NieuwNieuws

Politiek

Kamervoorzitter Vera Bergkamp (D66) blijft aan

Eerder vandaag stapte de ambtelijke top van de Kamer op

Vera Bergkamp blijft aan als voorzitter van de Tweede Kamer. Dat zegt Bergkamp donderdagavond in reactie op het vertrek van de ambtelijke top van de Tweede Kamer. De Kamervoorzitter betreurt het opstappen van de griffier en een deel van het managementteam, maar verbindt hier voor zichzelf geen consequenties aan. 

 "Ik ben ook overvallen, het is nu belangrijk om de boel weer bij elkaar te houden'', aldus Bergkamp. De Kamervoorzitter wil dat het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Arib doorgaat, juist omdat ambtenaren zich niet veilig voelen. Maandag wordt de Tweede Kamer geïnformeerd hoe het onderzoek precies zal worden voortgezet.

Griffier Simone Roos en meerdere leden van het managementteam Tweede Kamer stapten eerder vandaag op. ''Omdat wij onze taken niet meer naar eer en geweten en veilig kunnen uitoefenen, kunnen wij onze verantwoordelijkheid niet langer nemen'', verklaarde Roos. ''Daarom heb ik besloten, met pijn in het hart, vandaag mijn taken neer te leggen.''

De griffier en een groot deel van het management stappen op in verband met het onderzoek naar oud-Kamervoorzitter Khadija Arib. De slepende kwestie drukt de afgelopen maanden haar stempel op het Kamervoorzitterschap van Bergkamp.

Reconstructie

28 september komt dan PvdA-kamerlid Arib in opspraak vanwege vermeend 'grensoverschrijdend gedrag'. Volgens anonieme klachten voerde Arib als Kamervoorzitter een 'schrikbewind'. Als gevolg van de aantijgingen besluit het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Het onderzoek wordt door het voltallige presidium gesteund. Ook de ambtelijke leiding, die eerder vandaag opstapte, bevestigt de geformuleerde klachten.

Diezelfde avond reageert Arib als door een wesp gestoken op de beschuldigingen. Naar eigen zeggen wordt ze via de media op de hoogte gesteld van het onderzoek. Op twitter schrijft ze: ''Ik eis van Vera Bergkamp (D66) een verklaring over deze werkwijze. Dit staat haaks op zorgvuldigheid en een sociaal veilige werkomgeving.'' In een reactie stelt Arib geschrokken te zijn van de beschuldigen en deze verre van zich te werpen. ''Zo zit ik niet in elkaar.'' Toch is het niet de eerste keer dat dergelijke aantijgingen tegen Arib worden geuit. De oud-Kamervoorzitter werd in februari 2021 door RTL Nieuws neergezet als controversieel. Arib spreekt destijds van karaktermoord.

Een dag later maakt Arib bekend niet mee te werken aan het onafhankelijk onderzoek. Er is volgens de PvdA-politica sprake van een 'lastercampagne en politieke afrekening'. "Ik ben geen verantwoording verschuldigd aan mevrouw Bergkamp of het presidium, zij zijn niet mijn werkgever", aldus Arib. De lastercampagne is volgens haar niet nieuw. "Dat deed zij ook in de aanloop naar de verkiezing van de nieuwe Kamervoorzitter." Hiermee doelt Arib op het artikel van RTL Nieuws in de winter van 2021.

Arib beweert dat Vera Bergkamp actief op zoek is gegaan naar klachten, vanaf juli dit jaar. Toen werd Arib gekozen als voorzitter van de Corona-commissie die een parlementaire enquête gaat voorbereiden. Dat het voorzitterschap van Arib niet voor iedereen prettig is geweest, kan ze begrijpen. "Toen ik Kamervoorzitter werd heeft de Tweede Kamer mij gevraagd orde op zaken te stellen in het ambtelijke apparaat van de Kamer. In die positie neem je soms besluiten die mensen niet prettig vinden of zijn er veranderingen waar mensen niet blij mee zijn."

Ultimatum, aangifte en opstappen

1 oktober staat het volgende hoofdstuk in 'Aribgate' op alle nieuwssites. SP, PvdD, BBB en Pieter Omtzigt eisen opheldering van Kamervoorzitter Bergkamp. Volgens de Kamerleden is 'het vertrouwen in de democratie en onze instituties' in het geding. Een vragenlijst van drie pagina's wordt bij Bergkamp neergelegd. 

Enkele uren later stapt Arib op als Kamerlid. In haar verklaring schrijft ze dat het gebrek aan steun vanuit haar eigen fractie voor het ultimatum van de oppositie één van de druppels was. 

De volgende dag kondigt Bergkamp aan aangifte te doen van 'het lekken van vertrouwelijke informatie'. Volgens de Kamervoorzitter zou er informatie zijn gedeeld met de media, waardoor het onderzoek onder de aandacht kwam. Ook meent Bergkamp aanwijzingen te hebben dat Arib, in tegenstelling tot haar eigen beweringen, wel voortijdig van het onderzoek op de hoogte was. Op dit moment onderzoekt de Rijksrecherche de zaak, meldt de Telegraaf donderdag. Op lekken staat maximaal een jaar celstraf of een geldboete van 22.500 euro.

4 oktober stapt na Arib uit de Kamer, partijgenoot Henk Nijboer op uit het presidium. Het dagelijks bestuur stond unaniem achter het onderzoek naar de oud-Kamervoorzitter. Dus ook PvdA-er Nijboer. Zijn beslissing is dan ook een direct gevolg van het onderzoek. Volgens Nijboer wordt hij 'voortdurend' aangesproken op zijn partijlidmaatschap. ''Dat maakt effectief functioneren in het presidium voor mij onmogelijk.'' 

'''Afscheid'''

 1 november, een maand na de aankondiging van haar vertrek, neemt Arib definitief 'afscheid' van de Tweede Kamer. Ze besloot na die aankondiging de rit nog een maandje uit te zitten. Het afscheid viel haar naar eigen zeggen zwaar. Khadija Arib zat 24 jaar in het parlement. De PvdA-politica verlaat de Tweede Kamer in stilte. Ze besluit niet naar het parlement te komen om afscheid te nemen en ook schrijft ze geen afscheidsbrief die dan door haar opvolger Vera Bergkamp wordt voorgelezen, bevestigt ze tegenover de Telegraaf. Ze stuurt slechts een email waarin ze officieel haar lidmaatschap van de Tweede Kamer opzegt.   

Opgestapte topambtenaren

10 november onthult de Volkskrant dat hoofd Stafdienst HR van het managementteam Tweede Kamer, Jorine Wolff, het onderzoek naar de PvdA-politica leidt. De onafhankelijkheid van dat onderzoek komt onder druk te staan omdat Wolff eerder zou hebben geklaagd over een 'onveilige werksfeer' onder Arib.

11 november kondigt griffier Simone Roos per direct haar vertrek aan. Roos is tot dan de hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer. Met haar vertrekt het merendeel van het managementteam Tweede Kamer. ''Omdat wij onze taken niet meer naar eer en geweten en veilig kunnen uitoefenen, kunnen wij onze verantwoordelijkheid niet langer nemen'', stelt Roos in een verklaring.

''Het lijkt zelfs niet meer sociaal veilig om mee te doen aan een feitenonderzoek naar aanleiding van meldingen over sociale veiligheid. Ik kan en wil hier niet langer verantwoordelijkheid voor dragen. Mijn eigen integriteit is hierbij leidend en ik ben niet bereid hierin mijn morele grenzen op te rekken.''

Niet alleen Roos vertrekt. Ook directeur Huisvesting, Jaap van Rhijn; hoofd Stafdienst HR, Jorine Wolff; hoofd Stafdienst Communicatie, Peter van Wensem; en concerenjurist, Jan Punt, stappen op. De resterende leden van het managementteam: Paul Wit (hoofd Stafdienst FEZ) en Peter Paans (CIO) nemen ook afstand van hun rol als lid van het managementteam, zij blijven wel hun dagelijkse taken uitvoeren. ''Zij hebben aangegeven ons volledig te steunen in ons moeilijke besluit.''

20.15 uur, Kamervoorzitter Vera Bergkamp kondigt in een persconferentie aan niet op te stappen als gevolg van de slepende kwestie en de recente ontwikkelingen in het bijzonder. Bergkamp (sinds 7 april 2021 voorzitter van de Tweede Kamer) betreurt het opstappen van de griffier en een deel van het managementteam, maar verbindt hier voor zichzelf geen consequenties aan. Het onderzoek naar voormalig voorzitter Arib gaat door.

 "Ik ben ook overvallen, het is nu belangrijk om de boel weer bij elkaar te houden'', aldus Bergkamp. De Kamervoorzitter wil dat het onderzoek naar voormalig Kamervoorzitter Arib doorgaat, juist omdat ambtenaren zich niet veilig voelen. Maandag wordt de Tweede Kamer geïnformeerd hoe het onderzoek precies zal worden voortgezet.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: