NieuwNieuws

Algemeen

Rellende jongeren aangehouden in Kanaleneiland en Schilderswijk

Onrust na oproepen op sociale media

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland en de Haagse Schilderswijk zijn vannacht tientallen jongeren aangehouden. De politie in beide steden heeft clashes tussen ME en de jonge relschoppers weten te voorkomen, terwijl men daar wel op uit was.

Vrijdagmiddag ging het al rond op sociale media: jongeren riepen op om die avond een lekker potje te gaan rellen in het Utrechtse Kanaleneiland. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Locoburgemeester Lot van Hooijdonk dat de politie op de hoogte was van de berichten. Ze hebben ’s middags ‘jongerenwerkers, gebiedsmanagers veiligheid. wijkagenten, handhavers en buurtvaders’ het gebied in gestuurd om in gesprek te gaan met bewoners. De boodschap: ‘even niet rellen, dankjewel.’ 

Tekst gaat verder onder de tweet

Het mocht niet echt baten. Er was online opgeroepen om te verzamelen bij winkelcentrum Rijnbaan, en dat gebeurde ook. Een groep van ‘ongeveer 250 tot 300’ jongeren stak vuurwerk af en vernielde bushokjes en auto’s. Ze waren, volgens Hooijdonk, uit op een confrontatie met de politie. Dat gunde de driehoek hen niet, en er werd ingezet op een ‘terughoudende’ inzet van politie. Er zijn 18 mensen aangehouden, en naar andere vandalen wordt gezocht. Een grote confrontatie tussen relschoppers en politie heeft, aldus Hooijdonks brief, niet plaatsgevonden. Ze vervangt overigens burgemeester Jan van Zanen, die zich vannacht met een andere brandhaard bezig hield: de Haagse Schilderswijk.

Molotovcocktail

In Den Haag gooiden onruststokers met vuurwerk, stenen en eieren, wilden ze meedoen aan rellen in de wijk en stichtten ze brand met een molotovcocktail. Een gebouw van de gemeente brandde uit, waarna de brandweer door de ME beschermd moest worden. 

De gemeente zag na twee nachten gedoe de bui al hangen en had voor de nacht een noodbevel uitgegeven. Iedereen die wilde rellen en zich niet aan de bevelen van de politie hield kon aangehouden worden, en dat gebeurde ook. Een groep van vijftig jongeren verzamelde op de Haagse Vaillantlaan. Toen ze niet wilden vertrekken heeft de politie ‘enkele personen’ aangehouden. De rest van de nacht bleven de politie en relschoppers met elkaar bezig. Kleine groepjes doken op en gooiden met stenen en zwaar vuurwerk. In totaal zijn er in de Schilderswijk 27 aanhoudingen verricht en zijn er zes scooters in beslag genomen.

Tekst gaat verder onder de tweet

Socials

Jongeren roepen elkaar online op om te gaan rellen. Via Snapchat, Instagram en WhatsApp dagen ze elkaar uit. "Relle Utrecht, wie in Utrecht gaat?" Accounts op Instagram stoken anderen op en verzamelen filmpjes. Het lijkt zelfs een wedstrijdje te worden wie de grootste 'herres' kan schoppen. Eén account vraagt zijn volgers: waar waren de rellen beter?

Video: Presidentskandidaat Ecuador doodgeschoten tijdens campagne

Algemeen

'Georganiseerde misdaad zit erachter'

Lees verder

MustWatch: Only Murders in the Building seizoen 3 op Disney+

Glamorama

Er moet weer eens een moord worden opgelost

Lees verder

Italiaan omgekomen door vallende Parmezaanse kazen

Niet Doodchecken

Werd begraven onder tienduizenden kilo's kaas

Lees verder

Meer NieuwNieuws

Vrouw uit Emmen krijgt 's lands eerste kunstborstbeen

Lees verder

Bridget Maasland: 'na 23 jaar weer blij met mijn natuurlijke borsten'

Lees verder

Vrouw Edwin van der Sar deelt beelden van herstel

Lees verder

Verzorgingstehuis voor gehandicapten gaat in vlammen op: 11 mensen vermist

Lees verder

Opnieuw tientallen migranten omgekomen bij schipbreuk voor Italiaanse kust

Lees verder

Zien: Geert Wilders deelt genadeklap uit aan veroordeelde Thijs Römer

Lees verder

Niet Doodchecken

Meer nieuws

Financier van film over ontvoeringen verdacht van ontvoeren kind

Lees verder

Video: Dit Amerikaanse stadje biedt nieuwe inwoners 20.000 dollar

Lees verder

Geïrriteerde Lufthansa-piloot tekent enorme penis in de lucht

Lees verder

Naar Niet Doodchecken

Laatste nieuws

Bespaartips:

Linktips: