NieuwNieuws

Algemeen

OM eist 12 jaar in zaak aanslag Telegraaf

'Brute aanslag op persvrijheid'

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep twaalf jaar gevangenisstraf voor de nu 29-jarige Amsterdammer Bilal el H. Hij zou betrokken zijn bij de aanslag op het gebouw van de Telegraaf in juni 2018.  Een gestolen Volkswagen Caddy-bestelbus boorde zich in de nacht van 26 juni 2018 in de gevel van het gebouw van De Telegraafredactie in Amsterdam. Daarna werd de auto in brand gestoken en volgende een explosie waarbij een deel van het pand zwaar beschadigd raakte. De dader vluchtte in een Audi, die later uitgebrand werd teruggevonden. Eerder werd hij veroordeeld tot tien jaar.

Autoleverancier van de onderwereld

Het OM stelt dat de verdachte de gebruikte Caddy heeft gestolen. Ook is hij verantwoordelijk voor de inzet van een tweede vluchtauto die nacht en de brandstichting in de als vluchtauto gebruikte Audi. Hij wordt door het OM gezien als de spil bij de uitvoering van de aanslag. Volgens het Openbaar Ministerie is hij daarom ook als medepleger schuldig aan de brandstichting, het teweeg brengen van een ontploffing en het beschadigen van het Telegraafgebouw.

Het OM kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar gestolen auto’s. Hij wordt door het OM gezien als de leider van een organisatie die zich bezighield met het stelen en helen van auto’s die vervolgens werden gebruikt voor criminele doeleinden. Sommige  gestolen auto’s werden geleverd met jerrycans met brandbare (vloei)stoffen en een aansteker om de voertuigen na gebruik in brand te steken. Verdachte stond vandaag ook voor deze feiten terecht.

'Brute aanslag op persvrijheid'

De advocaat-generaal stond tijdens de zitting stil bij de impact van de aanslag, op zowel de medewerkers van de Telegraaf als op de maatschappij. In een democratische, vrije samenleving is de persvrijheid een groot goed. Deze brute aanslag heeft voor iedereen voelbaar een schok in de samenleving veroorzaakt. De samenleving reageerde dan ook begrijpelijkerwijs verontwaardigd. Een klap in het gezicht van de vrije pers. Het is verdachte zwaar aan te rekenen dat hij zich hiervoor heeft geleend en daardoor een belangrijke rol heeft gespeeld bij die poging om de persvrijheid aan te tasten.”  

Behalve tegen deze verdachte diende er deze week nog een hoger beroep tegen twee andere mannen. Zij hadden een kleinere rol, ze zouden de vluchtauto hebben opgehaald. Tegen hen eiste het OM in hoger beroep drie maanden gevangenisstraf. Volgens het OM kon niet worden vastgesteld dat zij wisten waarvoor de Audi gebruikt zou gaan worden.

Algemeen

Syrische verdachte steekpartij Annecy verzet zich tegen bewakers en zwijgt

Lees verder

Glamorama

Enzo Knol zat als 17-jarige honderd dagen in jeugdinstelling vanwege drugsgebruik

Lees verder

Algemeen

Rijksrecherche doet onderzoek naar dood getaserde arrestant in Rotterdam

Lees verder

Ruben Nicolai gaat terugkeer Doet-ie 't of doet-ie 't niet presenteren

Glamorama

RTL haalt retro succesformule in huis

Lees verder

Ook Zuid-Holland zegt sorry voor slavernijverleden

Algemeen

'Had niet mogen gebeuren'

Lees verder

Voorlopig geen nieuwe tabakswinkels in Utrecht

Algemeen

Stad loopt voor op nieuwe wetgeving

Lees verder

Meer NieuwNieuws

OM in hoger beroep tegen vrijlating verdachte coronaverpleger

Lees verder

Sportsupplement kan veroudering vertragen

Lees verder

Vrouw neemt 23 familieleden mee naar blind date

Lees verder

SP verklaart oorlog aan denktank Rob de Wijk

Lees verder

Uit Italië gestolen schilderij na zestig jaar gevonden in Middelburg

Lees verder

Slachtoffers steekpartij in Frankrijk in kritieke toestand in ziekenhuis

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Het eerste EK Seks is in aantocht en zoekt nog deelnemers

Lees verder

Vermiste hond na acht maanden weer terug bij baasje

Lees verder

Klachtenregen om Heineken-posters: modellen lijken te jong

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: