NieuwNieuws

Algemeen

Schoolschutter Texas was net 18, kocht vuurwapen een week voor de shooting

Met zijn verjaardagsgeld kocht hij een semi-automatisch wapen, Ramos kondigde shooting aan in een SMS'je aan een Duitse tiener

De 18-jarige Amerikaan die dinsdag het vuur opende op een basisschool in Texas had zijn wapen net een week. Salvador Ramos was op 16 mei 18 jaar geworden. Een dag later, precies zeven dagen voor de bloederige schoolshooting kocht hij met zijn verjaardagsgeld een semi-automatisch wapen. Een paar dagen erop kocht hij er nog een. In Texas is de aankoop en het bezit van semi-automatische wapens voor mensen die net 18 zijn sinds een jaar onder voorwaarden toegestaan.

De Texaan schoot kort voor het beschieten van de school zijn oma door het hoofd. Ramos schoot op de school in Uvalde negentien basisschoolkinderen en twee leraren dood. De jonge schutter werd door politieagenten doodgeschoten.

Had het wapen net een week

Het duurde een krappe week wapenbezit voordat Salvador Ramos zijn eerste slachtoffer maakte. Na een ruzie met zijn oma, bij wie de tiener woonde, schoot hij haar in het gezicht. Hierop zou hij met haar auto naar de Robb Elementary School zijn gereden. Ramos dumpte de auto half in een greppel en opende eerst het vuur op een uitvaartcentrum tegenover de school. Hierbij raakte niemand gewond.

Daarop snelde de schutter de school in van waaruit hij twee politieagenten beschoot die op de melding afkwamen. Beide raakten gewond. Ramos ging een klaslokaal binnen en sloot zichzelf met de klas 9- en 10-jarigen op door de deur te barricaderen. Daarna nam hij de kinderen onder vuur. Zeker 19 van hen hebben dit niet overleefd.

Onzekere indruk

In de kleine gemeenschap van Uvalde, zo'n 16.000 mensen, was de Ramos voor velen een bekende. De laatste tijd woonde hij bij zijn grootmoeder omdat hij met zijn moeder soms hevige ruzie had. Op de basisschool werd Ramos vanwege zijn slis en afwijkende kledingstijl gepest. Op de middelbare school werd hij wat teruggetrokkener. Hij rondde de middelbare school niet af.

Ramos werkte bij een lokaal fastfoodrestaurant. Naar verluidt maakte hij een onzekere indruk en durfde hij mensen niet goed recht in de ogen aan te kijken, aldus de NOS. Naast zijn timide karakter kon hij heel erg uitvallen tegen vrouwelijke collega's en viel hij sommige via sms-berichten lastig.

Kondigde schietpartij aan

De 18-jarige schutter kondigde zijn actie enkele minuten van te voren aan. Ramos had contact met een 15-jarig meisje in Duitsland, die hij eerder deze maand online had leren kennen. CNN sprak met de tiener uit Frankfurt. Zij kreeg minuten voor de dodelijke schietpartij een aantal alarmerende berichten.

''I just shot my grandma in het head', stuurde de schutter dinsdag aan het eind van de ochtend naar het Duitse meisje. Kort daarvoor zou hij hebben geklaagd over zijn grootmoeder. ''Het is hinderlijk.'' Ogenblikken na de mededeling dat hij zijn oma had beschoten kondigde Ramos aan dat hij een basisschool overhoop ging schieten. De 18-jarige Texaan verstuurde dit bericht om 11.21 uur lokale tijd. Nog geen tien minuten later werden de hulpdiensten ingelicht dat er een schietpartij aan de gang was op de basisschool.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: