NieuwNieuws

Tech & Crypto

Centraal Afrikaanse Republiek wil nieuwe start met crypto en blockchain

Nieuwe digitale infrastructuur, eigen munt en crypto eiland 

De hervormingsplannen van de digitale en financiële infrastructuur van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) lekten in april jl. al uit, nadat er een wet was aangenomen die bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte. Gisteren avond werden de plannen dan eindelijk officieel aangekondigd tijdens het Sango Coin Genesis Event. Een aantal Nederlanders - Jan Scheele, Yannick Dols en Vince Meens, erbij en dachten mee.

Centraal Afrikaanse Republiek

Bij de meesten zal de Centraal Afrikaanse Republiek niet direct een belletje doen rinkelen. Het land ligt midden op het Afrikaans continent, naast landen als Tsjaad en Zuid-Soedan en zonder toegang tot zee. Na het in 1960 onafhankelijk worden van Frankrijk heeft het land talloze corrupte regeringen gehad en de afgelopen jaren stonden in het teken van een zware burgeroorlog. In 2017 werd het land uitgeroepen tot armste land ter wereld met een BBP per capita van nauwelijks 650 USD.

President Faustin-Archange Touadera wil de negatieve spriaal voor eens en altijd keren. En hij weet hoe het is om van niets iets te maken: hij werd geboren als zoon van arme boeren, ging wiskunde studeren en deed onder meer een PhD wiskunde in Frankrijk met cryptografie als een van zijn favoriete onderwerpen. Als hoogste politieke functionaris is zijn missie het land te hervormen. Die hervorming begint bij de financiële infrastructuur. Burgers moeten weer kunnen sparen, moeten weer kunnen handelen met elkaar en moeten elkaar vooral weer gaan vertrouwen. 

Alles op de blockchain

Om dit onderling vertrouwen te herstellen, wordt volop ingezet op blockchaintechnologie. Bijzonder om te zien is dat niet één probleem wordt aangepakt, maar wel tien tegelijk. De belangrijkste is ongetwijfeld de tokenization van de natuurlijke grondstoffen. De fysieke grondstoffen krijgen hierbij een digitale token of digital twin die makkelijker is over te dragen. Hoewel de bevolking straatarm is, is het land rijk aan grondstoffen. Er zit nog voor biljoenen USD aan grondstoffen in de grond die het land nu beetje bij beetje ten gelde wil maken. Investeerders kopen de tokenized grondstoffen, die in de toekomst gewonnen zullen worden. De CAR gebruikt het geld als investering voor wederopbouw van het land. 

Ook wordt er gewerkt aan een digitale munt met eigen cryptowallet. Het op fiat gebaseerde en door centrale banken uitgegeven geld is teveel onderhevig aan inflatie, en dus wil President Touadera een nieuwe koers varen. Met de Sango coin hoopt hij dat er een precedent wordt geschapen voor andere Afrikaanse landen. 

Jan Scheele, ondernemer en directlid van Stichting Blockchain Netherlands, is onder meer betrokken bij de advisering rondom de digitale strategie van de CAR. En hij vindt het een mooie ontwikkeling: 'De CAR heeft een historie van corruptie en burgeroorlogen, dit verleden willen zij nu achter zich laten met crypto-infrastructuur die nog véél verder gaat dan in El Salvador. Van belastingvoordelen voor bedrijven tot eigenaarschap op de blockchain en van een eigen munt tot een crypto eiland. Alles komt straks op de blockchain."  

Maar er is meer: eigenschap en kadasterdata wordt in de toekomst vastgelegd op transparante, niet te frauderen blockchains en er komen belastingvoordelen voor buitenlandse bedrijven en werknemers die zich in het land vestigen. De geboorteaktes en certificaten van burgers worden als NFT uitgegeven en voor niet-inwoners komt een e-residency programma dat vergelijkbaar is met dat van Estland. Iedereen kan straks makkelijk en snel digitaal inwoner worden van de CAR en zo een bankrekening openen of een bedrijf beginnen. Ook stemmen kan straks veilig en transparant via de blockchain en zoals een goed web3 project betaamt is er ook nagedacht over een eigen metaverse. Terugkijken kan hier

Waterstand in de Rijn vandaag lager dan ooit gemeten

Algemeen

Vorige record stamt uit oktober 2018

Lees verder

'Eerste versie van app voor Europees DigiD moet volgend jaar klaar zijn'

Tech & Crypto

Van Huffelen wil inzetten op open-source voor omstreden Europese digitale identiteit 

Lees verder

Japanse jeugd drinkt veel te weinig, en daar gaat de fiscus wat aan doen

Niet Doodchecken

Dat is nog eens een goede zaak, hé!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Slechts 1 procent van huizenaanbod is beschikbaar voor modaal inkomen

Lees verder

Menselijke resten in geveilde koffer blijken kinderlijken

Lees verder

'Nederlandse Triatlonbond stortte atleten in eenzaamheid en depressie'

Lees verder

Noren gaan standbeeld voor gedode walrus Freya neerzetten

Lees verder

Man met kruisboog wilde Queen Elizabeth vermoorden

Lees verder

Airbnb jaagt met speciale software op huisfeesten

Lees verder

Spaanse vrouw beschuldigt Dance Valley-directeur van verkrachting

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

'Oud-premier Australië maakte zichzelf schaduwminister van drie ministeries'

Lees verder

Katten in Duitse Walldorff eindelijk weer uit lockdown

Lees verder

Strandganger doorboord door wegvliegende parasol

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: