Gemeenten hebben geen zin meer om energietoeslag uit te voeren

Kost te veel werk, willen landelijke regeling
De ruim 340 gemeenten in ons land weigeren om de energietoeslag voor lage inkomens nog langer voor het kabinet uit te voeren. De regeling trekt een te zware wissel op hun personeel, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG wil daarom dat de uitkering wordt geregeld via het landelijke toeslagensysteem.
850 miljoen euro in 2022
Via de energietoeslag ontvangen maximaal 800.000 huishoudens een tegemoetkoming voor de fors gestegen energiekosten. Gemeenten verzorgen de uitvoering van de toeslag voor het Rijk, die vorig jaar 800 euro en dit jaar 1300 euro bedraagt. Voor de regeling was afgelopen jaar ruim 850 miljoen euro beschikbaar.
'Basisdienstverlening van gemeenten in het gedrang'
De energietoeslag kost gemeenten véél te veel werk, schrijft VNG-directeur Leonard Geluk in een brief (PDF) aan het ministerie van Sociale Zaken: "Gemeenten zijn geen landelijke uitvoeringsorganisaties. Gemeenten kunnen in crises snel opschalen om tijdelijk extra taken uitvoerbaar te maken, maar hiermee komt de basisdienstverlening van gemeenten in het gedrang. Het is niet wenselijk om dit nog langer voort te laten duren, wanneer er geen sprake meer is van een kortdurende crisis. Er is duurzaam inkomensbeleid vanuit het rijk nodig."