws

Tech & Crypto

Instagram start deze week met NFT´s

Een selecte groep Amerikanen mag als eerste de digitale verzamelobjecten delen op IG 

Kunstenaars van non-fungible tokens (NFT's) krijgen een nieuw podium: Instagram. Deze week kunnen makers en kopers van NFT's hun digitale kunst delen via het social medium. In eerste instantie gaat het om een test, kondigde Instagrams Adam Mosseri aan.

De NFT`s kunnen gedeeld worden op de tijdlijn, in stories of in berichten. Zie je een gave NFT voorbij komen in je tijdlijn dan wil je natuurlijk ook weten wie de kunstenaar en de eigenaar is. Deze details worden zichtbaar via een tag die gekoppeld is aan de NFT. Klik je hier op dan zie je onder andere de naam van de kunstenaar. 

Wat is een NFT ook alweer?

Een NFT is een token die gekoppeld is aan iets dat digitaal is. Het geeft zodoende uniek digitaal eigenaarschap weer. Je toont hiermee aan dat je eigenaar bent van een uniek bestand: jouw bestand is het origineel. Aangezien dit op een blockchain staat vastgelegd, valt dit niet te wijzigen en alleen jij kunt de NFT verhandelen.

In eerste instantie is de stap van Instagram richting NFT’s een test. Voor doorontwikkeling wil het platform namelijk eerst klein beginnen en leren van de community. Daarom is het aantal mensen dat deze week NFT´s op Instagram kan delen beperkt tot een selecte groep in Amerika. Nog even geduld dus voordat je jouw Bored Ape Yacht Club NFT kan showen op Instagram.

Spanningsveld tussen NFT´s en Instagram

Maar wacht even, NFT’s draaien op blockchaintechnologie. Een technologie die bekend staat om zijn decentrale karakter, oftewel peer-to-peer zonder tussenkomst van een grote, centrale partij. Waarom moet Instagram, dat juist centraal georganiseerd is, hier nu tussen zitten? Blockchain maakt een keten transparant waardoor er vertrouwen ontstaat. Zodra Instagram zich met NFT’s bemoeit, neemt de transparantie af en kan het vertrouwen afnemen. Meneer Mosseri erkent dit ‘spanningsgebied’ zoals hij dit zelf noemt en zegt met de testfase te willen ervaren hoe de vertrouwensfunctie van blockchaintechnologie samen kan gaan met Instagram. Wordt vervolgd dus. 

NFT´s passen goed bij Instagrams creators community

De uitbreiding van Instagram biedt een mooie kans om een nog groter publiek met NFT’s kennis te laten maken. Aangezien Instagram al een community van creators kent sluit het delen van digitale kunst als NFT’s hier goed op aan. Ook Facebook haakt binnenkort aan. Mark Zuckerberg, CEO van Instagram, meldt dat augmented reality gecombineerd wordt met NFT´s. Hoe dit werkt: bij augmented reality wordt er aan de echte wereld een 3D-laag toegevoegd die je via een bril kunt waarnemen. Een NFT zou je in die 3D-wereld kunnen plaatsen om er vervolgens van te genieten. Instagram is overigens niet het eerste social medium dat zich begeeft op het gebied van NFT’s. Op Twitter is het sinds januari dit jaar mogelijk om deze digitale kunst te tonen via de profielfoto van een gebruiker. 

Bedwelmde Duitser 'parkeert' peperdure huur-Lambo in Zoetermeerse vangrail

Niet Doodchecken

'U gaat hier rechtdoor, kan dat?'

Lees verder

Piet Adema (57) nieuwe minister van Landbouw

Algemeen

Oud-voorzitter ChristenUnie volgt afgetreden Henk Staghouwer op

Lees verder

Zeker 125 mensen komen om bij gruwelijke voetbalrellen Indonesië

Sport

De stadionramp, waarbij 32 kinderen stierven, is een van de dodelijkste ooit

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Brandstofwatch: daling doorbroken, prijzen licht gestegen

Lees verder

Duizenden opgeroepen Russen afgekeurd voor het front

Lees verder

VIDEO - Deelnemer miljoenenjacht tikt feilloos alle hoge bedragen uit het spel

Lees verder

Liz Truss trekt belastingkeutel in: toch geen verlaging voor hoogste inkomens

Lees verder

Vader (41) met 167 km/u van A4 geplukt: 'bijna te laat voor K3-concert'

Lees verder

'Niet koning Charles, maar Steve Irwin moet op Australisch geld komen'

Lees verder

Syriër maakt TikToks van 'luxe' asiel-cruiseschip, Geert Wilders woest

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Man bijna twee maanden onterecht in gevangenis door administratief foutje

Lees verder

Limburgse scholieren bellen 112 en raken onwel vanwege deodorant in kantine

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: