NieuwNieuws

Tech & Crypto

44 hoge piefen bijeen in el Salvador voor “Banking the unbanked with bitcoin”

Eindelijk het eerlijke verhaal over bitcoin voor beleidsmakers

Op dit moment zijn afgevaardigden uit 44 landen bijeen in El Salvador om te luisteren naar de ervaringen en mogelijkheden van bitcoin in het eerste land dat het officieel gebruikte als betaalmiddel.

President Nayib Bukele kondigde gister vrij onverwachts met een tweet aan dat 44 landen in El Salvador samen zouden komen. Zijn tweet werd gevolgd met een serie nieuwe tweets waarin hij alle genodigde landen benoemd. 

Het evenement begon met het installeren van een bitcoin wallet op de telefoon van alle bezoekers, gevolgd door presentaties over hoe bitcoin bijdraagt aan de financiële inclusiviteit voor de bewoners met een minder goed werkend monetair systeem. 

Het IMF is niet blij

De bijeenkomst ligt gevoelig bij het IMF, welke keer op keer laat zien tegen bitcoin als betaalmiddel te zijn. 

Zo heeft het IMF meerdere keren aangegeven dat El Salavdor moet stoppen met bitcoin als betaalmiddel. Daarnaast heeft het onlangs een enorme lening verstrekt aan Argentinië, met de opmerkelijke voorwaarde dat het land het gebruik van cryptocurrency’s ontmoedigt om zijn financiële sector te beschermen. In het contract van het IMF staat:

“Om de financiële stabiliteit verder te waarborgen, nemen we belangrijke stappen om het gebruik van crypto-valuta’s te ontmoedigen met het oog op het voorkomen van witwassen, informaliteit en desintermediatie, om de financiële veerkracht van het land te versterken.”

Bij die eis gaat het instituut voor het gemak voorbij aan het feit dat die instabiliteit juist ontstaan is in het huidige systeem. Keer op keer heeft het IMF leningen onder voorwaarden gegeven, zonder dat het de problemen in het land oploste, laat staan de financiële veerkracht van het land versterkte. De ratio zou dan juist zeggen dat het misschien tijd is om eens iets nieuws te proberen.

De centrale bank gooit hier nog een schepje angstretoriek bovenop. Ze zeggen dat bitcoin gebruikt wordt door criminelen om geld wit te wassen en om terrorisme te financieren. Ze zijn vooral bezorgd om het pseudonieme karakter van de meeste crypto’s, zo kunnen ze gebruikt worden op grote schaal om drugsdeals, de aankoop van wapens, prostitutie, enzovoort te financieren.

Ook deze laatste opmerking laat zien dat er nog veel te leren valt over de technologie achter bitcoin. Namelijk; juist omdát bitcoin pseudoniem is, is de munt door het openbare karakter prima te volgen voor opsporingsinstanties. Keer op keer lopen criminelen tegen de lamp omdat ze denken anoniem te zijn, maar dat niet zijn.

En verder

Wat de uitkomst van de bijeenkomst in El Salvador zal zijn weten we nu nog niet. Maar het is voor de verandering wel een keer goed dat bankiers en politici het eerlijke verhaal van bitcoin te horen krijgen en ze kunnen ervaren hoe het werkt. El Salvador is één van de twee landen op aarde waar bitcoin een wettelijk betaalmiddel is. Het andere land is de Centraal Afrikaanse Republiek. De 44 aanwezige landen hebben gezamenlijk 1,3 miljard inwoners. Het evenement duurt drie dagen in totaal en vandaag was dag 1.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: