NieuwNieuws Beta

Tech & Gaming

Verwarring rond TikTok-verbod: wat doet Trump?

Donald wordt gepest door kinderen met Chinese spyware 

Computer Computer

De Amerikaanse president Donald Trump heeft al een paar keer aangegeven video-app TikTok te willen verbieden. Moederbedrijf ByteDance probeert een verbod tegen te gaan door de app in Amerikaanse handen te krijgen, maar dat wil niet zo vlotten, mede dankzij de verwarring rond Trumps beslissing. 

ByteDance is een techbedrijf uit Beijing en ligt al een tijdje onder vuur. Het zou te innige banden hebben met de Chinese overheid en het beleid daar ook op aanpassen. Vorig najaar lekten er interne richtlijnen uit waaruit bleek dat de Chinezen hun moderators opdragen om video’s over onder andere de Tiananmenprotesten en Tibetaanse onafhankelijkheid te ontmoedigen. Ook zijn er zorgen over privacy van gebruikers en wat er met hun data gebeurt. De app zou op vrij agressieve wijze allerhande data van gebruikers verzamelen en opslaan, en vooral doorspelen naar de Chinese overheid. ByteDance verklaart inmiddels de richtlijnen niet meer te gebruiken, en experts wijzen op het feit dat westerse apps minstens net zo los met gebruikersdata omgaan. In mei begon de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek naar de app.

Pestkopjes

Een andere reden voor Trump om TikTok te willen verbieden: hij wordt gepest. Door kinderen. Met smartphones. In juni riepen K-pop fans en videomakers op om zoveel mogelijk gratis kaartjes voor een campagnebijeenkomst te bestellen, om vervolgens niet op te komen dagen. Het resultaat: een vrij leeg stadion en een gekrenkt Presidentieel ego.

Als het aan de president ligt moet TikTok in ieder geval verdwijnen, maar dat is - zoals wel vaker - makkelijker gezegd dan gedaan. Als de Amerikanen ByteDance onder druk willen zetten om de zaken naar de VS te verplaatsen, zijn ze goed bezig. Naar verluid voeren het bedrijf en Microsoft vergevorderde onderhandelingen over de verkoop van de app. Maar, meldt dezelfde Wall Street Journal, die gesprekken liggen nu stil. Beide partijen schijnen opheldering vanuit Washington te willen. Als TikTok hoe dan ook moet verdwijnen, heeft Microsoft niets aan de aankoop. 

Bluf

De mogelijkheden voor Trump om een app te verbieden zijn waarschijnlijk kleiner dan hij zelf denkt. De Amerikanen vergeleken de zaak al met Huawei, een ander Chinees techbedrijf dat nu moet boeten voor het opwekken van 'Merikaanse ergernis. Huawei mag geen zaken meer doen met de Amerikaanse overheid en bedrijven worden aangemoedigd banden met Chinezen te verbreken. Zo moest Huawei halsoverkop nieuwe software in elkaar gooien voor zijn mobiele telefoons, nadat Google geen nieuwe Android-versies meer wilde leveren. Maar TikTok richt zich niet op bedrijven, maar op consumenten. Om de app echt van smartphones te krijgen zou de overheid Apple en Google zover moeten krijgen het uit hun Appstores te halen - via de Huawei-tactiek. 

Waarschijnlijker is toch een overname van de Amerikaanse tak van het bedrijf. ByteDance is druk op zoek naar een koper, en de Amerikaanse overnamewaakhond zou de druk op het hele proces nog verder op kunnen voeren. Persbureau Reuters heeft gevraagd of een overname, waarmee ook gebruikersdata onder de Amerikaanse wet zou gaan vallen, een te accepteren compromis is voor het Witte Huis. Daar wilden ze (nog) geen antwoord op geven, wat wel nodig lijkt om tot een oplossing te komen. Tot de lucht geklaard is kunnen ook wij in Nederland in ieder geval nog naar dit soort filmpjes blijven kijken:

@byeeefeliciaa

Alpacas have a special place in my heart ##alpaca ##ourlastsummer ##animals ##animalsoftiktok ##TalkToAnimals ##fyp ##farm

♬ Our Last Summer - owen_kelley10
DrankDrank

Sarina Wiegman nieuwe bondscoach Engelse vrouwenvoetbalploeg

Sport

Nederlandse volgt Phil Neville op bij Britse vrouwenvoetbalploeg

Lees verder

Nederlandse coronakrimp van 8,5% valt op Europees niveau wel mee

Binnenland

Q2 2020: Groot-Brittannië -20,4%, Spanje -18,5%, Frankrijk -13,8%, Italië -12,4

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Treinreizigers naar Zandvoort kunnen zich straks aanmelden

Lees verder

Geen nieuwe muziek Lewis Capaldi: 'Mensen hebben genoeg geleden'

Lees verder

Verhalen mishandelde Wit-Russische gevangenen aan het licht

Lees verder

Max Verstappen derde in FP1 in Spanje

Lees verder

Babypanda in Ouwehands heeft eindelijk een naam

Lees verder

Rustaaaage cultheld verruilt ADO Den Haag voor Sparta

Lees verder

Eindelijk einde aan verzengende hitte

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

McAfee-baas gaat op reis, trekt slip op hoofd als 'mondkapje'

Lees verder

VIDEO: bootboomers doen boem tegen brug

Lees verder

Betaal nu 699 dollar voor kleding die niet bestaat

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

ComputerComputer