NieuwNieuws

Algemeen

Schotse eerste minister Nicola Sturgeon stapt op

'Resultaat van langdurige heroverweging'

Nicola Sturgeon stapt op als premier van Schotland. Dat heeft de woensdagmiddag in een persconferentie bekendgemaakt. Sturgeon heeft acht jaar gediend als Eerste Minister en was de eerste vrouwelijke premier van Schotland. De reden voor haar vertrek is naar eigen zeggen een langdurige heroverweging of ze nog door wilde gaan. ''Ik weet dat het plotseling lijkt, maar ik heb er al langere tijd mee geworsteld.''

Sturgeon benadrukt dat het geen gevolg is van recente druk. Daarmee verwijst ze naar de commotie van de afgelopen tijd rondom de Schotse transgenderwet. De Britse regering verzette zich hevig tegen een Schots wetsvoorstel om het voor transpersonen gemakkelijker te maken hun wettelijk geslacht aan te passen. Op het wetsvoorstel kwam veel kritiek. 

Die bereikte een kookpunt met het nieuws dat een Schotse transvrouw - die zich in 2016 en 2019 schuldig had gemaakt aan verkrachting - zou worden opgesloten in een vrouwengevangenis. In reactie daarop kondigde Sturgeon een uitzondering aan dat voor verkrachting veroordeelde transvrouwen onder geen beding in een vrouwengevangenis worden geplaatst. Door een deel van de transvrouwen niet als vrouw te behandelen zou er volgens sommigen sprake zijn van discriminatie.

Langstzittende premier

Daarmee kwam de premier in een lastig parket omdat ze haar eigen beleid moeilijk kon verantwoorden. Desondanks is dat volgens Sturgeon niet de reden voor haar aftreden. ''Ik heb bijna drie decennia aan het front van de politiek gestaan waarvan 15 jaar aan de top of vice-top van de overheid.'' Nicola Sturgeon stelt dat daarmee haar tijd is gekomen om plaats te maken.

''Ik ben trots om hier te staan als de eerste vrouwlijke én langstdienende vervuller van deze taak. Ik ben heel trots op wat we in de afgelopen jaren hebben bereikt en ik ben gezegend dat ik dit mocht doen.'' Sturgeon trad in november 2014 aan toen ze het premierschap overnam van Alex Salmond. Salmond trad af als gevolg van het onafhankelijkheidsreferendum. Premier Sturgeon was een uitgesproken voorstander van Schotse onafhankelijkheid.

Of ze direct afstapt of de rol van premier blijft vervullen tot de Schotse Nationale Partij een opvolger aandraagt, is nog onduidelijk. Dat meldt The Scotsman.

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: