NieuwNieuws

Sport

Argentinië na penalty's wereldkampioen, Messi bekroont carrière

Zinderende finale eindigt in Argentijns voordeel

Argentinië heeft zondag de WK-finale gewonnen van Frankrijk. De aanvankelijk overmachtige Argentijnen wisten na verlenging het wereldkampioenschap binnen te slepen. De winst vormt de kroon op de carrière van Lionel Messi, die nu 'eindelijk' zijn ultieme doel bereikt heeft.

Lionel Messi opende de score met een - opnieuw - niet onomstreden penalty, waarna Ángel Di Maria kort voor rust de 2-0 maakte uit een perfecte counteraanval. Frankrijk werd gedwongen tot rigoureus ingrijpen van bondscoach Deschamps, die onder andere topscorer Giroud al na veertig minuten wisselde. Ook vedette Griezmann verliet vroegtijdig het veld. In de tachtigste minuut deed een strafschop voor de Fransen hetgeen waar de tactische wijzigingen van Deschamps niet in slaagden: een pingel van Mbappé bracht Frankrijk op 2-1, opgevolgd door een razendsnelle gelijkmaker van dezelfde voet. In de laatste minuten van de tweede helft had Frankrijk de overhand, met een loeihard schot op de keeper als enige wapenfeit van Argentijnse zijde.

In de tweede helft van de verlenging schoot Messi de Argentijnen opnieuw op voorsprong. Dankzij de doellijntechnologie kon de goal worden geteld. Na een paar minuten tijdrekken en ouderwets schoppen, zorgde een handsbal van Argentinië voor een penalty en het derde doelpunt van Killian Mbappé. De verlenging eindigde zo met een gelijke stand.

Na een strafschoppenreeks waarin Frankrijk twee keer mistte wist Argentinië de wereldtitel binnen te slepen. Het is de derde keer dat Argentinië een WK voetbal wint, de twee eerdere wereldkampioenschappen werden behaald met Diego Maradona.