NieuwNieuws

Politiek

Sywert Tapes: 'We gaan gillend rijk worden'

'We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair'

Het Openbaar Ministerie bezit bandopnamen over de mondkapjesdeal waarop te horen is dat Sywert van Lienden en zijn compagnons Bernd Damme en Camille Van Gestel al in een vroeg stadium plannen maakten voor een 'commercieel avontuur'. "We gaan gewoon die shit naar Nederland halen en we worden miljonair." Dat schrijft de Volkskrant woensdag. "In ieder geval is één eis dat we alle vier gillend rijk worden, want het is één grote middelvinger van de overheid. Ik ga dit echt serieus voor geen goud vrijwillig doen."

Opgenomen via Zoom

Omdat veel gesprekken tijdens de coronacrisis via Zoom of per telefoon verliepen, was het in die periode relatief eenvoudig om gesprekken op te nemen. Meerdere hoofdrolspelers, onder wie Van Lienden, hebben talloze tapes gemaakt, al ontkent de mediapersoonlijkheid dat te hebben gedaan.

Van Lienden denkt met zijn Hulptroepen Alliantie bij uitstek in staat te zijn om de zorg te voorzien van mondkapjes. Hij wil samen met partners als Coolblue en Flexport alles in eigen hand houden: inkoop in China, transport, opslag, distributie in Nederland. De overheid laat al meteen merken daar niets voor te voelen. De vrees is dat de Hulptroepen Alliantie vooral gaat concurreren met de eigen inkoop- en distributieorganisatie die in allerijl is opgericht: het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH). De overheid wil centraal inkopen en centraal distribueren. Van Lienden moet daar niet doorheen fietsen.

‘Hoe de overheid mij dwong miljonair te worden’

Van Lienden suggereert in de opgenomen bespreking dat VWS hem een pact heeft voorgesteld: als hij stopt met Hulptroepen Alliantie, krijgt hij in ruil een goudomrande deal. Volgens Van Lienden zal dat ook de titel worden van het boek dat hij ooit wil schrijven: ‘Hoe de overheid mij dwong miljonair te worden’.

Goodfellas, kent u die film?

Van Lienden drukt Saskia van Huijgevoort - een partner die later zal afhaken omdat ze de commerciële lijn niet ziet zitten - tijdens een Zoom-vergadering op het hart om haar mond te houden. "Bernd, Camille en ik hebben de afspraak… als het over dit soort bedragen gaat, dat je absoluut je waffel houdt. Ook met de krant, familie, vrienden, kennissen, buren… We zullen je niet vergeten. Je ziet wat er hier nu gebeurt, je deelt gewoon mee, maar het is eigenlijk natuurlijk gewoon een groot schandaal wat hier aan het gebeuren is… Geen nieuwe auto, geen nieuwe huizen, geen nieuwe kleren." Goodfellas, kent u die film?

In een reactie zegt Van Lienden tegen de krant: "Sommige teksten uit het gesprek zijn best ongelukkig en sluiten ook niet aan bij mijn intenties van destijds of bij mij als persoon."

Het Openbaar Ministerie verdenkt Van Lienden, Damme en Van Gestel van verduistering, oplichting en witwassen en heeft beslag gelegd op hun bankrekeningen en bezittingen in Nederland, Zwitserland en Luxemburg. Coolblue en Randstad hebben aangifte gedaan van oplichting.

Herfstweer creëert drukste ochtendspits van het jaar

Algemeen

Iedereen in de rij

Lees verder

Nieuwe verdachte aangehouden in moordzaak Peter R. de Vries

Algemeen

Opgepakt in Polen

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Kabinet gooit Groningse gasvelden op waakvlam

Lees verder

Zes beveiligers verdacht van betrokkenheid bij dood 37-jarige Poolse festivalganger

Lees verder

Terror-chihuahua poept vrouw de mond vol: 'Ik lag drie dagen in het ziekenhuis'

Lees verder

Dagelijks werd haar graf bevuild: Michael filmt hoe ex van moeder op haar graf pist

Lees verder

Thierry Baudet vader van 'kerngezonde zoon'

Lees verder

7 kinderen en 6 volwassenen op Russische school afgemaakt door man in 'nazi-shirt'

Lees verder

Brandstofprijzen blijven voorzichtig dalen

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Bierprijzen in Engeland voorlopig niet omhoog

Lees verder

Beschonken bestuurder heeft bijzonder excuus: 'Mijn hond reed'

Lees verder

Onderzoek wijst uit: foetussen vinden boerenkool smerig

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: