NieuwNieuws Beta

Binnenland

14 dagen 'ophokplicht' voor Nederlanders na verblijf in oranje land

Hugo de Jonge gaat vrijblijvend advies veranderen in harde(re) verplichting

Wie naar Nederland terugkeert na een verblijf in een land die is aangemerkt als een coronabroeinest, moet verplicht twee weken in quarantaine. Dit blijkt uit een brief van volksgezondheidsminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Tot nu toe werd zo'n zelfisolatie van veertien dagen alleen maar nadrukkelijk geadviseerd in Nederland bij terugkeer uit een risicoland. Onder meer Kroatië, Zweden, delen van Spanje en de Vlaamse provincie Antwerpen worden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken gezien als onveilige bestemmingen.

De minister, die zelf afgelopen week terugkeerde van vakantie, meent dat de strengere regel nodig is omdat hij te veel signalen heeft ontvangen dat te weinig Nederlanders zich aan de geldende coronaregels te houden.

„En dat terwijl de eigen verantwoordelijkheid juist nu zo belangrijk is. Een groot deel van de mensen neemt die verantwoordelijkheid ook en houdt zich prima aan alle maatregelen en adviezen, maar sommige mensen gaan hier niet goed mee om, tijdens hun vakantie, bij thuiskomst of als ze een risico hebben gelopen," schrijft hij.

Het kabinet wil de zelfisolatie een 'verplichtender karakter gaan vormgeving'. Ze laten weten dat het een vrij zwaar middel is, maar dat het noodzakelijk is om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Op de onderstaande slider is te zien hoe het virus zich in door Europa verspreidde in de afgelopen week afgezet tegen de verspreiding in de eerste volle week van vorige maand, meer hierover is te lezen bij Innovation Origins

Verlichtingsrestricties op z'n Nederlands

Maar hoe ziet zo'n quarantaine er precies uit? Wie gaat dit handhaven? En wat zijn de sancties bij overtredingen? Dit blijft volgens de brief een beetje vaag waarin de quarantaineplicht meer kenmerken lijkt te vertonen van de Nederlandse dienstplicht.

„Het gaat om de mogelijkheid om personen die een dusdanig contact hebben gehad met een potentieel besmet persoon op te dragen thuis in quarantaine te gaan. Als blijkt dat iemand niet bereid is om vrijwillig thuis te blijven, kan de voorzitter van de veiligheidsregio op advies van de GGD een beschikking tot gedwongen quarantaine uitvaardigen," aldus De Jonge die hiermee een extra instrument lijkt te bieden aan burgemeesters en veiligheidsregio's.

Indien zo'n ophokplicht is opgelegd door de verantwoordelijke burgemeester, dan wordt een overtreding van het huisarrest gezien als een strafbaar feit waarbij een nog nader te bepalen sanctie voor kan worden opgelegd door een rechter. Omdat hier op dit moment nog geen wetgeving voor bestaat in Nederland, moet deze 'juridische grondslag' eerst nog in elkaar geflanst worden door Den Haag.

Het is niet bekend hoeveel uitzonderingen, gedoogconstructies, mitsen en maren hierbij worden afgedwongen door belangenorganisaties, lobbygroepen, handhavers of regionale overheden. 

Besmettingsgevaar uit het buitenland

Uit het nieuwste epidemologische weekrapport van het RIVM dat vandaag verscheen, kwam naar voren dat een tiende van de nieuwe patiënten hun corona-infectie opliep na een verblijf in het buitenland, dit waren in totaal 408 personen. 91 van hen kregen corona na een verblijf in Frankrijk gevolgd door Spanje (64), Duitsland (41) en België (35). De volledige top tien is in de bovenstaande tabel te zien. 

Opmerkelijk is het relatief hoge aantal besmettingen dat Nederlanders hebben opgelopen op Malta. Niet per se een land waar dagelijks tienduizenden landgenoten naar toe vliegen. Toch zijn vorige week dertig Nederlanders met Covid-19 geïnfecteerd geraakt na een tripje naar het casinorijke eiland. Hiermee deelt het land een vijfde positie op deze lijst met Turkije. 

In de voorbije weken is een trend merkbaar van steeds meer landen die vergelijkbare maatregelen doorvoeren. Onder meer Groot-Brittannië, Duitsland en Noorwegen voerden al een soortgelijke zelfisolatieplicht door. Nederlanders die vakantieplannen hebben naar de Baltische staten en Finland komen er zelfs helemaal niet meer in. De Baltische staten sloot een aantal dagen geleden de grenzen voor alle reizigers uit rond de tien haardkaartlanden, waaronder de voltallige Benelux. 

Op dit moment zijn alleen Turkije en zes deelregio's van Spanje en België door Nederland aangemerkt als risicoland. Voor Frankrijk en Duitsland zijn geen negatieve reisadviezen van kracht. De Belgen beschouwen op hun beurt heel Nederland als een link coronabroeinest. Zij voerden de maatregel door vlak nadat ons land de provincie Antwerpen op de oranje lijst haar gezet.

Wil je weten hoeveel besmettingen er bij jou in de buurt bijkwamen? Check dan de onderstaande gemeentetabel. 

Politie pakt 23-jarige verdachte op voor inbraak bij Gordon

Glamorama

Toch nog een sprankje hoop in de ultieme rampweek voor de zanger?

Lees verder

VIDEO - Thierry en Wybren op de kermis

Glamorama

Kamerleden willen ook wel eens een uitje!

Lees verder

PODCAST - Het NieuwNieuws van 1 oktober

Tech & Gaming

Het allernieuwste nieuws in een paar minuutjes!

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Trump's tweets tonen slaaptekort en groeiend ochtendhumeur aan

Lees verder

Dashcam: Man schiet door eigen ruit in verkeersruzie

Lees verder

Famke Louise had beveiliging nodig na Jinek-show

Lees verder

Waar zitten de felste coronahaarden van Nederland en Europa?

Lees verder

Kabinet steekt 360 miljoen in coronaprofen van ventilatie scholen

Lees verder

Neanderthalergenen zorgen voor ernstigere Covid-symptomen

Lees verder

Groot datalek: medische dossiers kwetsbare kinderen gelekt

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Pastoor verlaat de kerk en wordt stripper en model

Lees verder

Waarschuwingen voor gepland ’Jurassic Park’ in Indonesië

Lees verder

Moeder vindt zoon 16 jaar na tsunami weer terug

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws