NieuwNieuws

Algemeen

Huiszoeking Trump: Garland wil bevel openbaren, man (42) gedood na bestormen FBI

Volgens Wa-Po was FBI op zoek naar vertrouwelijke documenten over nucleaire wapens

Het huiszoekingsbevel waarmee de FBI de Mar-a-Lago-residentie van Donald Trump overhoop haalde moet openbaar worden. Dat bepleit Justitieminister Merrick Garland. Hij hoopt dat hiermee de onrust rondom de 'raid' wat zal bekoelen. Garland stemde in met de huiszoeking en verdedigde deze gisteravond in een persconferentie. De huiszoeking die werd verricht door tientallen FBI-agenten zorgt voor de nodige onrust. 

Bij Mar-A-Lago verzamelden zich na het nieuws hordes met Trump-supporters die massaal steun betuigden aan de oud-president. Ook op online-fora gaat het los. Aanhangers van de voormalig president roepen als gevolg van de huiszoeking op om in actie te komen. Er zou zelfs worden opgeroepen tot een moordaanslag op Garland.

Gistermiddag bestormde een gewapende man het FBI-kantoor in Cincinnati. Hierop volgde een achtervolging. De 42-jarige Ricky Shiffer werd ingesloten, maar de autoriteiten slaagden er niet in hem aan te houden. Na onderhandelingen die op niets uitdraaiden trok hij zijn wapen en werd hij neergeschoten. Shiffer, die volgens CNN ook betrokken was bij de Capitoolbestorming op 6 januari 2021, is aan zijn verwondingen bezweken.

 (Tekst gaat verder onder de video) 

Kritiek

De Mar-a-Lago-raid van maandagavond komt de FBI op forse kritiek te staan. In de persconferentie verwierp Garland deze kritiek. De Justitieminister ligt zelf onder vuur. Een aantal congresleden van de Republikeinse partij oordeelt hard over de inval. Volgens hen is het goedkeuren van de huiszoeking een 'politiek gemotiveerde heksenjacht', meldt Fox News.

Ex-president Trump maakte maandagvond zelf wereldkundig dat de FBI zijn villa binnenviel. Garland zei in zijn persconferentie niets te kunnen zeggen over de aanleiding van de inval. Mede daarom zegt Justitieminister Garland voor openbaarmaking van het huiszoekingsbevel te pleiten. Dit zou meer duidelijkheid moeten geven over de aanleiding van de inval. 

Het is nu aan een rechter om te oordelen of dit verzoek wordt ingewilligd. Donald Trump kan bezwaar maken tegen de bekendmaking. Of hij dit gaat doen heeft de voormalig POTUS nog niet bekendgemaakt. Ondertussen zinspeelt Trump op deelname aan de presidentsverkiezingen van 2024. Hij beweert ook dat de huiszoeking en het onderzoek een opzetje zijn om zijn potentiële terugkeer ze ontregelen.

(Tekst gaat verder onder de tweet)

Documenten

Waar de 'feds' maandag precies naar op zoek waren is nog niet bekendgemaakt. Mogelijk zochten de FBI-agenten naar vertrouwelijke staatsdocumenten. Al sinds Trumps uittocht uit het Witte Huis is er gesteggel tussen the Don en het Nationaal Archief (NARA). Trump 'ontvoerde' meerdere dozen presidentiële documenten naar zijn Mar-a-Lago-residentie. 

Een deel van de documenten werd eerder al aan het NARA afgestaan. Rondom de resterende documenten ontstond een strijd die nu schijnbaar tot explosief een hoogtepunt komt. The Washington Post beweert dat het zelfs zou gaan om documenten die van doen hebben met nucleaire wapens.

Nare Jongens Podcast met Bas Paternotte en Jan Dijkgraaf - Media Special

Politiek

Met Remkes, Kaag, Vullings, Verhofstadt, Sener, Jinek, Linda en Angela de Jong

Lees verder

18 jaar cel en tbs voor doodsteken moeder voor ogen van kinderen

Algemeen

Straf valt aanzienlijk hoger uit dan eis

Lees verder

Brandweer ingeschakeld voor verwijderen van metalen cockring

Niet Doodchecken

'Bedoeld om de penis groter te maken'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Man levert video 19 jaar te laat in bij videotheek

Lees verder

FDF: Gedwongen opkoop is een absolute no-go

Lees verder

Man gered na beklimmen Mont Blanc in trainingspak

Lees verder

Video - Sigrid Kaag (D66) krijgt woedeaanval in Vak K

Lees verder

Vier Is Te Veel verkozen tot allerslechtste tv-programma van 2022

Lees verder

Man die dertien jongetjes misbruikte krijgt 12 jaar cel en tbs tegen zich geëist

Lees verder

Universiteit van New York ontslaat docent vanwege 'te moeilijke lessen'

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

VIDEO: Man wil inbreken in Chinees restaurant Velp, raakt klem en moet worden bevrijd

Lees verder

Voormalig inbreker met adviesbureau tegen inbrekers vast wegens inbraak

Lees verder

Stalker raakt verstrikt in gordijnen, slachtoffer bevrijdt hem

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: