NieuwNieuws

Tech & Crypto

Indexbeleggen in crypto in opkomst?!

Alles wijst erop: op de lange termijn de beste strategie

Deze week werd bekendgemaakt dat Cryptobeurs Binance index-producten gaat aanbieden aan haar klanten. Het werd gebracht als een noviteit in de nog jonge cryptosector, maar toch bestaat dit fenomeen alweer een tijdje.

Indexbeleggen

Hoewel indexbeleggen op iedere markt kan worden toegepast, is het met name populair bij aandelen. De bekendste Nederlandse aandelenindex is de AEX, een weerspiegeling van de 25 grootste bedrijven die genoteerd zijn aan de Amsterdamse effectenbeurs. Beleg je dus in een AEX index-fonds, dan beleg je in al deze 25 bedrijven en niet in één of een paar aandelen. Indexbeleggen volgt hiermee de koers van de markt. De cijfers wijzen uit dat dit een meer logische beleggingsstrategie is dan beleggen in een fonds of in losse aandelen; onderzoek van SPIVA wijst uit dat over de afgelopen tien jaar gemeten 88%van de Europese fondsen slechter presteerde dan de Europese graadmeter (S&P Europe 350). Met andere woorden: beleggers kunnen in 88% van de gevallen beter in een index investeren dan in een fonds.       


Indexbeleggen in crypto

Indexbeleggen in crypto werkt net zo als met aandelen; je belegt niet in één of twee coins, maar in een mandje van verschillende cryptocurrencies. Binance gaat hiervoor een product aanbieden dat is gebaseerd op de top 10 coins op CoinMarketCap, waarbij deze coins allemaal dezelfde (10%) weging krijgen. Een goede ontwikkeling dat indexbeleggen ook bij cryptocurrencies voet aan de grond weet te krijgen, maar dit is dus niets nieuws. 

Mercury Redstone was in 2019 in Nederland de eerste die indexbeleggen naar de retailmarkt bracht. Het in Amsterdam gevestigde bedrijf biedt haar klanten een beleggingsproduct van MarketVector, een dochteronderneming van het Amerikaanse VanEck. De index is opgebouwd uit 25 coins, waaronder bekende coins als bitcoin (21%), ether (15%) en solana (5%), maar ook minder bekende als avalanche (3%) en FTX (2%). De percentages veranderen iedere maand en worden in de portfolio van de klant automatisch geindexeerd. Het grote voordeel van indexbeleggen is risicospreiding; er zijn volgens CoinGecko meer dan 13.000 cryptocurrencies waarin geinvesteerd kan worden, dus kiezen is vaak lastig, wat ook de reden is dat het overgrote gedeelte van de beleggers geld verliest met zijn beleggingen. 

Het mooie aan indexbeleggen is dat je niet meer hoeft te kiezen; je volgt simpelweg de markt. Managing partner van Mercury Redstone Boudewijn Rooseboom: 'Op de lange termijn is indexbeleggen uiteindelijk de enige logische keuze. Je stapt in op moment X en hoeft tot je uitstapt op moment Y - afhankelijk van je investeringshorizon - niet meer om te kijken naar je belegging. Dit zorgt voor minder emotie en meer rust in het hoofd van de belegger en bovendien scheelt het tijd. Hoe langer je beleggingshorizon, hoe voordeliger en dus verstandiger indexbeleggen is. Op een termijn van 10 jaar versla je zo'n 80 tot 85 procent van de markt'. Mercury Redstone heeft een paar duizend klanten met een belegd vermogen variërend van 2.500 euro tot enkele tonnen. De fondsen worden niet zelf beheerd, maar door de Amerikaanse cryptobeurs Kraken en sindskort ook het Nederlandse Bitvavo.    

Ook het Amstelveense DemaTrading ziet het percentage indexbeleggers maar één kant opgaan: omhoog. 'Het toevoegen van een indexproduct geeft aan dat Binance de markt toegankelijker maakt' stelt DemaTrading co-founder Demian Voorhagen. Voor Binance is een dergelijk product goed zelf te maken, voor veel andere partijen is dit te complex. Dat is waar DemaTrading bij helpt, zodat mensen makkelijker en veiliger kunnen beleggen in deze opkomende markt'.  

Berghuis beboet na uithalen naar schreeuwende toeschouwer

Sport

Stoppen sloegen door na vermeende racistische verwensing

Lees verder

Westlandse wijkagenten doen macabere vondst op strand: 'Nabestaanden achterhalen'

Niet Doodchecken

Zitten die in zak en as?

Lees verder

VIDEO: Ajax-aanvaller Berghuis geeft fan klap na duel tegen Twente

Sport

'Brobbey uitgescholden voor kankerzwarte'

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Turkse verkiezingen: Erdogan stevent af op winst

Lees verder

Ontknoping Eredivisie: PSV verzekert tweede plaats, Ajax verliest

Lees verder

Freek Vonk blij: parasieten in zijn been maken het goed

Lees verder

Politie boos op OM over niet vervolgen XR-activisten

Lees verder

Man ligt 5 maanden onopgemerkt dood in flat Den Bosch

Lees verder

Video - Rapper Boef featuring (deep fake) Geert Wilders

Lees verder

Nintendo krijgt PC-gamers op de knieën: software voor Wii-spellen geweerd van Steam

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Rusland wil vakantiehuisje Zelensky verkopen

Lees verder

Passagier opent vliegtuigdeur tijdens landing

Lees verder

Basisschool vergeet kind van 4 na schoolreisje

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: